MTI

A Life magazin legendás fotóarchívuma a Google-on

A Life magazin két és fél évszázadot átfogó fotóanyagát, a világ egyik legnagyobb fotóarchívumát tette hozzáférhetővé a közönség számára a Google az interneten.


Marilyn Monroe
A mintegy tízmillió eredeti felvételről beszkenelt kép a Google oldalán egyszerű kereséssel vagy az images.google.com/hosted/life portálon található meg. A gyűjtemény számos, az egész világot bejárt fotót tartalmaz, így a huszadik század olyan kiemelkedő alakjaiét is, mint John Kennedy vagy Marilyn Monroe. A fényképészek között olyan nagy nevek szerepelnek, mint Alfred Eisenstaedt (aki Monroe-ról is készített sorozatokat), Margaret Bourke-White, Gjon Mili, Nina Leen, a fotóesszéiről ismertté vált Gordon Parks vagy a II. világháborús és az Albert Schweitzerről készített fotóival hírnevet szerzett W. Eugene Smith. Megtekinthető az az amatőr film is, amelyet Abraham Zapruder forgatott a Kennedy-gyilkosságról.

Az interneten publikált anyag 97 százaléka korábban soha nem került nyilvánosságra, ezért "valóban értékes lesz a közönség számára" - idézte R.J. Pittmant, a Google termékigazgatóját a The Guardian. Miközben a kollekcióban természetesen Barack Obama vagy Hillary Clinton képei is szerepelnek, felelhető egy 1800-as években készült fotó a London Bridge-ről, és Harold Dahlstrom üvegkép-gyűjteményének darabjai sem hiányoznak a XIX. századi New Yorkról - írta a brit napilap.

Egyelőre a gyűjtemény 20 százaléka látható a neten, de a szerzői jogok tulajdonosa, a Time szerint 2009 első negyedévében már az összes kép megtalálható lesz. A Life magazin nyomtatott változatban már nem jelenik meg, online formában azonban tovább él a Life.com oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)