Berta Sándor

Egyre fontosabb egy egységes kommunikációs szabvány

Napjainkban nagyon megnőttek a cégek kommunikációs igényei, ráadásul a felhasználói szokások is változtak. Ma már az emberek gyors visszajelzéseket akarnak, emellett fontos lett a munkahelyek hálózatba kötése és a nagyobb mobilitás. Ráadásul a munkatársaknak többet kell teljesíteniük - rövidebb idő alatt.

Internetes telefon, chatprogramok, vezeték nélküli hálózatok, videokonferenciák. Napjainkban ez csak néhány a választható kommunikációs formák közül. Az a sokszínűség, ami jól jön a kapcsolattartásban ugyanakkor bizonyos szempontból egyúttal komoly problémát is jelent. Egységes kommunikációs szabvány híján ugyanis számtalan programot kell telepíteni, ahelyett, hogy egyetlen kezelőfelületen valósulhatna meg a kapcsolattartás. A megoldást az Unified Communications (UC) nevű szabvány jelentheti, amely az informatikai ipar egyfajta megváltóként vár. Az UC ugyanis egyetlen rendszerbe foglalja összes vezetékes és a mobil telefon, az e-maileket és az SMS-eket.

"Az UC már tavaly óta téma és jelenleg is sok cég foglalkozik vele. Sok kis és közepes vállalat érzékeli az egyre növekvő kommunikációs nyomást és éppen ezért érdekli őket az új szabvány" - jelentette ki Nicole Dufft, a Berlecon Research tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. A legegyszerűbb UC rendszerek jelenleg 1000 euróba kerülnek. Ezeknél a programoknál azonban nem a technikára, hanem az üzleti modellekre helyezik a hangsúlyt.

Az UC segíthet abban, hogy a cégek javítsanak versenyképességükön. Jó példa erre, hogy jelenleg sok cégnél az alkalmazottaknak van vezetékes és mobil telefonszámuk is, mégsem lehet tudni, hogy ki éppen hol és hogyan érhető el. Amennyiben az UC-t alkalmazzák, akkor az jelzi, hogy kivel milyen módon lehet kommunikálni, ezáltal elkerülhető a több szám felhívása és ezzel időt lehet megtakarítani. A dolgozó maga is közölheti, hogy éppen hol tartózkodik, de ezt a kommunikációs eszközei szintén megtehetik. Az UC-nek van azonban még egy előnye: bármilyen irodai alkalmazásba integrálható, így a hívások vagy üzenetek anélkül bonyolíthatók le, hogy az illetőnek fel kellene állnia a székéből. Egyetlen kattintással lehetőség van e-mail küldésére vagy telefonálására akár egy Word dokumentum szerkesztése közben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #8
    Nem igazán látom ez hogy működik céges rendszerben. Az egyes site-okon még megoldható koordinálással, de ügyfélnél / szállodában / akárhol a céges wlan nyomát bottal is ütheted... Megpróbálhat bejelentkezni a céges VPN-be amint nyitott wifit lát. De wifi nincs mindenhol, míg valamilyen mobil azért szokott lenni.
  • vajon kiki #7
    mást mondok: ez tökéletesen megvalósítható a mai wlan telefonokkal, wlan routerekkel némi szoftveres tuninggal és átalakítással... megfelelő szoftver váltogat a közelben lévő fogható , nyílt wlan eszközök között és megkeresi hogy Y porton melyik eszközön fut "A program" , ha talált ilyet akkor megkezdődik a kommunikáció első fázisa. Felcsatlakozik 3-4 eszközhöz és máris elindul a kommunikáció második fázisa.. a többi eszköz pedig ugyanezt megteszi. Nyílt wlan routerokra és egyéb eszközökre meg a közösség telepíti az áthidaló szoftvereket , amik csak közvetítő szerepet játszanak és kizárólag titkosított adatcsomagok közlekednek rajtuk kereszrül a nap 24 órájában minimum a szabvány program sávszéljében és maximalizálható sávszélességben.
  • vajon kiki #6
    még mielőtt jönnének az okostojások , már válaszolok is nekik: az interkontinentális vagy távolabbi (több mint egy városnyi) kommunikációt pedig internetes áthidalásokkal lehet kiküszöbölni a következőképpen:

    újfent célhardver : Pistike féle "WiFi" adóvevő az X frekvencián adja és veszi a titkosított beszélgetések titkosított részleteit s továbbítja a rendes meglévő TCP/IP hálózatba és a cél állomás irányába közvetíti (transzkontinentális vagy üvegszáloptikás vagy műholdas vagy akármilyen módon).. a hálózat a TOR hálózathoz is hasonlóan lehallgathatatlan mivel a kapcsolódáskor a fogadó részéről is rákerül egy újabb titkosítás, (mint a TOR kapcsolat esetén egy SSL subpipe) az egész frame-re. a TOR hálózat a jelenlegi átlag 100ezer nodejával és kb. 10ezer TORexitjével is nagyobb mint modem sebességet produkál átlagban, ami bőven elegendő 4 kiloherces még hallható sőt egész jó minőségben hallható hang átvitelére... több százmillló node-os hálózatban az átlagsebesség is javulhat és kevésbé ingadozik ezért gyakorlatilag e rendszer a mai legjobb tudásom szerint kivitelezhető és kidolgozható.

    az más kérdés hogy a GSM szolgáltató cégeknek ez nagyon-nagyon_NAGYON (ismétlen : NAGYON) nem áll az érdekükben és nagyon szeretnék az ilyen irányú 5leteket a süllysztőbe dobni, mert nekik fontos hogy a hülyék adóját befizesse a sok b*rom havi szinten.
  • vajon kiki #5
    a cikkbe ha tetszik, ha nem , akár véletlenül , akár szándékosan de bele lett keverve az SMS (!) és ez pedig arra enged következtetni hogy a cikk írója ,

    a, vagy totális digitális analfabéta és lövése sincs a GSM hálózatok és a személyi számítógépek rendszerei közötti különbségről, vagy

    b, igenis van fogalma róla, csak egyszerűen neki is elege van a mostani GSM hálózati rendszerből SMS és minden egyéb mostani szabványostul ... cuzámmen ámblokk...

    a B verzió viszont egy egészen új világ felé nyitja meg a kapukat ahol a telefonálás teljesen hálózat, szolgáltatófüggetlen és teljesen ingyenes, hiszen ha olyan p2p telefonokat gyártanak X frekvencián amelyek hasonló elven működnek mint a torrent.. akkor tkp. ez megvalósítható.

    Felveszed a Pistike féle telefont (saját célhardverről beszélek , amelyet a Pistike Co LTD Incorporated Copyright All rights reserved. stb.. stb.. adott ki, de a szabványt betartva gyárthat a Móricka Incorporated is ilyen készüléket) és az azon futó 100% nyílt forráskódú szoftver megkeresi az X frekvenciatartományban működő legközelebb lévő (mittomén hasraütök 4 kilóméteres körzetben lévő) telefonokat és elkezd nekik szétszabdalt titkosított adatcsomagokat küldeni, azok továbbküldik a megfelelő irányba és 2-3 szint után összeáll a céltelefonon a kapcsolat egy kicsöngés formályában. A folyamatba bekapcsolódhat személyi számítógép is akármilyen platformról de csak Pistike féle vagy annak mintájára megírt (szabvány) klienssel. Küldhető SMS (természetesen nem a mai ultragagyi sefüle-sefarka formályában, hanem kultúráltan akárhány(de legalább SOK) karakterrel és unicode karakterekkel)
  • vajon kiki #4
    én egy szabvány programról beszélek , ha úgy tetszik amelyet minden operációs rendszerre és platformra (ha úgy tetszik pl. javás telefonokra) kiki átdolgozhat a kedve szerint a szabványokat betartva
  • vajon kiki #3
    az emberek magasról sz*rnak a szabványokra.. lásd WWW konzorcium ajánlásai.. a weblapok jó ha 5%-a felel meg ezeknek az előírásoknak, mégis szinte minden weblap szinte minden böngészőn úgy jelenik meg ahogy a tervezője elképzelte (ha mégsem , akkor csak nem tesztelte eleget)

    a másik pedig hogy mégis miről beszélnek ezek? milyen szabbányról? milyen rendszer alatt?
    egy új GSM-hez hasonló rádiófrekvenciás szabványt akarnak bevezetni? ehhez új telefonokat kéne gyártani... a régiekbe nem lehet csak úgy beleintegrálni akármit. vagy mégis miről bezélnek?

    jön pistike azt feltalálja a spanyolviaszt? mostantól vegyél pistike számítógépet pistike oprendszerrel, és pistike féle telefonnal? jó lássuk pistikét, de előbb le is kéne tenni valamit az asztalra.. addig maximum bilibe lóghat a fejük.

    én egy elég konkrét dolgot írtam le az első hozzászólásomban. érthetően szépen megfogalmazva.
  • kvp #2
    Ez egy szabvany, nem egy szoftver. Ebben az a jo, hogy csak egy szoveg a kovetendo szabalyokrol. Innentol minden fejlesztonek olyanra kell irnia a programjait, hogy kovesse a leirtakat es akkor minden kepes lesz egyutt mukodni. Ilyen szabvany a jpeg is, amit mindenki ugy ir meg ahogy akar, de az eredmenyt tobbnyire barhol meg lehet nezni. A masik jo dolog, hogy nem lesz uj rendszer, hanem a meglevokbol raktak ossze, tehat marad minden ahogy eddig, csak ossze lessz rendezve egy szep szabvanyos formaba. A legtobb ericsson telefon mindig is ilyesmi volt, egyseges feluleten mutatta a hivasokat, az email-eket, az sms-eket, az ems-eket es az mms-eket. De az opera kombinalt browser/email/chat megoldasa is ilyen. Ez most valamivel komolyabb mivel a microsoft es a linuxos kozosseg is tamogatja. A lenyeg, hogy minden letezo kommunikacios format egyetlen programon kereszul lehessen elerni. Igy a chat uzenetek, a faxok, az email-ek es az sms-ek is egy inbox-ba erkeznek, ahol a feladonal latszik, hogy milyen modon kuldte oket.
  • vajon kiki #1
    teljesen rendbe lesz ha 100% nyílt forráskódú rendszert adnak ki, amely AES titkosítással dolgozik, gyors, (tehát megy ~60-100 Mhzes processzoron is) kis-sávszélesség-igényű és nem igényel speciális hardvert vagy szoftvert , hanem transzparensen beépül a már meglévő infrastruktúrákba: pl: JAVA-s telefonos kliens és forráskóddal együtt letölthető vagy akár módosítható Windows, Linux és Mac OSX kliens formájában, ezenkívül 100% ingyenes és bárki igénybe veheti, használhatja. Ha ezek közül bármelyik szempontnak nem felel meg , akkor mehet a lecsóba , mint a többi 135687321785687718236 netes pórábálkozás...

    (Tehát ha nem ingyenes, nem nyílt forráskódú, tele van rakva backdoorokkal és megfigyelőkkel, nincs rá JAVA-s kliens telefonokra, nincs bármely platformra kliens hozzá stb..)