MTI

Az internetező, keveset alvó lányok híznak

Könnyebben szednek fel plusz kilókat a gyakran a neten lógó, keveset alvó vagy rendszeresen alkoholt ivó lányok és fiatal nők, mint társaik - állapította meg egy amerikai tanulmány.

A kutatók ötezer 14-21 éves lány életvitelét követték nyomon egy éven át, és arra az eredményre jutottak, hogy a számítógép előtt töltött idő arányában nőtt a testtömeg-indexük (BMI). A bostoni Catherine S. Berkey vezette kutatásból készült tanulmány a The Journal of Pediatrics című szaklap júliusi számában látott napvilágot. A megkérdezettek részletesen beszámoltak arról, hogy hetente szabadidejük mekkora részét áldozták az internetezésre, általában mennyit aludtak egy nap, és mennyi alkoholt ittak.

A netezés alsó határa heti 1-5 óra volt, a felső 16-tal több. Az alvással naponta 5 vagy ennél kevesebb órát, illetve 9 vagy ennél több órát töltöttek a válaszadók. Volt aki egyáltalán nem ivott alkoholt, de volt, aki két vagy ennél több alkalommal is fogyasztott hetente. Általában a 18 éven aluliaknál eredményezett többletsúlyt a huzamosabb internetezés. Az öt órát vagy annál kevesebbet alvók szintén jobban gyarapodtak, mint a rendszeresen 8 órát szunnyadók. A heti két vagy annál több italt fogyasztók pedig szintén több súlyt szedtek fel, mint absztinens társaik.

A tanulmány szerint egy átlagos súlyú és magasságú 19 éves, akit a legmagasabb kockázati csoportba soroltak (sokat netező, keveset alvó és alkoholt fogyasztó) az egyéves vizsgálat végére több mint másfél kilót hízott. Ezt ugyan még a kutatók sem nevezték veszélyes többletnek, viszont figyelmeztettek rá, hogy ez az életmód idővel jelentős túlsúlyhoz vezethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #11
    Már jelöltelek is.
  • 05lampard #10
    És azt tudtátok, hogy aki eszik, az szarik is? Ide nekem a Nobel-díjat!
  • Sepu #9
    aki többet eszik a kelleténél, az hajlamosabb a hízásra, mint azok akik alig esznek.
    aki sok alkoholt fogyaszt, az hamarébb lesz részeg, mint aki megivott egy sört.
    egy általános vélemény volt :)
  • QuippeR #8
    hm, ebben lehet valami, mert mióta abbahagytam az MMO-zást, elég sokat híztam. de az is lehet, hogy annak a másik ötezer változásnak az oka, ami egy ember életében másfél év alatt végbemegy. :D
  • Chriss745 #7
    Eccccsssssém mekkora tudósok vannak a világon!!! Én nem is gondoltam volna, ha valaki egész nap a gép előtt tesped, és sört iszik, az előbb elhízik mint aki a fitnesz teremben ugrál!

    Én is folytattam egy tanulmányt idén. Aki bent ül a gép előtt, sokkal kisebb valószínűséggel ég le, mint aki a strandot sütteti magát. Gondoltátok volna? NEM SEMMI! És 1 milliárd dollárt is megspóroltam a tanulmányom alatt!

    Kíváncsi vagyok hány diploma kell ilyen tudás megszerzéséhez. Hogy egyesek miből élnek meg... hihetetlen...
  • arrakistor #6
    pffff ..

    van a hazugság, az aljas hazugság és a statisztika
  • freemanone #5
    "az egyéves vizsgálat végére több mint másfél kilót hízott." khm..... mennyire elhíztak XDD biztos karácsony is közben volt.
  • entreri #4
    Ahhoz legalább egy év újabb kutatómunka szükséges. Kéremszépen! Itt nem lehet csak úgy a levegőbe beszélni.
  • Tetsuo #3
    aki netezik v jatszik az soxor fogy, foleg ha a 2 1utt van.
    Vagyis az MMORPG garantaltan fogyaszt.
  • Sanyix #2
    és a férfiak ménem? Én neten és gépen lógok a munkámból adódóan, max 7 órát alszom, de inkább 6-ot, és nem hízok, pedig kéne :D