44
  • Bogyo5
    #44
    Köszi, de már nincs kedvem sem nagyon ezekkel foglalkozni az az igazság. Szét gürizem az agyam az ajándékokkal, mert eszméletlen nagy a család. alsó hangon is 20 emberről van szó akik mind közeli rokonok, és ajándékozni kell. Nálunk a pia az olyan dzsóker ajándék. mindig becsúszik minden évben :) de ezt toleráljuk mindannyian.
  • kiskapucska
    #43
    örülök,h segíthettem:)
  • lolita99
    #42
    megkérdeztem a nővérem, ő most mondta, h SZIN-re speciel 4500 volt egy napi jegy. és Tami, az unokahugom idén is csak egy napot volt kinn. én most már tuti azt veszem.
  • kiskapucska
    #41
    Nem kell áruhitel:D Épp ezért mondtam,h csak egy napra vegyél neki.Efottra idén asszem 3fél volt egy napi jegy.Az szerintem elviselhető.Ilyesminek még én is örülnék:D Lehet otthon megemlítem az ötletet csak úgy mellékesen:D
  • lolita99
    #40
    egy cd 3000Ft, sztem ahhoz még nem kell áruhitel:P, max ha veszel hozzá neki laptopot vagy Ipod-ot..;)
  • Bogyo5
    #39
    jó ötletek:D Megyek is áruhitelért:D:D:D:D:D
    Nem véletlenül készítjük az ajándékokat:D Majd az anyja vesz neki cd-t:D
  • lolita99
    #38
    mennyire igazadad van kiskapucska, az unokahugom minden évben ott tobzódik a SZIN-en meg a szigeten. jó ötlet! köszönöm én is!!!
  • kiskapucska
    #37
    Most jutott eszembe.Már most is lehet jegyet kapni a jövő nyári fesztiválokra.Nem kell egész heteset,elég egy napos is.Mondjuk aznapra,amikor valamelyik kedvence játszik.És amikor majd ott őrjöng az első sorban,akkor mekkora szeretettel gondol majd rád!:)
  • lolita99
    #36
    hát igen, így vagyok ezzel én is. a Karácsonyban az a legszebb, h együtt vagyunk. egész évben annyit rohantam, alig voltam otthon a szüleimnél, ilyenkor van idő hazamenni és meghallgatni h a szomszéd tyúkja már megint mit csinált..:)

    16 éves alteros srácnak én cd-t vennék,vagy koncert jegyet...
  • kiskapucska
    #35
    Nem tudom,de mondjuk nekem nem csak a pénzköltés okoz örömöt:) Persze örülök egy új pulcsinak,vagy egy új akárminek,de számomra sokkal fontosabb,hogy legyenek körülöttem olyanok,akikre számíthatok,akkor is,ha már pénzem nincs!
    16 éves alteros srác?Kemény dió:D:D Mit szeret?Amit tudsz?
  • lolita99
    #34
    annyi ember vesz föl manapság áruhitelt, hogy az hihetetlen!! án dolgoztam egy követelésbehajtó cégnél nem is olyan rég és a bírósági letiltó végzések csak úgy röpködtek és indultak eljárások pont a karácsonyi nincs pénzem, de akkoris nagy ajándékot veszek típusú esetek miatt!
    nem egy néni sírt nekem a telefonba, h nem tud fizetni! sajnáltam, de gondolkodott volna akkor, mikorn fölvette az áruhitelt!!
  • Bogyo5
    #33
    Olvastam egyszer egy cikkben, hogy a fogyasztói társadalom alapvetően azért működik ennyire profitorientáltan, mert mi fogyasztók elhisszük, hogy a társadalomban elfoglalt helyünk a birtokolt tárgyaink függvénye. Hiszen a hétköznapokban is asszociálunk audi q7, rolex, d@g, stb. akinek ez van az már nem fizetésből él. Na ná, hogy mindenki szeretne ide tartozni. Amúgy pedig most mondd meg mi örömük van az életben a pénzköltésen kívül????
    visszatérve a készített ajándékokra, nálunk a sógorok, mind kézzel festett pólót kapnak, az egyiküknek a kisfia lesz a pólón, a másikuknak pedig a kedvenc zenekara:) Az unokaöccsök és unokahúgok pedig piát kapnak. Azt tuti értékelik, elvégre kamaszok. Amúgy pedig nem töröm a fejem, hogy egy 16 éves alteros srác mit kapna szívesen. Vagy amit kapna azt nem engedhetem meg magamnak. Nehéz ügy ez minden évben....
  • kiskapucska
    #32
    Igen,ez a szomorú igazság:( Én sem értem,kinek miért jó ez,mert attól nem lesz valaki jobb ember,hogy azt mutatja,több pénze van.A probléma az emberek felfogásával van,amin sajnos nem tudunk változtatni.
  • jaszkari
    #31
    Olvastam egyszer egy könyvet, egy Bizonyos Montgomery írta (Magyarország a Vonakodó Csatlós), aki amerikai katonai attasé volt a 30-as években és a 40-es évek elején Magyarországon. Ő írta, hogy amikor idejött, amulatba ejtette, hogy a magyarok, miként viszonyulnak a pénzhez, és hogy ezt sehol máshol a világon nemtapasztalta. Azt írta, hogy a magyarok szerint a pénz egyetlen funkciója az, hogy elköltség, még akkor is, ha nincs! Akinek kevés van, az is azt akarja mutatni, hogy sok van neki és nem érdekli, hogy mi lesz holnap.
    Szerintem teljesen igaza volt csak akkor még többnyire a dzsentrik voltak akik így éltek, manapság meg mindenki akinek legalább 3 hónapjha van melója és ezt igazolja a banknak.
    Haver uronicsba dolgozik eledóként, mondja, hogy bejöneek az emberek csomóan rhadó fogakkal, de hitelre megveszi a 200ezres lcd tv-t. Gratula
  • kiskapucska
    #30
    Én biztosan nem fogom arcon csapni,még akkor sem, ha tudom,h megérdemelné!Ugyanis ez nem az én dolgom.És tudod, ő a kisebb,eléggé el van kényeztetve a lányka.És ez nem csak az én véleményem,de változtatni már elég nehéz lenne rajta...:(
  • balage187
    #29
    Na ez az a komment, amivel teljes mertekben egyetertek. :)
  • Gerygrey
    #28
    A probléma az,hogy amíg anyukám örülne egy saját készítésű ajándéknak,addig a húgom húzná a száját...

    Egy erőteljes csapás az arctájékra, és ne félj, jövő karácsonykor nem húzza a száját.

    Persze ha már kicsi korában a "Jaj, prüntyőkém, nem tetszik? Gyere, lemegyünk a plázába és választhatsz valamit" elv érvényesült, ott alapjaiban van elbaszva a dolog :)
  • mando diao
    #27
    jajj, nagyon jókat lehet csinálni kézzel! mi egyszer még általánosban hajtogattunk úgy kivágott csillagokat, hogy a hajtogatás végére úgy nézett ki, mint egy rakott szoknya. akár fehér papírból is szuper volt!
  • kiskapucska
    #26
    Plüssállat témában én is hasonlóan állok:D Olyan függönyös témár én is gondoltam már.Meg olyan is eszembe jutott,nem pont karácsonyra, h hajtogatok papírból lepkéket,azokat felfűzöm és úgy díszítem a függönyt.De a megvalósítás még várat magára:D
  • gibbone
    #25
    Hát hajrá a felöltöztetéshez,nekem volt kb 5millió,majd hazamegyek és nekiállok xD De szerintem a "masnik-a-függönyre" témával kezdd,az könnyebb
  • kiskapucska
    #24
    Elolvastam.Ezek tetszenek:)Az egész plüss állatka gyűjteményemet felöltöztetem:) Biztos nagyon fognak örülni:D
  • gibbone
    #23
    Naigen,azt is meg kell választani,h kinek adsz hand-made ajándékot...Mert pl. egy nagymami vagy apu-anyu nagyon örül neki,mert ők ezt értékelik,de egy hugica vagy egy öcsike vagy egy rinyáló uncsitesó (igen...tapasztalat:D) már tuti nem örül neki,inkább egy Barbi vagy egy mittomén milyen műanyag bábu,ami karate-ütéseket is tud:D De lehet,hogy ez ilyen tradíció,a gyerekeknek vmi ökörség kell,a felnőtteknek meg valami maradandó a kislányuktól/kisfiuktól:)Én épp kis masnikat raktam fel a függönyre,tökarik:)Vannak még ilyen agyament ötletek,épp most néztem itt-->díszítésötlet
  • Bogyo5
    #22
    na igen. én igyekszem megtartani az értékrendet, és nem elszállni ostoba drága dolgoktól. szerencsére nálunk a család is osztja ezt a nézetet. amit nagyon szeretnénk azt évközben úgyis megkapjuk, összefog a család és a szíve vágya előbb utóbb teljesül mindenkinek. csak hát nem egyszerre. a karácsony amúgy sem arról szól kinek mennyiért adtak ajándékot, hanem, hogy ünnepel a család, együtt van, és pihen.
    nálunk már a szárított gyümölcsökből készült girlandot rakjuk föl a héten:D Nagyon jól fest:D Ti hol tartotok?
  • kiskapucska
    #21
    A probléma az,hogy amíg anyukám örülne egy saját készítésű ajándéknak,addig a húgom húzná a száját,még ha nem is mondaná a szemembe.Hozzá van szokva sajnos, hogy amit kér,azt kap.Az idei ajándékát már meg is kapta,pedig hol van még a karácsony.Az emberek értékrendje megváltozott,már semmi nem az, aminek látszik.
  • Bogyo5
    #20
    Én már a bankszámlámat mínuszba csontoztam a napi lét miatt, úgyhogy nálunk nincsen ajándék vásárlás, én csinálom az ajándékokat, feldíszítem a lakást, meg ilyenek. Olyan hangulatot teremtek, hogy ne hiányozzon a drága ajándék:D
  • kiskapucska
    #19
    Szerintem túlzás karácsonyi ajándék miatt hitelt felvenni.Mert elvileg ez nem arról szólna,hogy kinek mennyibe kerül, amit vettél.Hanem, hogy gondoltál rá és megajándékozod,mert elvileg ez a szeretet ünnepe.Vagyis volt valamikor.Sajnos.
  • gibbone
    #18
    Igen,én pont a dh-ról bezsélek,azt vettem fel...Jhéézus,ha anyámék megtudnák,h felvettem,tuti kitagadnának...Dehát istenem,egy diák mit csináljon,dolgozni nem minidg lehet és a szülőket állandóan pumpolni sem...Viszonylag hamar véget tudsz vetni neki,attól függ,hogy mennyi lesz a fizetésed:S A barátomnak egy év alatt sikerült törlesztenie,bár a felét kb ilyen apeh-os adójóváírásból fedezte a kis mázlista:D Amugy a karácsonyi ajándékok miatt vennél fel hitelt?
  • kiskapucska
    #17
    Én pl anyukámat nem értem.Szó szerint megtiltotta,hogy felvegyem a diákhitelt,mert hogy az mennyire de nemjó.Ő viszont hitelre vásárol szinte mindent.Mire letelik az egyik,megint vesz valamit,szintén hitelre.Állandó körforgás,soha nem lesz vége?
  • gibbone
    #16
    Én sem szeretnék soha többet hitelért nyúlni,amit eddig bepróbáltam ,még nem törlesztem,de már tudom,h fájni fog..:(Mindennek baromira utána kell nézni,bármit is akar venni az ember,de a legjobb,ha felesben veszel valamit,mondjuk tesóval anyunak meg apunak,akkor kisebb a gond:D
  • Sanyix
    #15
    A hülyeség is növeli a túlköltekezés veszélyét, hiszen magyarember így csinálja: hááát most csak a fizetésem fele megy el törlesztésre, veszünk még pár dolgot ott van még a fizetés másikfele. Dejó ám adósbirkának lenni... még szerencse hogy én ezt kivülállóként szemlélem, senkinek se tartozom, hitel SOHA :)
  • maestro85
    #14
    Fejős tehén is nagyon találó, meg mintha hallotam volna ezt a kifejezést már valahol. (ez az, egy marketing órán, de azt termékre mondták) Szerintem azért a majom is részben igaz, mert szinte idomíthatóak vagyunk, tehenet meg még nem láttam idomítva. (ez mondjuk nem zárja ki, hogy ne lehetne) Azért remélem apunak tetszik majd a sörhűtős plazmatévé amit veszek neki.
  • wOlFbYTe
    #13
    Sokan csodálkoznak odafent, hogy miért annyira elterjedt manapság az "internet piracy".

    Azért, mert az intelligens emberek választhatnak. Hogy mit? Reklámmentességet, azzal hogy messzire elkerülik a kereskedelmi média összes csatornáját, (részben) reklámmentes filmeket, videokat letöltve az internetről (a bújtatott reklámokat most nem sorolnám ide).

    A fogyasztói társadalmi felépítésnek ez nem érdeke, a birkákat, agymosott tévéfüggőket sokkal könnyebb manipulálni, mint azokat, akik választhatnak és ezzel élnek is. Ők a rendszer ellenségei.

    Ha valaki mindenképp vásárolni akar valamit szeretteinek, céltudatosan tegye:
    - nézzen utána az interneten, katalógusokban több helyről a lehetőségeknek, akár külföldről történő beszállítással együtt is fele áron kijöhet egy-egy termék!
    - egy előre meghatározott fix összeget használjon fel, amit nem sajnál és áldozatok nélkül rá tud szánni
    - ebben a gazdasági helyzetben bolond az aki hitelre vásárol bármit is, megérdemli aki ezt teszi a karácsonyi vásárlási láz miatt
  • Zoliz
    #12
    "Ne hagyjuk, hogy a fogyasztói társadalom által diktált folyamat minket is magával ragadjon" - mondta Binder-Krieglstein."
    Jah, oszt szétölnek minket a reklámokkal és legyünk erősek kikapcsolni a TV-t :)
  • waterman
    #11
    nem majomnak nézik. fejőstehénnek. egy undorító bevásárló láz indul pár héttel karácsony előtt és addig nem csitul amíg mindenki jól el nem adósodik. és megy a lehúzás.
    csak egy példa: a hülyeazértnemvagyok-ban 28ezerért láttam egy terméket. neten utána néztem, 17900 forintért futár hozta ugyanazt a házhoz.
    okosan kell vásárolni. nem muszájból kell vásárolni, hanem karácsonyra is értelmes dolgokat kell venni. ha nincs ötlet, hogy valakinek mit vegyen az ember, akkor is jobb egy gyümölcskosár pár finomabb csokival, mint egy rénszarvasos pulóver, mert utóbbinak semmi értelme. az ünnepi vásárlásban az értelmet mennyiséggel helyettesítjük, mert azért mégis "szokás" valamit venni. ha már mindenképpen tárgyiasítani szeretnénk a másik iránti szeretetünket akkor lehet pár percig kínos, de egy szolid fehér borítékkal is több hasznosat juttat az ember a fa alá.
    az biztos hogy az ilyenekkel, mint én nem mennek sokra az ünnepi vásárlásban. nekem már majdnem fizikai fájdalom egymás után 3nál több üzletbe bemenni.
  • maestro85
    #10
    Én ezt úgy hallottam a rádióból, hogy a kereskedők ünnepe lett. Csak meg kell nézni az újságokat és össze kell vetni a gazdasági elemzők üzenetével. Miközben azt mondják, hogy a gazdaságiválság csak jövőre fog méginkább érződni, közben a hypermarketek agyba főge reklámozzák a hiteleket, csak hogy költsünk. Én is azt mondom, hogy ne dőljünk be a környezetei nyomásnak, ami a látszólagos szükségességét alakítja ki bennünk mindenféle termékkel kapcsolatban. Jó lenne ha mindenki utánna nézne a mai marketingnek, akkor rájönne mindenki, hogy az egyszeri vásárló embert szószerint manipulálható "majomnak" nézik. Csak okosan a pénzükkel most ebben az időszakban. (ez fokozottan azokra érvényes akiknek nincsenek tartalékaik)
  • Narxis
    #9
    Nem kell pénz, hogy vásárolhass, hitelre veszel cuccokat. Persze ez az utóbbi időben szerintem nehezebb.
  • hdo
    #8
    Ott a pont. Én is ezt mondom. Nem kell megvenni minden szart, előre tudnia kellene az embernek mielőtt elmegy vásárolni hogy mit akar vásárolni, és ahhoz is kellene tartania magát.
  • es5eNCe
    #7
    Minden azon múlik az embernek milyen igényei vannak. Sokan rinyálnak a fizetések miatt de abba sokszor bele sem gondolnak ha nem akarnának minden szart megvásárolni ami nem szükséges akkor talán nem kellene az év végi ajándékoknál a pénzünket számolgatni.
  • bardocz
    #6
    Simán lehet élni úgy is,hogy a fizetéskor sem jössz ki a minuszból,akkormeg?:D
  • hdo
    #5
    Nem értettem ezt sose. Ha én elmegyek 24 ezer forinttal ajándékot venni, abból nem fogok tudni költeni 30-50-?? ezer forintot, max úgy fogy el a pénz hogy nem azokat vettem amit elsőre akartam, nemdebár? Aki meg hitelkártyával, havi fizetéssel indul el bevásárolni, előre eltervezett bevásárlási lista nélkül, az nem túlköltekező, hanem idióta. Aki spontán vásárol ötlet nélkül, illetve nem fix pénzből, az marhára ne is csodálkozzon ha túlköltekezik.