Berta Sándor

Elnökké választották Barack Obamát

A szavazókörökben és a világhálón egyaránt több civil szervezet, több ezer önkéntes és ügyvéd ügyelt az amerikai elnökválasztás tisztaságára.

A Barack Obama elsöprő győzelmét hozó voksolás nem csak arról lesz nevezetes, hogy először választottak meg egy színes bőrű embert az Egyesült Államok elnökének, hanem arról is, hogy talán még soha nem figyeltek ennyire a választások tisztaságára. A tapasztalatait mindenki megoszthatta közvetlenül az interneten, például a Twitteren át. Aki a választások napján felkereste a blog.twittervotereport.com-ot, az észrevehette, hogy több ezer amerikai állampolgár SMS-ekben, illetve e-mailekben számolt be arról, hogy milyen sokáig kellett sorban állniuk a szavazatuk leadása előtt.


Közép-európai idő szerint 0 óra 24 perckor például Cutelilaznboi Hilóból (Hawaii) arról írt, hogy komoly problémái voltak a szavazólap urnába továbbításával. A papírdarab ugyanis nem akart beleesni a dobozba és végül beragadt. "Én egy olyan pólóval érkeztem a szavazóhelyiségbe, amelyre John F. Kennedy egyik mondata volt nyomtatva: 'Az emberiségnek véget kell vetnie a háborúnak, különben a háború vet véget az emberiségnek. Egy segítő rám szólt, hogy takarjam el a pólómat, mert ez befolyásolhatja az embereketk, hogy kire szavazzanak'" - tudósította közép-európai idő szerint 0 óra 31 perckor Marc Silva a kaliforniai Riversideból.

A legtöbben a hosszú sorban állás miatt panaszkodtak, volt, akinek 3 órán át kellett várnia arra, hogy leadhassa a voksát. Deerfield Beach 400 lakója még szerencsésnek is mondhatta magát, hiszen csak háromnegyed órát kellett várniuk a szavazóhelyiség kinyitására. A The Huffington Post, a legismertebb amerikai blog arról számolt be, hogy a többségében színesbőrűek által lakott floridai városokban ismeretlenek próbálták megakadályozni az emberek szavazóhelyiségbe való eljutását.


A blog azonban sok beszámolót kapott szabálytalanságokról, hiányzó szavazatszámláló berendezésekről, túl kevés segítőről, hiányzó szavazólapokról is. Többen csatlakoztak Finchy 13-hoz, aki azt követelte, hogy a világ egyik legrégebbi demokráciájában ideje lenne már bevezetni a szabványos méretű és színű szavazólapokat, hiszen az USA mégsem egy harmadik világbeli állam. A Twitterhez és több más mádiához hasonlóan a YouTube szintén speciális csatornát hozott létre.

Barack Obama sikerében alighanem kulcsszerep jutott a korszerű technikai eszközök és megoldások, például az SMS-ek alkalmazásának. A megválasztott demokrata elnökjelölt minden eddiginél erősebben épít a technológia vívmányaira: YouTube-on megjelent filmjeit például 90 milliószor nézték meg. Közösségi portálján 8 millió önkéntest toborzott, a Facebookon pedig 2 millió támogatót vonultatott fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Quno Jedi #110
    Áhhh, engem mán meg is győztek azóta éjjel, hogy Obama jó csákó és hallelujja! SZal. noprob. Meggyógyultam! :DDFD444
  • Tetsuo #109
    Na ez 1 szep estimese amit a CNN szokott meselni.. hihetetlen h mindent elhiszel, barmit hazudik is a media.
    Ne rasszistazzal le masokat kerlek! Semmi rasszizmus nem volt a srac hozzaszolasaban amire reagaltal, fogd vissza magad, mert ez magadat minosit!
  • NEXUS6 #108
    Lehet, hogy volt már róla szó, akkor bocs, de csak felületesen futottam át a hsz-eket.

    Szal, érdemes megnézni a választási ígéreteit a csákónak: amikor az állam mellett a teljes pénzügyi világ is éppen kivérezve levegő után kapkodnak általános társadalombiztosítási rendszert, adócsökkentést meg ilyeneket ígér.

    Hát nem tudom, de ezek ugyan marha jól hangzanak, mert mindenkinek mindent megígért, de ahhoz nagyon tudnia kell a csákónak, hogy meg is csinálja.
  • Lami #107
    Hát szerintem meg kurva mindegy ki lesz a báb... khm... akarom mondani elnök. Ez az egész csak egy cirkusz. Az egészet úgyis a Rotchildhez hasonló bankárdinsztiák irányítják szal nekem aztán teljesen mindegy hogy milyen forma embertől fogom ugyan azokat a szavakat hallani.
  • Darth Sith #106
    "Szerintem túlságosan borúsan látjátok a dolgokat,nem minden vezető korrupt,hazug,csaló,pénz- és hatalommániás ,ahogy gondoljátok sokan"
    Szerintem inkább csak sajnos reálisan látják.

    Könnyebb az a gondolat, h van olyan politikus aki még jót akar.. De amikor ilyen pénzek és ilyen hatalom a tét, nem tudom elhinni, hogy a vezető, leggazdagabb elit, hatalombirtokló réteg hagyná, hogy olyasvalaki kerüljön vezető szereppe, aki akárcsak egy kicsit is keresztbe tehet nekik. Szépek, hangzatosak ezek a politikai programok, de máz leöntve mézzel.. De adja Isten, hogy tévedek és nektek legyen igazatok...
  • Kornan #105
    Szerintem simán lehet,hogy jó politikus lesz.És nem hinném,hogy mindent és mindenkit a háttérből irányítanának ,ez urban legend. Főleg az ,hogy a zsidók vannak mögötte, ennyi erővel a szabadkőművesek vagy a sumérok is lehetne. Bár nem tudom,hogy "hosszú orrúak" alatt kiket értetek gyakran, ha csupán a pénzes embereket,akkor az még nem akkora hülyeség.Valszeg nem.Természetesen vannak mögöttes érdekek,nem azt mondtam nincsenek ,csupán azt ,hogy nincs korlátlan befolyásuk. És valószínűleg nem egy ilyen csoportos érdek létezik,hanem sok különböző és nem mindegyik önös.Szerintem túlságosan borúsan látjátok a dolgokat,nem minden vezető korrupt,hazug,csaló,pénz- és hatalommániás ,ahogy gondoljátok sokan. :D
    És nem a Szíriuszról jöttem és nem más országban lakom,hanem itt Mo.-n.
    Ja és nem tartozom semmilyen politikai csoporthoz és nem pénzelnek a hosszú orrúak sem. :D

    Csak egy vélemény.
    Üdv: Az optimizmus hangja. :D
  • vajon kiki #104
  • vajon kiki #103
  • Sanyix #102
    ja, mellesleg pár évvel korábban jó kis mészárlást rendeztek lengyelországban, itt is megtették volna, ha komoly.
  • Sanyix #101
    fiatal vagy még... nem úgy ment az hogy sírtak a köztévében hogy jaj rosszul áll a szénánk, összeomlunk. szíenen sem az volt hogy húdejó az enemy mindjárt összeomlik. Az ment, hogy nagy erős szovjetúnió, felvonulás, leninrulz, másik oldalon meg omgwtf atomháború, jaj mekkora gecinagy rakéta stb. Aztán egyszercsak fotel...