Berta Sándor

Sokaknak nem tetszik a Google Street View

A Google emberei autóikkal napok óta járják és fotózzák az észak-németországi települések utcáit. A tevékenységükkel azonban közel sem aratnak osztatlan elismerést.

A Google szeretne minél több várost és utcát megjeleníteni a Street View program keretében. Egyre többen vannak azonban azok, akik nem vágynak ilyen jellegű ismertségre és az elégedetlenségüknek hangot is adnak. A Kiel melletti Molfsee egyenesen meg akarja tiltani a cég számára a felvételek készítését. "Ezt nem engedhetjük meg. Nem akarjuk a házainkat az interneten látni. A fotókon minden látható, ezáltal az otthonaink könnyű prédává válnak a betörők számára" - jelentette ki Reinhold Harwart, a helyi CDU-frakció vezetője.

Gabriele Hiller-Ohm, Lübeck országgyűlési képviselője a témát a német parlamentben is fel akarja vetni, mondván az egész folyamat rendkívül elgondolkoztató. "A Street View-adatokkal bármikor visszaélhetnek a bűnözők" - mondta Thorsten Geißler lübecki tanácsnok, aki minden jogi lehetőséget meg akar vizsgálni a fotózások leállítására. "A képek lehetővé teszik, hogy bárkiről bármely élethelyzetben felvétel készüljön. Ezt pedig nem engedhetjük meg" - tette hozzá Rainer Voß, Ratzeburg polgármestere.


Hasonló álláspontot képvisel a politikus harensböki kollégája, Ekkehard Schaefer is, aki szerint az ügyben a települések tanácsának kellene döntenie és így kellene biztosítani a Street View keretek közé szorítását. "Nagyon károsnak tartjuk a programot, hiszen a cég munkatársai személyes adatokat gyűjtenek össze és azokat a világhálón meg is jelentetik. Ez pedig nem működik. A fotókon láthatók az emberek szabadidős tevékenységük közben, a házaik előtt, az autóikban. Ezeknek a fájloknak semmi keresnivalójuk sincs az interneten" - szögezte le Marit Hansen, a schleswig-holsteini adatvédelmi biztos helyettese.

A probléma az, hogy teljes utcák lefényképezését jelenleg semmilyen jogszabály sem tiltja. A lakosok azonban találtak egy kiskaput: a helyi KRESZ-hez fordultak, amelynek alapján a Google autóinak külön engedélyt kell kérniük a felvételek készítéséhez. A megoldás pedig egyszerű: amint beadja a vállalat az engedélykérelmet, azt azonnal el fogják utasítani. Kay Oberbeck, a Google szóvivője értetlenül fogadta a tiltakozásokat, mondván a fotókkal ők senkit sem akarnak nevetségessé tenni.

Google Street View
(Összesen 646 szavazat)
  • Fényképezzenek le mindent
    33 % (211 szavazat)
  • Adatvédelmi szempontok betartásával oké
    32 % (208 szavazat)
  • Hagyják abba, ha nem akarják az emberek
    27 % (177 szavazat)
  • Nem érdekel a szolgáltatás
    6 % (38 szavazat)
Tavaly júniusban merültek fel az első jogi aggodalmak a Google szolgáltatása kapcsán, majd számos egyesület is tiltakozott a Google Street View ellen, mondván: az online térképek készítése közben több amerikai nagyvárosban háromdimenziós közelképeket is készítettek az utcákon tartózkodó emberekről. Így látható volt egy férfi, aki elégedetten jött ki egy sztriptízbárból; egy nő, aki kivillantja tangáját, miközben beszáll kocsijába; egy félmeztelenül napozó személy és egy elmélyülten csókolózó pár. Az európai városokat idén júliustól kezdték feltérképezni a vállalat munkatársai. A tiltakozások látszólag nem érdeklik a céget, amely épp a napokban döntött úgy, hogy a szolgáltatást immár Angliára is kiterjeszti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t3kn0k0l #23
    ugyan már.
    ennyi erővel a térképeket is betilthatnák.
    eddig is úgy dolgoztak a betörők, hogy tartottak terepszemlét. teljesen mindegy hogy azt a számítógép elől kezdik a street view-val és megtalálják rózsadombon "A HÁZAT" és kimennek, megfigyelik ki mikor van otthon és bemennek, VAGY csak simán kocsikáznak rózsadomb előtt, vagy sétáltatják a kölcsönkért pudlit és úgy néznek körül, ugyanúgy megtalálják. Sőt, ha én betörő lennék biztos inkább terepszemléznék ;) az meg hogy a kertben nudizó német szottyadt öregasszonyt lefényképezik (az utcáról, nem is ám a kerítés fölül) és háborog: tök evidens hogy azért nudizik a drótkerítéses kertjében hogyí a szomszéd kolompár friccenbauer fon Otfrid úr lássa. Áj láv google és ez ellen a ottoba parlamenti keresztrejtvényfejtők sem tehetnek
  • Justil #22
    figy...lehet hogy a street view jelenleg és még jó pár évig igazából nem ártalmas. de nem nyilvánvaló hogy hová vezet ez? most még csak a technológia nem adott ahhoz, hogy élőképet adjanak minden város minden utcájáról...hiszen nem fognak webkamot felgyógyítani mindenhova, de amint rágyúrnak kicsit a témára, az is meglesz, addigra meg a szoftverrendszer adott lesz hozzá, és lehet majd bégetni, hogy szemmel tartanak mindent, és mindenkit :)
  • kvp #21
    "a jpeg szabványról ezt nem tudtam, kösz az infót.
    viszont az biztos hogy én nem fogom gps koordinátákkal ellátott képeimet feltenni a hálóra :) tegye aki akarja..."

    Egy konverzio sokat segit, eloszor valamilyen egyszeru formatumba (ppm), majd vissza jpeg-be. Ez idealis esetben eltunteni az infokat, amik kozzul a legfontosabb tonnyire a kamera tipus es szeriaszama, mivel az alapjan meg lehet talalni, hogy kinek es hol adtak el anno. (ha kert ra garanciat) Persze a legtobb esetben jol jonne a koordinata is, mivel igy nem kell felirogatni, hogy hol es mikor keszult egy csaladi kep. (a kepben tarolt datum nem veszik el, ha atnevezik a file-t)

    A street view-rol pedig csak annyit, hogy alkalmas jo es rossz dolgokra is. Amikor elkezdtek osszerakni es meg betas volt, megneztem san francisco-ban a sokevvel korabbi szallasom kornyeket. A jo hir, hogy az epulet meg megvan, ujrafestettek es nott egy hatalmas felhokarcolo a szemben parkolo helyere. A rossz hir, hogy jo ideje nem jartam usa-ban.

    Bunozoknek pedig azert jo, mert a tobbseguk meg jelenleg is az utcakat jarva (neha autoval) keresi meg a betoresre alkalmas hazat. Igy nem kell feltuno modon korozniuk egy kornyeken mielott valasztanak. (a rendorok tobbnyire ezt a mintat figyelik, hogy felismerjek a potencialis elkovetoket)
  • Epikurosz #20
    és?
    Régen a puritán Hollandiában majdnem tilos volt függönyt tenni az ablakra.
  • tar86 #19
    A másik szempont szerint, nagyon jó eszköz lehetne az ingatlanokat adóztatni akaró önkormányzatoknak, vagy az előtanulmány készítőknek.
  • tar86 #18
    Lassan odajutunk hogy bárki bebámulhat a konyha ablakon és megnézheti, mit kotyvasztunk éppen a fazékban.
  • AbyssLord #17
    már elnézést, de itt nagyon sok ember el van tévedve. a google street viewon az összes ember arca el van homályosítva, a rendszámtáblák el vannak homályosítva. Tehát senkinek nem sérül semmilyen privát élete. Hacsak nem vagy 3 méter magas, akkor senki nem fog felismerni.
    Az, hogy ezek alapján betörők dolgoznának, az meg röhely. A betörőnek szerintem van annyi esze, hogy nem gúgis képek alapján akarjon betörni. Ugyanis a street viewos képeken nem tudod, hogy mikor készültek. Tehát ha valaki az alapján tör be, az egy agyalágyult idióta. Akkor lenne gáz, ha a képek napi rendszerességgel készülnének, és időpontra lehetne keresni, cím vagy név alapján. De a képeket kizárólag egyszer készítik el. Vagy ha többször készítik, abból is csak egyet raknak fel. Ráadásul a képekből nem derül ki, hogy ki lakik ott. Tehát semmilyen magánjellegű jog nem sérül itt.
    Én például ithon is hasznosnak találnám a szolgáltatást, ugyanis én nem utcanév, hanem látvány alapján szoktam tájékozódni. És a felülről készített fotók nem épp segítőkészek ebben, mert abban az esetben csak azt tudom meg, hogy hogy néz ki a ház teteje. Dejó... Így viszont meg tudom nézni a környéket, és nem kell folyamatosan a megállókat számolgatni, izgulva, hogy vajon elrontottam e a számolást, és rossz helyen fogok leszállni, és így nem fogok időben oda érni. Míg ha lenne ithon street view, akkor megnézném azon a környéket, és utazás közben felismerném, és nem tévednék el, nem izgulok annyit, és tuti odaérek időben.
    Meg egyet értek egyik előző véleménnyel is, ugyanis anyám régen élt new yorkban, de akkor még nem voltak digitális fényképezők, így nem készült annyi kép. De így meg tudta nézni a helyet ahol lakott, hogyan néz ki ma, ráadásul nekünk is meg tudta mutatni. Baromi nagy élmény volt a számára.
    Aki meg amiatt retteg a street viewtól, hogy betörnek a lakásába, az húzza ki a netkábelt a gépéből is, mert gonosz hekkerek meg crackerek betörhetnek a gépébe, és szétlopnak mindent a gépéről, kapcsolja ki a mobilját, mert az alapján is meg lehet találni valakit pár méteres pontossággal, és így gonosz emberrablók simán elrabolhatnak bárkit.
    Német politikusok meg kizárólag azért hőbörögnek miatta, hogy minél több szavazót állítsanak maguk mellé. Semmi valoság alapja nincs ezeknek a félelmeknek. Usában már évek óta működik a rendszer, és mégsem lett orbitális káosz a sok rablás és betörés miatt. Sőt, terroristák sem özönlötték el az országot, a street view után tájékozódva.
    A magánéletét meg az ember szerintem nem az utcán éli...
  • Justil #16
    a jpeg szabványról ezt nem tudtam, kösz az infót.
    viszont az biztos hogy én nem fogom gps koordinátákkal ellátott képeimet feltenni a hálóra :) tegye aki akarja...
  • Justil #15
    "Egy maganelet nelkuli vilagban az emberek azoknak vannak kiszolgaltatva, akiket erdekel az o maganeletuk..."

    WTF? kicsit mintha feszülne itt 1 ellentét :)
  • kvp #14
    "Véleményem szerint egy jó megoldás van erre: kiszedni a kocsik rendszámát, emebreket és egyéb nem megjelenitendő képobjektumot. Esetleg átkonvertálnák nem élethű formába."

    A google adott is be olyan szabadalmat, ami ezt automatikusan elvegezne. Egyelore viszont nem hasznaljak, mivel valoszinuleg nem eleg pontos.

    "a képfájl? nem értek a dig. fényképezőgépekhez, de gondolom a jpg amit már a gépedre másolsz nem tartalmaz semmi ilyesmit, hiszen a szabványában nincsen ilyesmiről szó."

    A jpeg szabvany engedelyezi a jpeg tag-ek elhelyezeset. Ezek tobbnyire olyan adatok, mint a foto keszitesenek az idopontja, a hardver tipusa, a megvilagitasi es expozicios adatok es a felhasznalo megjegyzesei. Semmibe nem kerul felvenni egy gps tag-et, jopar kepszerkeszto kepes is erre.

    "azt a bizonyos takargatnivalót magánéletnek hívják. lehet neked nincs, de a legtöbb ember bizony szeretné ha megmaradna MAGÁNéletnek"

    A google viszont lehetove teszi hogy barki barmikor rakeressen barkinek a maganeletere, es nem onkentes regisztraciora alapulo modon, mint a kozossegi oldalak eseteben. Ez pl. nagyon jo a bunozoknek, akik kirabolhato lakast keresnek, sot ha a technikat tovabbfejlesztik, akkor az emberrablassal foglalkozok webes katalogusbol valogathatnak, hogy melyik no/gyerek/stb. mikor merre jar es kivel. Egy diktaturaban az emberek ki vannak szolgaltatva, de csak az allamnak, ami tul nagy ahhoz, hogy mindenkivel foglalkozzon. Egy maganelet nelkuli vilagban az emberek azoknak vannak kiszolgaltatva, akiket erdekel az o maganeletuk, es ezek tobbnyire pszihologiailag kihivasokkal kuzdo emberek.