MTI

Újraszabályozza a repülőjegy foglalási rendszereket az EU

Az Európai Parlament szerdán tárgyalja az utazási irodák által használt számítógépes repülőjegy-foglalási rendszerek felülvizsgálatát és egyszerűsítését.

A szakbizottsági képviselők szerint a szabályok változtatása, egyszerűsítése révén fokozódhat a versenyt, és így alacsonyabbak lehetnek az árak. Az új szabályozási elképzelések szerint a rövid repülőutak alternatívájaként vonatjegyet is fel kellene kínálni. A brüsszeli bizottsági javaslat lényege az, hogy a légitársaságok és a foglalási rendszerek üzemeltetői korlátozás nélkül tárgyalhassanak a légi szolgáltatások értékesítésének feltételeiről, és így erősödjön a verseny az alacsonyabb árak, a jobb szolgáltatások érdekében.

A foglalási rendszerekkel kapcsolatos, jelenleg hatályos szabályozás légi szállítókra, utazási irodákra és bizonyos esetekben vasúti üzemeltetőkre vonatkozik. A húsz éve elfogadott jogszabály bevezetése óta a piac gyökeresen megváltozott. Korábban például a légitársaságok elsősorban saját foglalási rendszerekkel dolgoztak, ma viszont ezek többnyire függetlenek. A korábbi szigorú előírások az Európai Bizottság szerint a mostani körülmények között visszafogják a versenyt - így például arra ösztönzik a társaságokat, hogy a saját honlapjukon árulják jegyeiket -, ezzel pedig magasan tartják az árakat.

Azok a szállítók, amelyek egyben foglalási rendszert is üzemeltetnek, kötelesek lennének megadni a többi foglalási rendszer működtetőjének mindazon információkat, amelyeket saját leánycégüknek adnak. A parlamenti szakbizottságban a képviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy a foglalási rendszerekben feltüntetett árak pontosan megegyezzenek a fogyasztó által fizetendő összeggel, tehát tartalmazzák az összes adót, díjat, pótdíjat, amelyet a légi- vagy vasúttársaságnak kell fizetni.

Azoknál a számítógépes foglalási rendszereknél, amelyek sorrendbe rakják a legkedvezőbb utazási lehetőségeket, a képviselők előírnák, hogy a 90 percnél nem hosszabb repülőutak mellett alternatívaként tüntessék fel a megfelelő vasúti összeköttetéseket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #1
    90 perc repülőút, az kb 9-12 óra lehet hagyományos vonattal (a megfizethető változat, feltéve hogy nem kell átszállni). Hááát... A gyorsvasutak pedig, amik versenyezni tudnának időben, sajna elég drágák egy fapados jeggyel összehasonlítva.