Gyurkity Péter

Megőrzi a képet a Sharp LCD-je

A Sharp Japánban olyan új LCD-kijelzőket mutatott be, amelyek az áram kikapcsolását követően is megtartják képüket, így számos felhasználási területen jól jöhetnek. A pontos összetételről és a fogyasztásról nem beszélnek.

A Nikkei beszámolója szerint a Sharp az FPD International 2008 kiállításon mutatta be legújabb fejlesztéseit, mégpedig egyszerre több változatban. A kijelzők mérete az egészen apró 1,7 hüvelyktől egészen 14,1 hüvelykig skálázódnak, fekete-fehér és színes változatban. A cég egyelőre mélyen hallgat a felhasznált anyagokról, mindössze annyit árultak el, hogy az érdekes funkciónak megvan a maga ára.



A gyártó egészen pontosan négy különböző modellről rántotta le a leplet, ezek sorrendben 1,7, 2,4, 6,1, illetve 14,1 hüvelykes méretben érkeznek. Utóbbi két példány színes változatban 8 eltérő színt kezel, ami nem túl sok, ám első lépésnek kielégítő. A rendezvényen megjelent látogatók sokat találgatták a kijelzőkben található új anyag pontos összetételét, a gyártó jelenlévő képviselői azonban erről nem voltak hajlandók részleteket elárulni. A Sharp szóvivője viszont elmondta, hogy a kép megtartásának a "viszonylag magas" fogyasztás az ára, vagyis ezzel mindenképpen számolnunk kell majd a megjelenés idején.



A technológia viszonylag egyszerű megoldásra épül, amit az e-olvasó készülékek révén már ismerhetünk - az egyes pixelek egyszerűen megtartják pontos töltésüket a kikapcsolást követően is, így az utoljára megjelenített képet látjuk továbbra is a kijelzőn. A Sharp szerint ez a funkció nagyon hasznosnak bizonyulhat a közlekedési tábláknál, üzletek feliratainál, valamint a reklámoknál, vagyis az új LCD egyértelműen az elektronikus papír ellen kelhet versenyre - természetesen csak abban az esetben, ha a további tesztek megfelelő eredménnyel zárulnak.

Oszaka városában egy szupermarketben kaptak helyet az első prototípusok, mégpedig egy 1,7 és egy 2,4 hüvelykes, fekete-fehér kijelző - a -25 és +55 fok között működő példányok egyelőre jól szerepelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #23
    De, a mai TN panelnél pontosan úgy forog a folyadékkristály, mint a régi LCD kijelzős óráknál.
  • dez #22
    Ha egyesszám második személyben fogalmazol, nem ártana címezni is.
  • gosub #21
    Itt szó se volt sötétben való világitásrol! Se a cikkben, se a hozzászólásomban! Te találtad ki, hogy szerinted szükséges az LCDnél a háttérvilágitás. Én meg felvilágositottalak hogy van LCD aminél nemszükséges, böven elég a külsö fény.
  • dez #20
    vagy = van
  • dez #19
    Inkább teljesen illogikus az egész. Ha tápfesz hiányában is megmarad a kép, akkor miért kell egyátalán tápfesz, és miért fogyaszt olyankor többet?

    Akkor van értelme, ha csak a változáshoz kell áram, mint az e-papírnál. Valószínű itt "kocsonyásítva" vagy a folyadékkristály, így nagyobb fesz kell a forgatáshoz, de utána úgy is marad. És valószínű nem háttérvilágításos típusról van szó, hanem reflexívről, ami a környezeti fényt veri vissza különböző mértékben.
  • dez #18
    Ez téves elképzelés. Nem a kondik szolgáltatják a feszültséget a folyadékkristálynak, csak áttételesen szabályozzák a szubpixelenkénti 1-1 tranzisztor v. FET bázis ill. gate feszültségét (utóbbi esetben egyszerűsített PWM-es vezérléssel), ami a minden szubpixelhez odavezetett állandó tápfeszből szívja az áramot. (Már megint a saját, félinformációkra alapuló fantáziád alapján próbáltad osztani az észt...)
  • Yoshimitsu #17
    El kellett volna olvasni a cikket...

    "A Sharp Japánban olyan új LCD-kijelzőket mutatott be, amelyek az áram kikapcsolását követően is megtartják képüket"

    Ha ki van kapcsolva az áram, akkor nem tud fogyasztani, mert ki van kapcsolva. Legalábbis így logikus.

    Ha meg bekapcsolod akkor kicsit többet fogyaszt mint egy hagyományos LCD. Ennyi. De ha ki van kapcsolva akkor nem fogyaszthat.
  • Bith #16
    A régebbi telefonok nem olyan kijelzősek voltak sztem, mint a maiak. Egy régebbi órát sem láttál sötétben ha nem világított :).
  • neoG #15
    énis így tudtam, de m.helyen az olyan kijelzőkön amin a 24ből 23órán át ugyanaz a táblázat van, bizony megmaradtak már csíkok:S
  • Dömsödi #14
    Nem ég bele a kép???
    Dehogynem. Az irodán az egyik csajszi DOS-os ( :-) ) könyvelőprogrammal dolgozott, amiből nem birt kilépni, ezért éjszakára úgy hagyta.
    Örök mementoként beleéget a kép az LCD monitorba....