Gyurkity Péter

Nagyobb és gyorsabb SSD-vel jön a Micron

A Micron 128 és 256 GB-os háttértárolókkal jelentkezik a vállalati és a mobil szegmensben, amelyek nemcsak kapacitásban, de sebességben is újat nyújtanak. A cég szerint nincs baj a megbízhatósággal.

A Micron a RealSSD családot bővíti ki hamarosan az új típusokkal, egészen pontosan a vállalati használatra szánt P200, illetve a laptopokhoz készített C200 sorozattal. Előbbi a single-level cell (SLC), utóbbi pedig a multi-level cell (MLC) technológiára épül, alacsonyabb költségen, ám nagyobb kapacitást elérhetővé téve. A C200 különböző típusai két eltérő méretben, 2,5 és 1,8 hüvelykes kiszerelésben érkeznek, kapacitásuk pedig 32 és 256 GB között mozog majd.

Nekünk felhasználóknak nyilván a laptopokba szánt sorozat az érdekesebb, így tekintsük át ezt elsőként. Mindegyik változat a SATA II illesztőszabványra támaszkodik, amely 300 MB/s elméleti sávszélességet nyújt. Ezt ugyan még a mai leggyorsabb merevlemezek és SSD-k sem tudják megközelíteni, de a Micron saját adatait elnézve kijelenthetjük, hogy jó irányba tartanak: a C200 tagjai olvasásban 250 MB-ot nyújtanak másodpercenként, az írási sebesség pedig 100 MB/s. Ez már jóval gyorsabb, mint a most kapható háttértárolók sebessége, és a Micron szerint a megbízhatósággal sem lesz gond, tekintve, hogy ezek a meghajtók hosszú évekig használhatók lesznek.


"A tipikus NAND írási tűrőképessége MLC technológia esetén nagyjából 10 ezer ciklus, SLC esetén pedig 100 ezer ciklus. Az átlagos felhasználó 2-4 GB adatot ír ki a háttértárolókra naponta, de ha 40-60 GB-ot is veszünk alapul, akkor is bőven megvan az öt éves élettartam" - magyarázta Dean Klein, a memóriarendszerek fejlesztését felügyelő alelnök. Hozzátette, hogy a sebességet egy 64 MB-os DRAM bufferrel és intelligens vezérlővel érték el, a buffer pedig nemcsak sebességben, de az élettartamot illetően is segítséget jelent.

Ami a vállalati P200 sorozatot illeti, ez a cég szerint 1 milliszekundum alatti késleltetést ér el, miközben a most használt gyors merevlemezek esetében ez 8 milliszekundum körül van. A fogyasztás egytizede a megszokottnak, aktív állapotban mindössze 2,5 watt, ami 0,3 wattra csökken üresjáratban. Ennek persze megvan az ára is: a P200 tagjai ugyanazon kapacitással durván háromszor drágábbak lesznek a C200 egyes példányainál. A pontos árakat még nem közölte a gyártó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macc #6
    Nekem nagyon igeretesnek tunnek, es ha mar normalis ara lesz, biztos veszek 1-et a gepembe. A hordozhato gepeknek ugyis eleg gyenge a HDD teljesitmenyuk.
  • Macc #5
    Igenam, de ezeknek van egy inteligens vezerlojuk, ami a hibas teruleteket egyresz kizarjak a forgalombol (ezzel idovel csokken ugye a tarolokapacitas), valamint a gyakran modositott file-okat mindig mashova menti, tehat nem ugyanaz a cella oregszik el hamar...
  • Xmas76 #4
    Ez azért így nem korrekt. Az összes területet veszi figyelembe a számításkor. Viszont egy-egy fix terület gyakoribb írása betehet a rendszernek.

    Márpedig egy-egy virtuális memória területet egészen sűrűn ír-olvas a rendszer.
  • mikloss #3
    Nem mindenki ír ki 40-60GB-ot egy nap(sőt az emberek 90%-a szerintem) szóval sokkal több lehet mint 5 év az élettartama.

    "átlagos felhasználó 2-4 GB adatot ír ki a háttértárolókra naponta, de ha 40-60 GB-ot is veszünk alapul, akkor is bőven megvan az öt éves élettartam"
  • Epikurosz #2
    buffer = magyarul puffer

    A hír jó, de az 5 év üzem kevés. Az ember elvárná ezektől a háttértáraktól, hogy legalább az élete során (100 évig) őrizzék meg az adatokat.
  • metaljesus #1
    ha ez a 64 mb-s buffer tényleg az átmeneti apró fájlokat fogja kezelni, az nagyot lendíthet az élettartamon.