Napi Online

Hamarabb törli adatainkat a Google

Csökkenti a felhasználók adatainak tárolására fordított időt a Google, hogy teljesítse az EU személyes adatokra vonatkozó előírásait.

A Google az eddigi 18 hónapról 9 hónapra csökkenti a keresési információk tárolási időtartamát - jelentette be a cég globális titoktartási tanácsadója, Peter Fleischer kedden. Az új szabályozással a Google versenytársai előtt jelenik meg, Fleischer ugyanakkor bizonyos plusz költségekről is beszélt a nagyobb személyes adatbiztonság érdekében. Változott a kereső "sugalló" alkalmazása is, ami javaslatok ajánlásával gyorsítja a keresést. A Google az itt elérhető adatoknak csak 2 százalékát tárolja, de a mostani változás után ezek is megsemmisülnek majd 24 órán belül.

A bejelentést sokan az EU lecsendesítésének eszközének vélik, miután a közösség már régebb óta az iránt érdeklődik a keresőóriásnál, hogy vajon mi szüksége van a személyes adatok garmadára. A Google indoklása szerint az adatok segítik jobban megérteni a felhasználókat, ami által a szolgáltatás is tökéletesedhet. A Google már a mostani változások előtt is rendre azt állította, hogy eljárása megfelel az unió adatvédelmi szabályainak. A cég tavaly határolta le 18 hónapra az adatok tárolási időtartamát, ami megegyezik a Microsoft által alkalmazott periódussal, de hosszabb a Yahoo 13 hónapos tárolási szakaszánál.

Az EU adatvédelmi biztosa, Peter Hustinx korábban a Google "utcai helyzetkép" alkalmazásával kapcsolatban is aggályait hangsúlyoztatta; ez a funkció először Amerikában jelent meg. A cég a panaszok megszaporodása után most már automatikusan elhomályosítja az utcán lefotózott emberek arcát. Ez ugyan nem az első ilyen jellegű szolgáltatás az internet történetében, ám a fotók széles látóköre és részletessége miatt sokan kifogásolták az utcaképeken való szereplésüket.

Egy áprilisi uniós jelentés a "változások szükségességéről" ír annak érdekében, hogy a cég gyakorlata megfeleljen az európai adatvédelmi szabályozásnak. A Google 20 oldalas tájékoztatót küldött szét az európai adatvédelmi tisztviselőknek a változásokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!