Napi Online

Egyre népszerűbbek a virtualizációs technológiák

Felmérések szerint a magyarországi szerver virtualizációs piac harmadát uralja a Microsoft. Egy tavaly év végi konferencia adatgyűjtéséből kiderült, hogy egyre népszerűbbek a virtualizációs technológiák, amelyek segítségével egy fizikai "vason" több, akár különböző szerveroperációs rendszer is futhat egymás mellett.

Az IDC 2008. augusztusi magyarországi felmérése szerint a teljes szerverpark mintegy 5,4 százaléka már virtualizált, de ezeknek a megoldásoknak is a nagy része elsősorban a tesztkörnyezet kialakítását támogatja. Kevés, ám egyre több olyan hely van, ahol éles rendszerek futnak virtualizált környezetben. A felmérés kimutatta, hogy a virtualizációs piacon a piacvezető EMC VMware elnevezésű megoldása 45 százalékon áll, míg a Microsoft 30 százalékra növelte részesedését a különböző megoldásaival.

A 2008. júniusban megjelent új Microsoft Hyper-V technológia már augusztusban háromszázalékos részesedést tudhatott magáénak. A tanulmányból kiderül, hogy a technológia az ügyfeleknek elsősorban a hardverberuházás és -üzemeltetési költségek (áramfelvétel, hűtés, karbantartás, helyigény) megtakarítása miatt vonzó. Még kevesen tudják kézzelfogható előnnyé konvertálni egy-egy újabb alkalmazás gyors telepítését vagy a meglévő alkalmazások jobb skálázhatóságát.

Jól megfigyelhető tendencia, hogy ahogyan a számítástechnika mind elterjedtebbé, hatékonyabbá és rugalmasabbá válik, a vállalatok egyre jobb eszközöket tudnak biztosítani alkalmazottaik számára új üzleti lehetőségek kiaknázásához. Az informatikai részlegeknek egyre több egymással ellentétes követelménynek kell megfelelniük: egyre kisebb költségvetéssel, azonban mind magasabb biztonsági szinten kell garantálniuk a gyorsaságot, a könnyű hozzáférést, a hatékony, megbízható és folytonos működést. A Microsoft belső informatikai részlege például tavaly a szerverek 25 százalékát virtualizált környezetbe helyezte át. Az ezzel elért megtakarítás meghaladja a tízmillió dollárt, és ma már négy ember is elegendő a csoport 3500 szerverének felügyeletéhez.

A Magyar Posta is sikeresen alkalmazta a virtualizációt, aminek segítségével a fizikai hardvereszközök számát jelentősen csökkenteni lehetett. Mint Bene Zsolt, a Posta vezető rendszergazdája elmondta, míg korábban az alkalmazások web-kiszolgálói fizikai hardvereken futottak, addig ma már nagy teljesítményű hardvereken Hyper-V alatt virtualizálva futnak. "Azoknál az alkalmazásoknál, amelyeknél nagy felhasználói aktivitásra lehet számítani (egyidejűleg akár 15 000 aktív felhasználó), régen 15-20 fizikai szerver volt a web-kiszolgáló, mára ezt négy fizikai szerveren futó 40 virtuális szerverrel oldottuk meg. Ezzel nagymértékben csökkent a hardverek beszerzéséből és értékcsökkenéséből származó kiadás. Ráadásul a gépterem járulékos költségei is csökkentek 20-30 százalékkal" - közölte a szakember.

A virtualizációval és rendszerfelügyelettel foglalkozó Microsoft TechNet október 29-ei szemináriumán ötszáznál több hazai szakember vett részt. Az ott elhangzottak szerint a magyarországi cégek egyre nyitottabbak a virtualizációra, és a rendszer-felügyeleti megoldások iránti igény is jelentősen nőtt. "A résztvevők visszajelzései alapján 78 százalékuk már használ virtualizációt vállalatánál: ezen cégek egyharmada már éles szervereket is virtualizálva futtat, míg kétharmaduk még csak tesztkörnyezet kialakítására, tesztelésre, felkészülésre használja. Ezen virtualizációs megoldások több mint fele Microsoft-alapokon valósul meg. 26 százaléka már Microsoft Hyper-V alapokon üzemel, 36 százalék használ Microsoft Virtual Server 2005 R2-t" - tájékoztatott Budai Péter, a Microsoft TechNet programok hazai programmenedzsere.

Amint azt a szakember elmondta, a rendezvényen történt adatfelvételből kiderült, hogy sokan tervezik további szerverkonszolidációs projektek indítását a következő fél-egy év során, összesen a cégek 34 százaléka. Közülük 72 százalék Microsoft Hyper-V-vel szeretné ezt megvalósítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!