Berta Sándor

Az e-mailek zöme spam

Világszerte az elektronikus levélforgalom jelenleg legalább 80 százaléka kéretlen üzenet és ez az arány különösen a nagy népességgel rendelkező országokra igaz.

A magán elektronikus postafiókkal rendelkező németek 71 százaléka kap naponta legalább egy kéretlen reklámüzenetet. A felhasználók 27 százalékának pedig naponta több mint 5 spam e-maillel kell szembesülnie - állapította meg a BITKOM német szakmai szervezet. "A spam a vírusok mellett a leginkább dühítő tényező az internetezők számára" - jelentette ki Dieter Kempf professzor, a BITKOM elnökségi tagja.


Az internetezők 75 százaléka használ valamilyen spamszűrőt, 38 százalékuk az internetszolgáltató megoldását választotta, 25 százalékuk pedig külön programot telepített erre a célra. "Sajnos az emberek egynegyede még mindig nem védekezik a spamek ellen. Mindez azt jelenti, hogy még sok a dolgunk, hiszen őket is fel kell világosítanunk a lehetséges veszélyekről" - tette hozzá Dieter Kempf. A szakmai szervezet munkatársa szerint a szűrők mellett a bonyolult e-mail címek használata is a spamforgalom visszaesését okozhatja. A spammerek ugyanis nem kedvelik a furcsa és komplikált e-mail címeket.

Egyre több vállalat próbál tenni valamit a kéretlen elektronikus reklámlevelek visszaszorítására. A legnagyobb felelőssége természetesen az internetszolgáltatóknak van. Két hete az Európai Unió is harcot hirdetett a spamek ellen. Egy új, E-Privacy nevű irányelvtervezetet dolgoztak, amely szerint egységesítenék a kéretlen elektronikus reklámlevelek elleni küzdelmet, hatékonyabbá tennék az embereket elektronikus levelekkel, faxokkal és telefonhívásokkal zaklató vállalatok elleni fellépést is. Emellett fontos a spamszűrőket fejlesztő cégekkel való konzultáció és az új közös stratégiák kidolgozása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • martong #12
    ha meg "unsibscribe" ot küldesz mégtöbb lesz, ezért nem kell regelni minden béna oldalra
  • dmegyesi #11
    "az emilek zöme spam
    és a fele a freemailes postaládámbn van:D "

    És annak a kétharmadát maga a freemail küldte :)
  • gkalcso #10
    > Persze, előbb be kellene vezetni, és lenne országonként egy gyűjtő, ahova a napi spamokat el lehet küldeni.

    Létező dolog: http://www.rhyolite.com/anti-spam/dcc/
    A levelező szerver elküldi a beérkezett levél ellenőrző összegét, majd visszaigazolást kap, hogy spam-e. Emellett a grey/black list is jó szolgálatot tesz, és a bayes szűrők is.

    Nálunk nincs törlés, csak megjelölés. Az előzetes ellenőrzésen a spam jórésze elbukik, ami átjön, az pedig jelölésre kerül, amit levelezési szabállyal leválogatunk külön mappába. Hetente 1-2 szokott így a normális levelek között maradni, szemben az azelőtti napi 30-40-el.
  • barii #9
    az emilek zöme spam
    és a fele a freemailes postaládámbn van:D
  • CSOCSO #8
    hat hja.. ez sux mint atom.. neha futtatok spyware cuccost de nem nagyon talal semmit.. emailek azok meg jonnek nem gyengen... 60 levelbol 50 nem nekem szol.. a tobbi meg spam..viszont vannak idoszakok mikor jon napi 10 level amibol csak 2 nem szol nekem...
  • HUmanEmber41st #7
    Talán az egyszerű embereknek jobb volna olyan levélszemét-blokkoló, melybe beleírják, h kitől várnak levelet. A többi címtől érkezőt egyszerűen törli és kész.
    Vagy be lehetne tenni ország-szűrőt is, máris nem jönnek főként amcsiból a viagra reklámok.

    Az igazi bünti pedig az lenne, ha a reklámozott termékek gyárát megbüntetnék, még pedig egy olyan díjszabás után, mintha igazi levélben küldte volna el az adott címre. Azért milliószámra a légiposta nem olcsó mulatság...
    Persze, előbb be kellene vezetni, és lenne országonként egy gyűjtő, ahova a napi spamokat el lehet küldeni. A spam-bot gépek címeire pedig figyelmeztetést kell küldeni. Persze ez is óriási adatforgalommal járna, de talán csökkenne a spam.
  • Ajnasz #6
    Ezek kicsit túlbonyolítják ezt a dolgot. IMHO, aki ezzel foglalkozik, tisztában van azzal, hogy hogyan dobjon össze egy ilyet 3 perc alatt.. Úgy értem, ez a szomszéd Pistikének biztosan hasznos, de ha valaki ebből él, tud ilyet gyártani magának.
  • god25 #5
    Még1 "uccsó": ANDVANCED E-MAIL PROTECTOR
  • god25 #4
    Ha weboldaladon akarod eltüntetni az e-mail címedet (a spam botok imádják keresni) érdemes egy e-mail cím encodert használni. Beírod az e-mail címed és kapsz helyette a BOT számára érthetetlen kódsort. Ezt a kódsort bemásolod a címed helyére, adsz neki vmi nevet. pl. elérhetőségem és kész. Pl: ENCODER
  • god25 #3
    Spam védelem: Protector_I vagy: Protector_II