26
-
Dany007 #26 Nem az algoritmussal volt gond, más tészta... De túl komplikált lenne leírni...
"Egyébként az orvosok..neurológusok előszeretettel keresték az én..vagyis a lélek helyét, és jelen állás szerint nincs meg. "
Na ja, mert szerintem rossz dimenzióban keresik. De ez teljesen saját véleményem :)
De amúgy a többiben egyetértünk :) -
lokko #25 nem a videon látott módszera az AR alkalmazás fő kutatási iránya, mert ezer sebből vérzik a computer vision alapú pozícionálás gyakorlata ... jelenleg az erre alkalmas lokális helyzetmeghatározó rendszerek fejlesztése folyik gőzerővel ... egy igen bíztató technológia a kereskedelmi megjelenés küszöbére jutott. Nemrég volt is róla itt egy cikk :
http://www.sg.hu/cikkek/64947/uj_mozgaserzekel_337_kontroller_keszul_a_konzolokhoz -
lokko #24 wow ... ez meglepően jó hozzászólás volt, a tudat mibenlétét illetően ... kevesen tudják (/merik) ilyen összeszedett szemléletben elemezni a tudat (tehát saját magunk) működését. -
kvp #23 A hozzaszolasok jo resze ugylatszik ugy szuletett, hogy nem neztek meg a videot. Csak egy sima 2d-s kameras vonalkodolvasorol van szo, ami a kod pozicioja alapjan overlay-ben megjelenit egy videot. Japanban ez mar egy ideje letezik. A technika elso ismertebb felbukkanasa meg valahol a 80-as evek japan scifijeiben volt.
"Egyébként az orvosok..neurológusok előszeretettel keresték az én..vagyis a lélek helyét, és jelen állás szerint nincs meg. Nincs egy olyan pont az agyban amit a "fő központot" jelentené, és állandóan csak az a terület lenne aktív."
Ez kb. olyan, mintha valaki egy processzoron belul keresne azt a helyet, amitol mukodik, tehat azt az egy tranzisztort ahol az osszes adat egyszerre megtalalhato. Ez muszaki szempontbol ertelmetlen. Az agyban vannak kulonbozo teruletek, mind az alacsony szintu (szervo) funkciok, mind a magasabb szintu logikai funkciok szempontjabol. A tudat a felso szintu rendszerekben talalhato, de elosztott, ugynevezett 'neuralis' halo formajaban. Elonye, hogy a teljes szurkeallomanyban szet van szorva.
ps: A legjobb kibovitett valosag demo az elo pacman jatek, ami egy azsiai egyetem fejlesztese.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4607449.stm -
roliika #22 Vagy csak rossz volt az algoritmus. :) Én nem azt mondom hogy az agy a lélek "számítógépe" feltétlen. Viszont itt ahol élünk (legyen az az itt bármi is) az agy dolgozza fel, és küldi tovább...hogy hova az más tészta. Egyébként az orvosok..neurológusok előszeretettel keresték az én..vagyis a lélek helyét, és jelen állás szerint nincs meg. Nincs egy olyan pont az agyban amit a "fő központot" jelentené, és állandóan csak az a terület lenne aktív.
Cirka 60 000 000 neuron aktív csak éber állapotban. Ez nagyon kevés. Súlyra 6-7 deka idegszövet. A külső ingerek feldolgozására képes...de a lélek nem itt lakik. ;) -
#21 csak az agyad kotod oszze a géppel(olyan mint ha álmodnál)álmodban is generál az agy virtális valoságot........nnem????? -
Dany007 #20 már ideje lenne... -
lokko #19 a valós alkalmazási lehetőségek jóval izgalmasabbak mint, azt a nagyravágyó sci-fi fantázia eddig képzelte ... a globális Augmented Reality (én hagyományosan Kiterjesztett Valóságnak fordítom) lesz a következő technológia, ami komolyabban át fogja formálni a hétköznapi életünket ... erről írtam szakdolgozatot tavaly előtt -
szonik2 #18 AKI EZT ELOLVASSA FASZ -
#17 2002-ben készült Japán dokumentumfilmben láttam a használatban levő technológiát. [szarkazmus=ON] Örülök hogy ilyen rövid idő alatt európában is felbukkant! [szarkazmus=OFF] -
Dany007 #16 Ez igaz, csak így mégkomplikáltabb a technológia. Nem csak "jó" keleket küldeni a jó helyre a jó időben, hanem azokat venni is és tökéletesen értelmezni.
Amúgy nem számítógép az agy. Csak hasonlít, de nem az. Mégcsak nem is biológiai.
Egyszerű kísérletekkel bizonyították, hogy egy számítógép, legyen akármilyen szuper gyors, nem képes pusztán számításokkal és logikai összefüggésekkel megoldani, olyan 1-2 mondatos matematikai feladatot, amit egy ember igen!
/Roger Penrose - A nagy a kicsi és az emberi elme/ Mocsok nehéz olvasmány, de nagyon érdekes. :) -
#15 Azaz a virtuális kiegészítés révén bekorlátozzák a felhasználó saját kreatív vagy intuitív szabadságát. Azért ennek is vannak árnyoldalai. Az oktatásban talán lenne reális létjogosultsága. -
roliika #14 Nem kell ruha sem. Bármit csinálsz ami nem motorikus reflex, az agyból indul ki, tehát van valamilyen elektromágneses impulzusa, egyedi jele...egyébként elalvás elött közvetlenül néha előfordul hogy több ember jelenik meg álmomban..rokonok és mindnek egyedi személyisége van...és ezt az 1 darab agyam szimulálja...egész elképesztő...a legjobb számítógép az agy. :) -
Dany007 #13 Naa várjál... Ez mind szép és jó, de igencsak felületes.
Az viszont tény, hogy minden amit érzékelsz érzékelünk nem más mint elektromos jelek sorozata az agyba irányítva a megfelelő központba.
Így szerintem a 100%-os virtuális valóság, egyszerűbb és jobb lenne egy szimpla sisakkal, aminek a segítségével ezeket a jeleket közvetlenül az agyba küldené.
Mint a látás, mint a tapintás érzeteit.
Valójában nem is kell, hogy a lábadat ingerelje ahhoz, hogy mozgást érezz, elég ha a megfelelő impulzus az agyad megfelelő részén hat. És kész.
És így nem kell semmilyen terem, se lézer se semmi, csak egy sisak, és a bivaly számítógép.
Persze ez is elég vázlatos. Ehhez 100%-ig ismerni kéne az emberi test ingereit, mi hova mennyire erősen stb stb stb stb rengeteg info. Másrészt kéne azért valami kis ruha, ami jeleket küld hogy épp mit is csinálok... -
#12 nekem is kell egy ilyen(10-15év talán lessz) -
#11 http://www.youtube.com/watch?v=fLTPPZvb2ho&feature=related -
roliika #10 És itt még nincs semmi idegi interfész, egyszerűen csak bemész egy fehér szobába és hopp a tengerparton találod magad. Persze ehhez a mai számítási kapacitás aligha elegendő. Ám eljön az idő mikor ez annyira valóságos lesz, hogy nem lesz eltérés a valós világ és a generált világok között. Egyébként lehet mi is ilyenben élünk a lenti analógia alapján nem lehet bebizonyítani az ellenkezőjét.
Pl ha a virtuális világban egy virtuális anyagot a virtuális mikroszkópod alá teszel, a futtató környezet ezt felismeri, és olyan képet generál a mikroszkóphoz, hogy elhiteti, hogy valóban atomokat látsz...közben az anyag valóságos struktúrája nem létezik..pusztán energia. -
roliika #9 Végülis ránézel egy falra ami valamilyen tapétával van ellátva...mitől érzékeled annak? Attól, hogy a fény megtörik rajta...ettől van színe,textúrája.
Ha megfogod mitől érzed anyagnak? Nos..csak az elektronok taszítását és a közöttük fellépő erő összességét érzékeled valamilyen anyagnak.
Nem kizárt hogy elektron sugarakkal ugyanezt meg lehet oldani..a hő érzetet pedig mikrohullámmal. A faalkat majdnem atomi szinten kéne beépíteni lézerekkel és érzékelőkkel stb...de az érzet elég valóságos lenne. -
roliika #8 Egy terembe több helyre sok lézert kell szerelni...olyan lézereket, hogy csak interferencia esetén adjanak látható képet. Ugye két fénysugár kereszteződésekor "fény pont" jön létre...3-4 sugárral lehetne biztosítani, hogy ne takard el soha...rgb sugarakkal természetesen.
A tapintás érzetet ultrahangos sugarak metszéspontjánál kell létrehozni..vagyis létrejön magától is..szintél lézeres példa több szögből. A dinamikus (holografikus videó) lézer sugárral bármilyen anyag mintázatot és kiterjedést lehet imitálni, dinamikus ultraganggal megfelelő erősség mellet eltérő anyagokat is lehet imitálni..akár vizet is...persze enek a feltétele legalább az, hogy a teremben lévő ember több szögből pásztázzák infravörös lézersugarak, hogy megfelelő interakciót lehessen elérni(ne menjen át az ember egy fán)...a talaj érzetét is el lehetne érni..pl ah megfelelően erős az ultrahang, akár hegyet is mászhat az illető, a 4 irányú mozgást végtelenített futószalaggal el lehet érni, persze ilyenkor csak 1 ember tartózkodhat a holoszobában. Kopirájt. -
MiZo81 #7 Lehet, hogy 20 éven belül tényleg megépíthető lesz egy Terminator. :)) -
n3whous3 #6 Az új generációs USA hadviselési felszerelés része az a ruha, ami infót ad az emberről és szemüvegre vetít ki állapotot + elvileg a bajtársadat is bejelöli, hogy észrevedd: nem ellenség
legalábbis ezt ígérik -
tvik #5 Itt is van egy cikk a vonalkódokról:
http://www.sg.hu/cikkek/64423 -
tvik #4 Ja, a termékek felismerése a beépített kamerával pedig már nem nagy mutatvány vonalkód alapján. Az Android Developer Challenge győztes pályamunkája éppen egy ilyen alkalmazás lett. -
tvik #3 Nagyon jó, 9 éve pont ezt akartuk megcsinálni, de sajnos nem láttak benne fantáziát a multicég fejesei. Nameg jogi kockázatokat is sejtettek, mert úgy gondolták, hogy a felhasználó földrajzi helyzetének beküldése egy központi szerverre sérti az egyéni jogokat, illetve (mobilról volt szó) a szolgáltató nem fogja kiadni a cellainformációkat, ha ilyen alapra akarjuk helyezni a helymeghatározást. Hol vannak már azok az idők...
Mi főleg játékokban és ismeretterjesztésben gondolkodtunk: a valós világban helyeztünk volna el egy virtuális kalandvilágot és a tevékenységhez valóban mozogni kellett volna, illetve a napi utazásokat össze lehetett volna kötni a játékban való szerepléssel. A másik alkalmazás olyan lett volna, hogy információkat lehet elhelyezni bizonyos földrajzi pozíciókban. Pl. egy adott helyen állva lekérdezheted az 1900-as évek elején ott készült képeket, vagy a környékbeli közlekedési lehetőségeket, éttermeket. Vagy csak egyszerűen odafirkálhatsz valamit a virtuális térben és nem kell a falat összerondítani. Mondjuk ez már nem science fiction.
Végül csodálkoznék ha nem lenne fejlesztés alatt olyan katonai alkalmazás, ami egy szemüvegre vetít ki információkat a földrajzi helyzettől és állásszögtől függően. -
Dany007 #2 A Star Trek-esre gondolsz? (Van másik?)
Pl a 3D-s kivetítést hogy lehetne megoldani?
Vagy azt, hogy mindenféle ruha, szemüveg egyéb nélkül, a holografikus elem hozzánk tudjon érni? Stb...
Szerintem az elmélete az ami igencsak jó, és az irányba kéne haladnunk, de a technikai feltételei szerintem még nem adottak. -
roliika #1 Egy holo szoba izgibb lenne. Technikailag megvalósítható. Aztán jönnének az idegi interfészek, éljen a mátrix! Börtönöket olcsóbb lenne fenntartani aztán később már az emberek is ott élnének, majd már nem is tudná az ember, hogy mi a valóság. Létrehoznának egy algoritmust ami szimulálja az öregedés és a megszületést, majd a halált. A halál pillanatában a rendszer eddig elraktározott videó anyagán haladna át a tudatunk, és úgy élnénk meg mintha az élet lepörögne előttünk, a kivezető "út" nagysebességű interfészen történne, szűk spektrumon, így akár egy alagútban is érezhetnénk magunkat, a nagy sebesség miatt csak emlékképek villannának be...közben egy valós, vagy szoftveres operátor jelenne meg én figyelné, hogy a kijutásunk biztonságos legyen a rendszerből...adott esetben instrukciókat ad nekünk...mivel őt csak halljuk tudatunk egy ismerős képét generálja le akinek az arcát nem látjuk. És a végén felébredünk a letöltött büntetésből....hmmm mintha már hallottam volna valahol ilyesmiről, hogy megmagyarázhatatlan lét, születés, halál, alagút, film, fény, ismerős...ez olyan ismerős. :D