Berta Sándor

10 000 euró kártérítés 6 képért

Precedens értékű ítéletet hozott a digitális fotók felhasználásával kapcsolatban a müncheni regionális bíróság.

A testület Az. 7 O 8506/07 számú ítélete szerint, amennyiben valaki a weben megjelenő fotókat a tulajdonos engedélye nélkül továbbadja vagy módosítja, azzal szerzői jogsértést követ el. Amennyiben pedig lehagyja a felvételt készítő fotós nevét, azzal tovább súlyosbítja a cselekményét és ezzel automatikusan megduplázódik az ügyben fizetendő kártérítés. Egy német elektronikus adatfeldolgozó cégnek ezért kell összesen 10 460 eurót fizetnie a hat, engedély nélkül felhasznált digitális képért.

Az ügy előzménye, hogy a vállalat egy külső szakembert bízott meg honlapja áttervezésével. Az illető a Getty Images ügynökség hat felvételét használta fel anélkül, hogy erre külön engedélyt kért volna. Az ügynökség azonban később tudomást szerzett a dologról és fotónként 450 - 1100 euró közötti kártérítést követelt a felvételekért a vállalattól. Az oldalát újraterveztető elektronikus adatfeldolgozó cég azonban sokkalta az összesen 5230 eurós összeget és illusztrációnként csupán 200 eurót lett volna hajlandó fizetni. Ebbe viszont a Getty Images vezetői nem mentek bele, így újra elküldték a követelésüket. A válasz azonban őket is meglephette, hiszen a cég fizetés helyett inkább a jó hírneve megsértése miatt bírósághoz fordult és azt kérte a testülettől: mondja ki, hogy őket nem terheli semmilyen fizetési kötelezettség.

A müncheni regionális bíróság végül a Getty Imagesnek adott igazat és kimondta, hogy a fotók felhasználása a tulajdonos engedélye nélkül jogellenes. A felvételeket készítő fényképész nevének eltüntetése miatt azonban az alperesnek végül nem 5230, hanem 10 460 eurót kell kifizetnie. A testület közölte azt is, hogy a kártérítési kötelezettség nem a külsős szakembert, hanem a megbízót terheli, mivel nem vizsgálta meg, hogy a képek milyen forrásból származnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nickwearby #15
  nem,

  amiről te írsz, büntetőjogi kategória,

  a cikkben viszont egy polgári perről van szó

  egyáltalán nem uaz a szabályozás,
  és ettől függetlenül polgári peren adott esetben fényévekkel nagyobbat lehet szívni
 • rjudit #14
  A cég még bőven átháríthatja a felelősséget! Ez olyan, mint amikor a házad tetejéről cserép agyon vág egy embert. Te vagy a felelős, mert tied a ház. De ha azt a cserepet egy munkás rakta fel, vagy van közös képviselő, a felelősség tovább hárítható.

  De nem ez a lényeg. Szerintem is büntessék meg az ilyen pofátlanokat. Sajnos Magyarországon ez nem divat. Kiváncsi lennék mi lett azzal, amikor egy magyar fotós egyik fotós oldalon publikálta kislányáról készült képét és 1 héttel később már suzukit reklámozott vele egy pofátlan kereskedő!!!
 • torreadorz #13
  Ja ezt én sem értem. A németek is hülyék már nem csak az amerikaik?
  Ha a tescóban veszek egy tévét, majd kiderül hogy a tescó lopta a lévét és úgy adta el nekem akkor engem fognak megbüntetni németországban ezért???
 • Adamul #12
  "...hogy a kártérítési kötelezettség nem a külsős szakembert, hanem a megbízót terheli, mivel nem vizsgálta meg, hogy a képek milyen forrásból származnak."
  Hát azért ez durva! Ha én megbízok valakit, pont azért mert nem értek hozzá/ időm nincs rá/egyéb megfontolások miatt, akkor én nem vagyok köteles tudni, hogy az általam kifizetett designer milyen forrásokat, meg honnan használt fel, hisz amúgy se mondaná el! És az ilyen nem szakember! Az a minimum h ezekután ő fizetné a költségeket, de ezt így meghatározni, hogy minden a megbízót terheli... hát sztem nem korrekt!
 • Ferrer #11
  Kit izgat? :D Jönne már inkább valami újabb fotós cikk vagy fényképezőgép-beszámoló.
 • L3zl13 #10
  Ha jól tudom a németben sem...
 • L3zl13 #9
  Szvsz azért a cégnek elég jó esélyei vannak a külsős szakemberrel szemben egy perben.
 • L3zl13 #8
  Nem tudjuk milyen képekről volt szó, így azt állítani, hogy reális volt ~200000Ft-t kérni képenként nem egyértelmű.
  Nem értem miért nem lehetett azzal lerendezni a dolgot, hogy leveszik az oldalról a képeket...
 • Komolytalan #7
  Itt nem fórumba linkeltek be képet, hanem a honlap designjához használták fel. Ha te pl csinálsz egy kapcsolat oldalt, ahová szeretnél egy telefonáló nénit berakni a fejlécbe - nyilván vágva, átméretezve, effektelve, egyszóval módosítva -, akkor vagy keresel egy nénit, adsz neki egy telefont, és lefényképezed (főleg ha van mivel meg hol meg tudsz is ilyet), vagy veszel egy telefonálós nénis képet az erre létrehozott oldalakon. Olyan lehetőség nincs, hogy felmegyek egy fotós oldalára, print screen, és jól felhasználom, mert akkor ha rájönnek (márperdig rájönnek), akkor jól megb.sznak, mint az a cikkben szereplő oldal designerével is történt.
  Fel kell fogni azt, hogy van akik abból élnek, hogy fotóznak. Ha ők azt mondják, hogy az általuk készített képet 10 euróért használhatod fel, akkor vagy fizetsz és felhasználod, vagy nem fizetsz és nem használod fel - mondjuk keresel másikat.
 • kjasfhasdfasd #6
  Ráadásul ők fordultak bírósághoz!
  A jó hírnevük miatt! Na most megkahatják a jó hírnevüket!