MTI

Újabb lehallgatott beszélgetések az interneten

Újabb lehallgatott telefonbeszélgetéseket tettek közzé az interneten az UD Zrt. nevével fémjelzett lehallgatási ügyben.

A Népszabadság online kiadása ismerteti, hogy a felvételeket januspannonius68 néven a YouTube internetes videomegosztó oldalra tették fel ismeretlenek. Az egyik beszélgetésben egy Attila nevű férfi egy gépfegyver és negyven darab lőszer beszerzéséről tájékoztatja megbízóját, és későbbre ígér neki egy légpuskát is, ez utóbbiról hozzáteszik, hogy egy bemutatóra kell. Egy másik felvételen egy sikertelen "beavatkozásról" esik szó, a telefonáló arról panaszkodik, hogy elmúlt a hónap vége, és valaki még mindig nem fizetett a szüleinek. Feltettek egy olyan beszélgetést is, amelyben az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosa, Tóth János vitatja meg egy emberével egy belvárosi ügyvédi iroda megfigyelésének, akár bekamerázásnak lehetőségét.

Több beszélgetést híváslista, illetve kémszoftver címen töltöttek fel. Egy másik beszélgetésben valaki arról beszél, hogy éppen Bajnai Gordonról készítenek környezettanulmányt. A harmincöt telefonbeszélgetés között a korábban már Dávid Ibolya által bemutatott, illetve a Fidesz honlapján közzétett felvételek is szerepelnek - ismerteti a Népszabadság.

Szilvásy György polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter közölte, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) ismeretlen tettes ellen tett feljelentésének melléklete az UD Zrt. vezetőinek lehallgatása során készült több mint száz hangfelvételt tartalmaz, s ebből az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagjai "durván harminc körüli" felvételt kaptak meg. Ezek közül hozott nyilvánosságra néhányat a Fidesz csütörtökön. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese Szijjártó Péter szóvivővel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a telefonbeszélgetések nem minősített iratként kerültek a bizottság elé, ezért a Fidesz úgy döntött az érintettek beleegyezésével, hogy lejátssza azokat, és nyilvánosságra hozza a párt hivatalos honlapján.

A Hírszerző értesülése szerint a Mol dolgozóinak "teljes körű telefon- és e-mail-ellenőrzése" is szóba került az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt ülésén, amelyen az UD Zrt. tevékenysége volt napirenden. Eszerint a nyomozás során arra utaló felvételeket is rögzítettek, amelyek szerint a cég vezetőinek tudomása volt a Mol Nyrt. dolgozóinak teljes körű telefonos és e-mail-ellenőrzéséről". A hírportál úgy tudja: a Mol, miután a társaságnál informatikai betörést észleltek, továbbá bennfentes információk szivárogtak ki, több biztonságtechnikai céggel is felvette a kapcsolatot, és arra kérte őket, próbáljanak meg átjutni biztonsági rendszereiken.

A történet egyik ismerője szerint ez csak az UD Zrt.-nek sikerült. Ezután az olajtársaság a cégtől kért segítséget a gyenge pontok megerősítésében. A Hírszerző azonban úgy tudja, hogy a belső megfigyelést csak a vállalaton belül kijelölt személynek van joga végezni, így a biztonsági rendszerek megerősítésére felkért vállalkozások ilyen tevékenységet nem folytathattak. Az üggyel kapcsolatban a Hírszerző megkereste a Molt is, azonban a vállalat nem kommentálta az értesüléseket.

Tóth Károly, a Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista alelnöke sem kívánta kommentálni az értesüléseket, csak annyit mondott, nagyon szeretné már, ha egyszer az, aki ezeknek a híreknek a forrása, a nevét is adná hozzá. Répássy Róbert a Fidesztől úgy vélte: "ez remekül beleillik Szilvásy Györgyék (a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter) forgatókönyvébe: tudatosan szivárogtatnak híreket a sajtónak, majd másnap, amikor ezek megjelennek, ők döbbenek meg a legjobban". Gulyás József, az SZDSZ-től döbbenetes fejleménynek nevezte a történteket, és azt, hogy nap mint nap újabb információk szivárognak ki a sajtóhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    A lehallgatottak kezdemenyezhetnek akar tobbtizmillios pereket is, pl mert lelki serulest szenvedtek a lehallgatas es a nyilvanossagra kerules miatt..
  • rigidus #3
    Na ja, a regi "belso ellenseg" duma...
  • skinke #2
    Dehogy lesz, ez csak gumicsont.
    AK47 támadás a Rendőrpalota ellen? Kádár koponyája? Állítólagos szlovák terrorfenyegetés? A sor végtelen, felelős meg sehol, csak nagy maszatolás.
  • bertino #1
    ebből akkora botrány lesz, mint egy ház.