MTI

Fejlesztik a Ferihegyi repülőtér utasbiztonsági rendszereit

A Budapest Airport (BA) több mint 3,5 millió euróért - csaknem 900 millió forintért - vásárolt új röntgengépeket, mágnes kapukat és más utasbiztonsági berendezéseket - közölte a társaság pénteken.

A BA közleménye szerint a Ferihegyi repülőtér 1-es terminálján szolgálatot teljesítő berendezéseket a hét elején állították üzembe. A berendezésekkel a BA teljesen lecseréli az utasbiztonsági rendszereket a repülőtér mindhárom termináljának indulási szintjén. A tizenkét darab kézipoggyász-vizsgáló röntgengép közül három az 1-es terminálon kap helyet, öt a 2A terminálon, négy pedig a 2B-n üzemel majd.

Az üzembeállítást megelőzően a gépeket átfogó tesztelés alá vetik a hatóságok. A közlemény szerint a gépek egyértelműen meg tudják állapítani, ha a poggyász robbanóanyagot tartalmaz. A berendezések software-fejlesztés után képesek lesznek folyékony robbanóanyagok felismerésére is, valamint biztonságosan át tudják világítani a laptopokat anélkül, hogy azokat a laptop táskából ki kellene venni. Az utóbbi képességeiket még a magyar hatóságok vizsgálják, használatukhoz az Európai Unió engedélyére is szükség lesz.

A 2-es terminálon a biztonsági csatornák szállítószalag-rendszere is megújul, a BA 9 darab új 13,5 méter hosszú csatornát állít üzembe. Ezek képesek egyszerre több utast is kiszolgálni, és szétválasztani a gyanúsnak tűnő kézipoggyászokat a "tiszta" csomagoktól. A szalagok mellett paravánok is kerülnek a biztonsági kapuk mögé, ahol - amennyiben szükséges - az utasok jóval kellemesebb körülmények között tudják levenni cipőjüket, és a ruházat-átvizsgálás is diszkréten végezhető el. A szeparált átvizsgálás fel gyorsítja az utasbiztonsági folyamatot.

A repülőtér üzemeltetője a technikai fejlesztések mellett személyi állományát is bővíti: május végéig mintegy 100 fővel 350 fősre nőtt a repülőtér utasbiztonsági személyzete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    A csomagok biztonsaga tovabbra is csapnivalo..