Gyurkity Péter

Elkészült a Skype mobil változata

A tengerentúlon és néhány európai országban immár elérhető a népszerű VoIP szoftver mobil verziója, amely (a kompatibilis típusok esetében) a telefonokra telepítve teszi elérhetővé az olcsó helyi és nemzetközi hívásokat.

A szoftver a Skype oldaláról tölthető le, egyelőre béta változatban, amely néhány nagyobb gyártó készülékein működik gond nélkül. Az amerikai előfizetők ezzel elsőként próbálhatják ki a fejlesztést, amelynek legnagyobb előnye az olcsó hívások és üzenetküldés lehetősége, emellett pedig könnyű és egyszerű módon tárcsázhatjuk fel a Skype híváslistájában található kapcsolatainkat.

A Skype fejlesztői már hónapok óta tesztelik a szoftvert a kiválasztott gyártók telefonjain, emellett pedig kiemelt szerepet szánnak az Intel Atom chipekre épülő MID (Mobile Internet Device) készülékekre is. A Beta 1 a hivatalos oldal szerint a Nokia, a Sony Ericsson, a Samsung, a Motorola, valamint az LG felsorolt készülékein működik. Az olcsó hívások és az azonnali üzenetküldés nyilván a megoldás legnagyobb előnye, a készítők azonban óva intenek attól, hogy külföldön vegyük igénybe a szolgáltatást, mivel a szolgáltatótól függően igencsak magas díjakkal találkozhatunk a roaming esetén.

A mobil Skype nem igényel 3G, illetve WiFi elérést, a szoftver a telefon meglévő adatkapcsolati elérését használja fel. A hivatalos oldalon egy részletes példával illusztrálják az adatforgalmat: egy 20 főből álló kapcsolati lista, napi 90 perces használat (kétszeri bejelentkezés, 25 perces azonnali üzenetküldés, valamint 20 perc beszélgetés) esetén havonta kevesebb mint 1 MB forgalmat generálnánk a készüléken. Ez természetesen a nagyobb kapcsolati listák és a hosszabb beszélgetések esetén nagy lesz, a fejlesztők pedig erősen ajánlják a korlátlan csomagok igénybe vételét.

A Skype lite jelenleg az USA mellett az Egyesült Királyságban, Dániában, Svédországban, Finnországban, Észtországban, Lengyelországban, Ausztráliában és Új-Zélandon, valamint Brazíliában (Rio és Sao Paolo városokban) elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pulti #20
    Hellosztok! Kérdésem volna hogy sima GPRS kapcsolat is elég egy esetleges Fringhez, Nimbuzz-hoz stb... hogy mobil msnezni tudjak? Vagy előkell fizetni MobilWeb szolgáltatásra?

    Előre is köszi!
  • #19
    Ismeri valaki a fringet? Melegen ajánlom mindenkinek, aki skype mellett msn és egyéb hívásokat szeretne bonyolítani ;-)
    www.fring.com
  • okosan gyerekek #18
    SKYPE-ozni a nimbuzz-val lehet, szinte minden mobilon, már tök régi dolog. van java-s, és symbian-es is belőle.
  • asysoft #17
    Java kliens nem a "hagyományos skype" módon működik, helyi hívás díját kell fizetned hívásonként, de ezt a honlapon is írja: "Local rate Skype-to-Skype calls".
  • torcipepe #16
    nincs ilyen, hogy ingyenes vagy nem ingyenes skype! a skype egy olyan szolgáltató, ahol a hálózaton belüli hívás ingyenes, a hálózaton kívüli hívás ára pedig fel van tüntetve a skype weboldalán országokra lebontva.
    őket az nem érdekli, hogyan éred el az internetet. a gprs, 3gp, wifi, dsl vagy kábeles elérés árát az internetszolgáltatódnak ( =a mobilszolgáltatód mobiltelefon esetén) fizeted.
    a hír lényege, hogy mostmár nem csak pc, pda és symbian kliens létezik, hanem java kliens is.
  • Zedas #15
    Csatlakozom w32blasterhez és Turdushoz, a Fringe az egyedüli megoldás ha INGYEN akarsz Skypeon keresztül telefonálni (nem csak chatelni), mondjuk WiFin keresztül! A Skype kliense messze NEM INGYENES, lokális tarifát fizetsz érte!
  • w32blaster #14
    Ajanlom mindenki figyelmebe a fring nevu programot symbian telefonokra. En ezt hasznalom. Lehet benne hasznalni: skype, sajat sip proxyt, ezenkivul meg sok mas chat protokolt ismer. pl yahoo, msn, aim(utobbiakat azert irtam kulon mert ezeknel egyelore csak a chat megy, a beszed nem).
  • kovadam87 #13
    Annyi szent hogy 6220 classic -omon tökéletesen működik (én az N95 ös verziót választottam a felbontásom miatt). Szerintem nagyon jó skype kliens :) és ingyen elérhető, plusz megadod a számodat a honlapon és direktbe küldik a linket smsben ahol elérheted. (pannon gsm 100mb os csomaggal tesztelve)
  • mrantal #12
    Ezt én is olvastam de szerintem ez abban az esetben van így ha CSD-vel kapcsolódsz a nethet, GPRS-nél csak adat forgalmat generál, amúgy nem beszélne arról hogy vegyünk korlátlan netet pl itt.

    Legalábbis szerintem így működik, amikor én kipróbáltam akkor csak az internethez akart csatlakozni GPRS-en keresztűl, de te mát kipróbáltad hogy ilyen biztosan állítod?

    @shaark: lehet hogy igazad van, mert az oldalon is azt írja hogy csak bizonyos országokban elérhető, de a letöltési linket SMS-ben magyar számra is kiküldte, meg valahol ki is kellett választani hogy milyen országban vagyok...

    @gosup: szerintem épp hogy csak a 80-as portot engedélyezik (azt hiszem azt használja a sima HTTP). Nálam csak az Opera mini webböngésző működik, de minden más JAVA-s progi aki hozzá szeretne férni a nethez elakad valahogy félúton. Érdekelne hogy más Vodafone-os is tapasztalt-e már ilyet.
  • Turdus #11
    ..skype számokat gyakorlatilag ingyen lehetne hívni."
    Hatalmas tévedés!!! Olvasd el figyelmesen az oldalt:

    "Call Skype contacts
    The standard cost of a local or national call on your mobile"
    Azaz ugyanannyiért hívhatsz skype számokat, mint bármelyik másik mobilt a szolgáltatódon belül.