Alex

Bejelentették az XQD memóriakártya-formátumot

A Compact Flash Association kifejlesztette a PCI Express alapokon nyugvó XQD formátumot, mely 125MB/másodperc feletti átviteli sebességet is lehetővé tesz.

A CompactFlash formátum már régóta az SD kártyákkal küzd a túlélésért, napjainkra szinte csak a felsőkategóriás SLR fényképezőgépekben és mozi-orientált videókamerákban maradt számára hely. Ugyan teljesítménye már ma is jobb az SD-nél, de a versenyben maradáshoz még többet kell nyújtania. Az XQD projektet tavaly jelentette be a szervezet, célként a 2,5 gigabitet jelölték meg, melyet később növelnének 5Gbps-re. Ez azt jelenti, hogy a mai legjobb 100 MB/másodperces CompactFlash kártyák sebességét minimálisan 125-re növelnék.


A méretarányos rajz szerint valamivel keskenyebb lesz a Compact Flashnál, de magassága változatlan marad

Még nem tudni, hogy mikor jelenik meg a piacon a technológia, közleményükben csupán annyit írnak, hogy 2012 elején kezdik meg a licencek árusítását. A 38.5 x 29.8 x 3.8mm-es mintapéldányokat Japánban, a CP+ kereskedelmi kiállításon mutatják majd be februárban. Vezető szerepe nem lesz kérdéses, hiszen olyan cégek állnak mögötte, mint a Nikon és a Canon (előbbi vezette a fejlesztést).



Emellett a szervezet a profi videósokra is gondol, számukra hoztak létre egy új tanúsítványt Video Performance Guarantee (VPG) néven. Az ilyen logóval ellátott termékek garantáltan képesek 1080p minőségre magas képfrissítési arány mellett, akár gyorsított vagy lassított felvételnél, anélkül, hogy egyetlen képkockát is veszítenének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!