Berta Sándor

Digitális fotóarchívum nyílt Németországban

A Német Szövetségi Archívum hozzáférhetővé tette a gyűjteményében megtalálható és a történelem fontosabb korszakaival összefüggő felvételek egy részét.

A Digitális Fotóarchívum összesen 60 000 képből, légifelvételből és plakátból áll. A kutatók a gyűjteményt különböző részekre bontották, hogy megkönnyítsék a felhasználók számára a hozzáférést. Az adatbázisban körülbelül 11 millió fotó található és ezek felölelik a német történelem 1860-tól napjainkig tartó szakaszát.


A Bild 105 Sammlung Walter Dobbertin nevű gyűjteményben például a német telepesek története elevenedik meg, míg a Bild 102 Aktuelle-Bilder-Centrale, Georg Pahl címszó alatt a weimari köztársaság korszakának fényképei tűnnek elő. A nemzetiszocializmus korszakából származó fotókat főleg a Wehrmacht propagandaegységei készítették és a Bild 101 menüpontban találhatók. A Bild 183 címszó alatt az egykori NDK korszakából származó képek tekinthetők meg. A felvételek nagy részét az ADN-Zentralbild, vagyis az NDK egyetlen engedélyezett hírügynökségének munkatársai készítették. Az NSZK életét megörökítő fotók a B 145 Bild Presse- und Informationsamt der Bundesregierung menüpont alatt lelhetők fel.

A Digitális Fotóarchívumban lehetőség van a szövegek és a témák alapján való keresésre. Az egyetlen negatívumnak csupán az róható fel, hogy a nagy felbontású képeket kizárólag fizetés ellenében kaphatja meg bárki. Az összeg nagyban függ attól, hogy milyen témájú felvételről van szó és milyen célra szeretné valaki megszerezni. A tervek szerint az online gyűjteményt folyamatosan bővítik majd.


Nem ez az első hasonló program. Korábban az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) tette az interneten is elérhetővé a felbecsülhetetlen értékű papiruszgyűjteményének egy részét. Az UNESCO Világörökségi Dokumentumgyűjteményéhez tartozó archívum összesen 8000 papiruszból áll, ezek közül eddig 550-et digitalizáltak. A 3500 éves dokumentumokat bárki megtekintheti a világhálón is. Az adatbázis összesen 180 000 iratot és más alkotást ölel fel, a tárgyak és dokumentumok többsége Egyiptomból származik. A legrégebbi leletek az i. e. 15. századból valók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)