Berta Sándor

Az OLPC is megtakarításokra kényszerül

A gazdasági világválság miatt az One Laptop Per Child (OLPC) nonprofit szervezet is elbocsájtásokra, átszervezésekre és fizetéscsökkentésre kényszerült.

"Kénytelenek vagyunk elbocsájtani a jelenlegi munkatársaink felét, a maradó alkalmazottak fizetését is mérsékelnünk kell, valamint átszervezéseket hajtunk végre" - jelentette be az OLPC hivatalos blogjában Nicholas Negroponte, a program alapítója. A szakember hozzátette: a jövőben a 100 dolláros laptopként ismertté vált XO notebookok második generációjának kifejlesztésére és az ingyenes internetes hozzáférést biztosító funkció kialakítására összpontosítják a munkájukat.

"Az XO felületének, a Sugarnak a továbbfejlesztésével a nyílt forráskódú közösséget szeretnénk megbízni" - írta Negroponte. A változtatások között szerepel, hogy Dél-Amerikában egyetlen saját támogatóegységet hoznak létre és a támogatásokat elsősorban Afrika egyes részeire, a Közel-Keletre, Afganisztánra és Pakisztán északnyugati részére koncentrálják. Emellett tovább szeretnék csökkenteni az XO laptop gyártási költségeit és felmerült annak lehetősége, hogy a világ legszegényebb országaiban lakó gyermekek a készüléket ingyen kapnák meg, ez lenne a 0 dolláros laptop.

A bejelentés világszerte nagy visszhangot váltott ki. Az OLPC Austria például azonnal közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy a helyi közösség továbbra is hű marad az eredeti célokhoz, így nyílt technológiákat, platformokat és szoftvereket akar készíteni a harmadik világ államainak. A társaság ezenkívül folytatni akarja a Walter Bender, az OLPC egykori munkatársa által tavaly májusban alapított Sugar Labs csoporttal való együttműködését.

A közösségben időközben máris megjelentek az első találgatások arról, miszerint a legutóbbi Give One, Get One akció sikertelensége vezethetett a változtatásokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #5
    Ha már személyeskedünk akkor te meg sz*pj*l lovat. Legalább annyira informatív hozzászólás ez is mint a tiéd.
  • kvp #4
    "Magyarul csinálják meg ingyen, ők meg majd leakasztják érte a hasznot. Vagy csak én nem igazán bízok ezekben..."

    Nincs rajta haszon. Most mar penz sincs ra, tehat a hivatalos fejlesztest leallitjak, az folytatja aki akarja. Az egesz project megbukott amikor megszakitottak a kompatibilitast a hagyomanyos pc-s rendszerekkel. Vagy olcsobbat kellett volna csinalni, vagy jobbat. Az egyetlen eredmeny amit elertek, az a netbook piac letrejotte, bar alapvetoen az volt az eredeti cel, hogy legyenek olcso laptopok. Most vannak, tehat a celt sikerult elerni, csak nem ugy ahogy a fejleszok gondoltak.
  • beef #3
    Nem értem a nyavajgásodat, hogy csak egy gyakori példát említsek:
    Megjelenik X játék, kiadnak hozzá egy szerkesztőt és a lelkes amatőrök INGYEN készítenek hozzá MOD-okat. Ha jól sikerülnek, akkor a kiadó még többet tud kaszálni az alap játékból. Ez nem zavar?
  • szonik2 #2
    Fogd már be az arcodat
  • smv #1
    "Az XO felületének, a Sugarnak a továbbfejlesztésével a nyílt forráskódú közösséget szeretnénk megbízni"
    Magyarul csinálják meg ingyen, ők meg majd leakasztják érte a hasznot. Vagy csak én nem igazán bízok ezekben...