MTI

Fontos információk hiányoznak a Wikipédián a gyógyszerekről

A Wikipédiából gyakran hiányoznak a gyógyszerek káros mellék- és kölcsönhatásairól szóló információk - derült ki egy nemrégiben végzett kutatásból.

A floridai Nova Southeastern University munkatársa, Kevin A. Clauson és csapata vizsgálta meg, hogy mennyire pontosak és teljes körűek azok az információk, amelyek a gyógyszerekről találhatók a felhasználók által szerkesztett, szabadon hozzáférhető internetes enciklopédiában. Az értékelést azért tartották fontosnak, mert a világhálón egészségügyi témákban böngésző emberek egyharmada gyógyszerekről akar tájékozódni, vény nélkül és receptre kaphatókról egyaránt, és a Google keresőprogrammal elsőként a Wikipédia bukkan fel.

Nyolcvan gyógyszerről készült Wikipédia-bejegyzést vizsgáltak. Ténybeli tévedést keveset találtak, de feltűnt a kutatóknak, hogy az ismertetésekből gyakran hiányoznak fontos információk. Nem szerepel például, hogy az Arthrotec gyulladásgátló állapotos nőknél vetélést okozhat, de az sem, hogy az orbáncfű akadályozhatja, hogy a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló Prezista kifejtse hatását.

"Ha az emberek egyedüli vagy hiteles forrásként kezelik a Wikipédiát, és nem konzultálnak orvosukkal vagy gyógyszerészükkel, akkor előfordulhatnak ilyen jellegű negatív hatások" - mondta Clauson, és felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a hiányosságok éppen olyan veszélyesek lehetnek, mint a pontatlanságok. Állítása szerint rajtakapták már gyógyszergyártócégek képviselőit azon, hogy kitöröltek olyan információkat a Wikipédiából, amelyek termékeiket nem biztonságosnak láttatták. A kutatók azt is észrevették, hogy 90 nap elteltével viszont a Wikipédia-bejegyzésekben "szembeszökő javulás" mutatkozott.

A Wikipédia jó ugródeszka lehet a további internetes keresésekhez - vélekedett Clauson -, de egyetlen témában sem szabad megfellebbezhetetlen forrásnak tekinteni. Megbízható egészségügyi információkért inkább a medlineplus.gov vagy a medscape.com honlapokra látogassanak el - ajánlotta a kutató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BandiG #2
    Ki az a marha aki elolvassa a wikipedia-t de nem olvassa el a mellékelt tájékoztatót?? Egyébként tényleg nem használható lassan a wikipedia mert a szomszédom hallotta valahol-jellegű hitelessége van. Viszont arra jó hogy az ember ott indítsa a keresést infó után.
  • hdo #1
    Hű a kurta anyját! Még jó hogy csak refkót gyártok wikiről, abba nem hal bele senki!