Berta Sándor

Spam: az első betű a meghatározó

Richard Clayton brit tudós szerint különösen az A, az M és az S betűvel kezdődő e-mail címek vonzóak a spamküldők számára.

A szakember a blogjában nyilvánosságra hozott elemzésében rámutatott, hogy közel sem mindegy, hogy milyen betűvel kezdődik az e-mail címünk. Clayton úgy vélte, hogy aki el akarja kerülni a kéretlen elektronikus reklámleveleket, az jó, ha Q, Z vagy Y kezdetű címet választ magának.

A brit tudós összesen 550 millió olyan e-mailt vizsgált meg, amelyeket idén február 1 és március 27 között küldtek el a felhasználók egy szigetországi internetszolgáltató rendszerén keresztül. Kiderült, hogy a gyakran spameket kapó e-mail címek többsége A, M, S, P vagy R betűvel kezdődött. Ezekre a címekre az átlagosnál 40 százalékkal több kéretlen elektronikus reklámlevél érkezett. A Z betűvel kezdődő címeknél viszont az átlagosan 20 százalékkal alacsonyabb volt a spamek aránya.


Richard Clayton szerint az eltérések oka abban rejlik, hogy a spammerek miként állítják össze a spamküldő módszereiket. A leggyakrabban az úgynevezett szótáreljárást alkalmazzák, amelynél egy ismert e-mail cím első részét egy másik doménnévvel kombinálják. Így egy teljes új e-mail cím jön létre, amelynek végül megvizsgálják az érvényességét. Amennyiben egy ilyen című postafiók valóban létezik, a tulajdonosa hamarosan meg is kapja az első kéretlen küldeményeket.

Az átlagosnál magasabb spamarány másik oka az egyes betűk elterjedtsége lehet. Nyilvánvaló, hogy jóval több e-mail címben szerepel az M betű, mint a Q betű. Persze Clayton ebben az esetben is talált kivételt, amire egyelőre még nem talált magyarázatot. Az U ugyanis ugyanolyan ritkán szerepel a címekben, mint a Q vagy a Z, azonban a spamarány mégis eléri az 50 százalékot. A jövőben a kutató erre a kérdésre keres majd választ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KasztnerTokman #16
    Én inkabb használok gmailt :)
  • krajcsovszkig #15
    Nekem 6 éve van a hotmailem, s-sel kezdődik, nem vigyázok rá, és évi(!) 5 (öt) spamet kapok, azt is kiszűri a hotmail... (A többin meg jót röhögök és kaján vigyorral az arcomon kattintok az "adathalászat bejelentése"-gombra :D)
    Amúgy a leggyökerebbeket gyűjtöm is :D (van olyan viagra reklámom, ami egy amerikai kormányzati címről ment egy katonaira, aminek a doménje az ami az én ímélem első 3 betűje, nem érkezett meg oda, és én kaptam a hibajelentést xD)
  • Franky25 #14
    Általában programokkal gyűjtik össze őket, illetve meghaccekelnek címlistákat. Azt a csávót, aki kinyírta magát, meg az asszonyt, nem ilyenért ítélték el?
    Minél több helyen adod meg, annál nagyobb az esély...
  • chuky123 #13
    ez 1 bullshit
  • Gabe Dearborne #12
    Marhaság. Az én mail-címem t-vel kezdődik, és alig győzöm kitörölni s sok spamet. Nem hiszem, hogy volna bármiféle törvényszerűség ebben.
  • Griphons #11
    A brit tudósok és a kutatásaik... Úgy látszik hülyeségért nem kell átkelni az óceánon. Fogadok, hogy egy spammer, aki beállítja az idióta kis zombigépét kínában ilyen baromságra nem is gondolt, amikor bekapcsolta a gépet (hogy akkor rohadt volna le az összes ujja!)
  • Fbn Lx #10
    Kiderült, hogy a gyakran spameket kapó e-mail címek többsége A, M, S, P vagy R betűvel kezdődött.
    A M S P. poén, ebből kirakhatjátok, hogy SPAM :p
    az enyém w-vel kezdődik, ami elvileg nem népszerű ilyen szempontból.
    mégis sokat kapok, ami tökmindegy, mert spam fül alá kerül, amit javarészt meg se nézek.
  • hodobaj #9
    LoL ezt kutatják kérdezenek emg egy spamert kiknek küldi a spamet.
    De most komolyan ez teljesen fügetlen az email cím kezdő betüjétől.

  • Gnome #8
    Ott a Yahoo, elég jó a spamszűrője.
  • zola2000 #7
    Ott a Gmail, elég jó a spamszűrője.