Berta Sándor

Betiltották az elefántcsont-kereskedést az eBayen

Az állatvédők komoly sikert értek el, ugyanis a jövőben nem lesz az orvvadászok paradicsoma a népszerű internetes aukciós portál.

Az eBay hivatalosan is megtiltotta az elefántcsont-kereskedelmet a honlapján. A szakemberek szerint ez a döntés akár a kipusztulástól is megmentheti a nemes állatokat, ugyanakkor nem szűnik meg a probléma. Az elefántcsont-kereskedelemre szigorú szabályok vonatkoznak, sok országban illegálisnak számít, ennek ellenére sokan kockáztatnak és akarnak elefántcsontot vagy abból készített termékeket vásárolni. "Amennyiben valaki valaminek nagy értéket tulajdonít, akkor előbb vagy utóbb, de találni fog olyan embert, aki hajlandó azt megszerezni neki" - jelentette ki Kuki Gallmann környezetvédő és bestseller-író, aki Kenyában harcol az orvvadászok ellen.

A nyomozók számára a legnagyobb problémát az illegális szállítmányok és az elefántcsont-kereskedelem felderítése jelentik. Az aukciós portálon január elseje óta tilos az elefántcsont-kereskedelem. Az egyetlen kivételt az 1900 előtt készített elefántcsont-bútorok és -zongorák jelentik. A döntésről idő előtt elszólta magát Jack Christin, a honlap jogásza, Kuki Gallmann pedig most megerősítette a hírt.

Az eBay eddig a vadállatoktól származó árucikkek legfontosabb online kereskedelmi helyének számított, kaphatók voltak többek között prémek, de még kaviár is. Az üzletek kétharmadát az eBay amerikai, kanadai, ausztrál, francia, brit és német oldalain kötötték meg, derült ki az IFAW nemzetközi állatvédő szervezet tavaly nyilvánosságra hozott tanulmányából. A jelentés készítői által vizsgált három hónapban a világ elefántcsont-kereskedelmének 80 százaléka bonyolódott az aukciós ház honlapjain.

A portál tiltólistáján már szerepelnek a régészeti leletek, az illegális másolatok, a pornóvideók, a dohányáruk és a fegyverek. A termékeket a hatóságokkal és a különböző vállalatokkal, például a Microsofttal együttműködve folyamatosan frissítik. Ugyan ez egy fontos eredmény, azonban sajnos még bőven vannak olyan oldalak, ahol az illegális termékek megvásárolhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #11
    Volt (van) egy jogi kiskapu, amely szerint csak a rendelkezés előtt "beszerzett" elefántcsonttal szabad kereskedni. Illetve egyes államokban hivatalosan engedélyezték a "túlszaporodott" ormányosok kilövését, és az agyarukat hivatalos pecséttel forgalmazták.

    Persze ez csak egy fügefalevél értékű mentegetőzés volt. Az orvvadászoknak viszont jócskán megkönnyítette a dolgát.
  • JeD #10
    Amikor olvastam a hírt, nem hittem a szememnek. Nem volt a kereskedelem illegális már jóval az E-bay létrehozása előtt?! Akkor meg hogy az ördögbe engedélyezhették eddig?!! Golyót nekik...
  • teddybear #9
    Pl. billiárdgolyót faragnak belőle...
  • zola2000 #8
    Gratulálok Kuki!
  • coolbboy83 #7
    kíváncsi lennék mire használnak ma komolyabban elefánt csontot... úgytudom néhány dísztárgy készülhet max, esetleg kés markolat...... régen többmindent is csináltak, de ma???
  • endrev #6
    Már régen azon kellene munkálkodnia kutatók seregének (de helyette csak szkeptikuskodnak), hogy repülő autóink legyenek, de ne benzinnel menjenek, és hogy a lebegő városokban éljünk, amelyek egyben lassan a helyüket is változtatják, hogy egyazon terület legyen mindig árnyékban. Meg még egy csomó okosságot is ki lehet találni, amelyek csak annyira furcsák és hihetetlenek, mint a tengeralattjáró volt Verne korában.
  • endrev #5
    Szégyen az Ebay-re, hogy csak most tiltották be...
  • avengir #4
    az ember helye az űrben van.
  • Hegi90 #3
    nem de ha eljön az ideje, akkor az lesz.
  • kisgabo #2
    brazil őserdő irtásán munkálkodókat is azonnal golyóval jutalmaznám. ember van bőven, viszont élhető hely.... mi még jók vagyunk, de 100 év múlva már komolyabb problémák lehetnek, nemtom, mars lakható már?