Gyurkity Péter

Új néven jönnek a GeForce grafikus kártyák

A grafikus kártyák szoftveres meghajtóinak legújabb változatai elárulják, hogy milyen néven érkeznek az eddig a 9000-es sorozatba tartozó példányok újracímkézett példányai - a 8000-es és 9000-es sorozat végleg kifut.

A TG Daily már szeptember végén beszámolt arról, hogy a jól értesültek szerint az nVidia névváltásra készül. Egészen pontosan azt a hírt kapták szárnyra, miszerint az eddig a GeForce 9-es családba tartozó gyengébb grafikus chipeket immár az új, eddig GTX 200 néven futott sorozatba emelik át, hogy könnyebb legyen követni az egyes típusokat és az azok közti különbségeket. Most megerősítették a korábbi értesülést és bizonyossá vált a névcsere.


GeForce 9600 GT

A nemrég felbukkant új meghajtó, amely a 178.15 verziószámot kapta, immár tartalmazza ezen régi-új grafikus chipek pontos jelzését is. Ebből megtudhatjuk, hogy a G92 kódjelzésű vezérlő (amely eddig a GeForce 9800 kártyák lelkét adta), immár GeForce GTS 1x0 néven folytatja pályafutását, hogy kiszolgálja a teljesítményre éhes, ám a legerősebb változatokat megvásárolni nem tudó, vagy nem akaró felhasználók igényeit. Ez lesz tehát az új felső-középkategória, amely közvetlenül a GTX 2x0 kártyák alatt helyezkedik majd el.

A G94 és G96 típusú vezérlők eddig a GeForce 9600 és 9500 kártyákat hajtották meg, a jövőben viszont ezek is bekerülnek a legújabb sorozatba. A két típus egyazon néven szerepel majd, mindössze egy számjegy mutatja majd az eltérést. A GeForce GT 1x0 ennek megfelelően a belépő szintet és az olcsóbb mainstream kategóriát jelenti, majd, amelyet eddig a fenti két változat képviselt. Az nVidia nyilván abban bízik, hogy az egyszerűbb számozással jobban és könnyebben érthető lesz az egyes kategóriák közötti eltérés, ami már csak azért is jól jöhet, mert a négy számjegyű modell a 9000-es családdal kifutott az elérhető számokból.

Arról nincs hír, hogy pontosan mikor hajtják végre a névcserét, korábban viszont október közepét említették valószínű időpontként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #41
    fejlesztés by nvidia
  • Sanyix #40
    nem rakták máshogy össze, egy az egyben ugyan az a felépítése mint egy g92-es 8800gts-nek meg egy 9800gtx-nek, bár a memóriavezérlő a 8800gts-hez áll közelebb. Szóval csak "memóriabitben" és memóriamennyiségben különbözik egy átlagos kártyától.
  • Ps1ch0 #39
    Hat azert probalj tanalni valami tesztet amiben nem jatszanak hanem valami bonyolult tervezesi munkat vegznek. Azok a kartyak a szamunkra (jatekosok ill nem grafikaval dolgozok) szamara bolondsagnak tunnek de teljesen biztos vagyok benne hogy mashogy raktak oket osze. Masra vannak kihegyezve. Nekem ez ughy jon le hogy ha valaki vesz egy 800loeros autot mondjuk x-millaert. Aztan kineveti azt aki vesz egy 700loeros kamiont x+5 millaert. Csak itt a dobozolas ugyanakkora de a lenyeg szerintem hasonlo. Akinek a megelheteshez kell az vesz kamiont. Akinek meg szorakoznmi az vesz sportkocsit. A bol B be a sportkocsi hamarabb atmegy a kamionn iszont tobbet elvisz. Lassabban de vehemensebb es stabilabban. Haljuk a velemenyeket ha tevedek.
  • Sanyix #38
    öhöh a hd3870 tud ekkora memória sávszélt, a 4870 olyan 100gb/sec körül van ha jól emléxem.
    Meg van 2db dual link dvi meg hdmi-is, csak 1,5gb ram nincs benne, meg a fogyasztás is csak 90w :D

    soha sem értettem mire jók ezek az extra drága kártyák, hiszen gpu teljesítménybe ugyanazok, memóriasávszélt is veri egy pár hónappal későbbi normál kártya, csak ram mennyiségben kiemelkedő, bár nagyon kevés dologra kell ennyi ram.
  • Nonix #37
    http://www.3dchip.de/Grafikkartenmodds/Grafixmodds/quantummercury.jpg
    méghozzá quadro-ban
  • Nonix #36
    mflex szerintem meg a voodoo 6000 volt a kiraly, erre mit lépsz ?
  • Inquisitor #35
    Az "ALL TIME" és a MOST között van pici difi. A boltokban mostanság egyre többen vesznek HD38xx és HD48xx kártyát pont az ár/teljesítmény miatt. Aki meg NV-t akar "bármi" áron, az vesz GF9600GT/8800GT (izé most már 9800GT-nek hívják) kártyát, vagy jó sok zsetonért GTX260/280-at, a kettő között meg van egy 20.000-es réteg, amiben nagy büdös semmi vagy túlárazott cucc van.
    No meg persze vannak a balekok, aki pl. egy 8800GT helyett inkbb vesz GF9500GT-t (leánykori neve GF8600GT), mert biztos a nagyobb számozásu a jobb. Ezt anno azok is beszívták, akik GF4200-ről váltottak GF5200-re, ami féynévekkel volt sz*rabb.
  • asysoft #34
    Egy "tehető" felesleges:) Néha jól jönne a VIP-jog...
  • asysoft #33
    "Sorold már fel azokat ami miatt nudli quadro és azt én a munkám során előnyösen érzékelném"
    Érdekes ez a kérdés, tekintve, hogy a Mac Pro-ba tehető nem kapni FireGL-t...

    "csináljon olyat az ATI mint az 5600 és akkor fejet hajtok"
    Csinált, Abu85 által említett kártya olyan. Mi a gondod vele?:)
  • Abu85 #32
    Először is azt kellene tisztázni, hogy mi a munkád.