Napi Online

A DreamCom lehet a negyedik mobilszolgáltató

Információink szerint a szakmai szempontok alapján az Externet és a Telekom 4 által alapított DreamCom Távközlési Kft. szerezte a legtöbb pontot a negyedik mobiltelefon-szolgáltató számára kiírt frekvenciapályázaton - ám lehetnek olyan, a lapunk által nem ismert szempontok, amelyek másként alakítják majd a végeredményt. Márton György, a kiíró Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője elmondta, még folyik az értékelés, s még nem tudják az eredményhirdetés időpontját.

A DreamCom Távközlési Kft. elsősorban az árbevétel-arányos díjazással érte el, hogy a négy induló közül az első helyre kerüljön - tudta meg lapunk. (A pályázatot kiíró Nemzeti Hírközlési Hatóságnak nem az volt a célja, hogy egy egyszeri nagy összeget zsebeljen be a licencért, ehelyett a leendő szolgáltató a bevétele arányában fizetne a frekvencia használatáért, s ebben volt kiemelkedő a DreamCom Távközlési Kft. ajánlata.)

A lapunk birtokába jutott, ám meg nem erősített adatokból az is kiderül, hogy a DreamCom a lefedettség terén a második helyre került, hiszen a cég 2011 novemberére ígért 70 százalékos lakossági penetrációt, míg a szakmai szempontok alapján összességében második helyre sorolt MobiNet Távközlési Projket Kft. 2010 végére 76,1 százalékos lefedettséget garantálna. Az Invitel Távközlési Zrt. pedig 2012 novemberében érné el a 37 százalékos lefedettséget. E téren a Digi Távközlési és Szolgáltatási Kft. ajánlata kedvezőbb, hiszen e cég 2011 januárjára 58,6 százalékos lefedettséget ígért, de egyéb szempontok alapján a társaság összességében mégis a negyedik helyen áll.

A szolgáltatást legkorábban, már 2009 áprilisában a Digi indítaná el, ám ezt valószínűleg irreálisnak tartotta a szakmai testület, ezért erre a cég nulla pontot kapott (és vélhetően ugyanezért kapott nulla pontot a megajánlott 15 százalékos árbevétel-arányos díjazásra is). Az Invitel 2010. márciusi startja egy pontot hozott a társaságnak, a Dream és a MobiNet nagyjából egy időben startolna (előbbi 2009 szeptemberében, utóbbi pedig júliusában, ezért előbbi három, utóbbi pedig négy pontot kapott). Információink szerint a DreamCom Távközlési Kft. és a MobiNet hasonló nagyságrendű, 47-48 milliárd forint értékű beruházást tervez, ezzel szemben az Invitel csaknem 24, a Digi pedig 13,7 milliárdost. A cégek üzleti tervét csaknem hasonlóan ítélték meg, bár itt - 10 ponttal - az Invitel volt a nyerő, a többiek pedig 8-8 pontot szereztek.

A T-Mobile korábbi pénzügyi vezetője, Bodnár Zsigmond, a MobiNet ügyvezetője kifejtette: jelentős növekedést lát a területen. A társaság egy fapados költségmodell alapján robbantana a piacon, vagyis olcsó, egyszerű, alapszolgáltatásokra koncentráló modellel dolgozna. Neuman Péter, a DreamCom ügyvezető igazgatója korában lapunknak kifejtette: a lehetséges célcsoportok a rosszul ellátott területeken élők, idősebbek, nyugdíjasok lehetnek, vagyis közülük kerülhetnek ki a még bekapcsolható új ügyfelek. A mobilinternet-szolgáltatás lehetőségeinek kihasználását segítheti a konzorciumban az Externet Zrt., a mobiltartalom előállítását pedig az utóbbival tulajdonosi kapcsolatban álló Est Média-csoport. Neuman szerint komoly tartalék van még a prepaid (kártyás) tarifák terén.

A DigiTV első körben saját ügyfélbázisára támaszkodna - fogalmazott a cég vezetője, Sárai Endre, s a társaság a hang mellett a mobilinternet-szolgáltatásra is koncentrálna. Az Invitel pedig azt célozta meg, hogy Magyarországon ne csak egyetlen cégcsoporttól lehessen többfajta (vezetékes-mobil hang, internet és televízió) szolgáltatást megrendelni - mondta lapunknak Zsembery György, az Invitel értékesítési és marketing-vezérigazgatóhelyettese. S e cég is - első körben - főleg a meglévő, mintegy egymillió ügyfelének nyújtana minél több szolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tarcsabi #5
    Én azért odáig nem mennék, hogy a Digi Kft egy szent. Viszont a szolgáltatásuk tényleg nagyon pöpec. Az meg hogy elindultak a tenderen azért mutatja, hogyha megnyerték volna valamit biztos kezdek volna a frekvenciánál, amit a MobiNet-nél nem hiszem hogy fognak, ha mégis megnyerik a Dreamcom előtt, pár nap és biztos kiderül.
  • L3zl13 #4
    És micsoda dolog az, hogy a felsorolt érveknek kb fikarcnyi köze sincs a hírhez?
    Éljen a szent Digi Kft, akik kb két egész háztömbben olyan csodálatos szolgáltatást nyújtanak, érdekes módon ennél többre (országosan ugyanilyen szolgáltatás nyújtására) ők sem képesek, így aztán egészen bizonyos, hogy a többi szolgáltató a szemét, és semmiféle technikai okok nem állnak a dolog mögött...

    A pályázatok tartalmát nem ismerem, ezért nem tudom megitálni, hogy jogosan húzták-e le a Digi-t, de a 2009 áprilisi indítást én sem értem, hogyan tudták volna megvalósítani...
  • rjudit #3


    Sajnos széllel szembe pislilni nem mindig eredményes. Érdemes megnézni az econet tulajdonosi körét és máris érthető a Digi miért "drága".
  • ates84 #2
  • HENCIG #1
    Na igen....sejtettük, hogy "szakmai érvek" nyomására előbb-utóbb megakasztják a Digi-t.....
    Micsoda dolog az, hogy 2500 ft-ért 20/10 Mega sávszélt ad!!!!!!

    Micsoda dolog az, hogy 4000 ft-ért majd 70 csatornát ad!!!!!!

    Micsoda dolog, hogy 0 ft-ért adja a telefont és a vonalat!!!!!

    Micsoda dolog lett volna, ha a vezetékes és a mobil digi ingyen kommunikált volna!!!!

    Ehhh! Ez tényleg 0 pontot ér??????????????????????????????

    Remélem elcsúsznak a Digisek a GVH-hoz, de ha kell az európai bírósághoz is!!!!!!
    Miért lenne nekünk jobb és olcsóbb???