SG.hu

Magyar piacra akar lépni a Telekom 4

A Telekom 4 Magyarország Zrt. jelentős szereplőként kíván megjelenni a magyarországi távközlési piacon.

A cég sajtóközleménye szerint a már működő és jelentős piaci erővel rendelkező (ún. inkumbens) távközlési szolgáltatóktól tisztességes magatartást és egyenlő elbánást, a szabályozó hatóságtól pedig határozott, versenyélénkítő és befektetőbarát lépéseket várnak el. A Telekom 4 mögött álló szakmai és pénzügyi befektetők magas színvonalú technológiára épülő, új üzleti modellt kívánnak bevezetni Magyarországon is. A társaság egyik lehetséges útként a virtuális, vagyis saját hálózattal nem rendelkező, azt valamelyik inkumbenstől bérlő, ún. MVNO szolgáltató létrehozását jelölte meg, amely a világ számos országában nagy sikerrel alkalmazott piacélénkítő módszernek bizonyult.

Európában szinte már csak Magyarországon tudták megakadályozni létrejöttüket. A kedvező folyamatok megindulásához szükség van a Nemzetközi Hírközlési Hatóság mint piacszabályozó szervezet aktívabb részvételére, amelyet a Telekom 4 - az eddig negatív tapasztalatok és az inkumbensekkel való megállapodás hiánya miatt - továbbra is elvár. A társaság a nyilatkozat szerint kész bármelyik szolgáltatóval megállapodni a szolgáltatások mielőbbi nyújtásáról.

További lehetőségként a Telekom 4 hálózati szolgáltató, ún. MNO mielőbbi létrehozásának feltételeit vizsgálja. Az UMTS, valamint a 900 MHz-es tartományokban nyújtható harmadik és negyedik generációs szolgáltatásokhoz a társaság elvárja a hatóságtól a GSM spektrumok rendezését és az UMTS frekvenciák megnyitását. A kisvárosi környezetekben WIMAX rendszerek elterjedésére számítva a Telekom 4 ezen technológiát is fel kívánja használni és feltételezi, hogy hasonló feltételekkel juthat spektrumokhoz, mint az inkumbens szolgáltatók.

Az új piacra lépőket is figyelembe vevő kedvezőbb gazdasági és szabályozási környezet kialakulása érdekében a Telekom 4 Magyarország Zrt. kívánatosnak tartja, hogy a kormány és a kormányhivatal az inkumbens mobilszolgáltatók 1993-as és 1999-es megjelenésekor tapasztalat hozzáállásához hasonlóan a versenyt és ne a piaci koncentrációt és mozdulatlanságot segítse, így dinamikusabb üzleti formák, új termékek és szolgáltatások mielőbbi megjelenését is eredményező lépéseket tegyen. Azaz nem mást, mint az újonnan piacra lépők befektetéseinek és beruházásainak egyenlő feltételek mellett megvalósuló védelmét.

A társaság szeretné kiemelni, hogy a távközlési szegmensben az innovatív, részben általa is képviselt üzleti megoldások világszerte hódítanak, így érthetetlen a hatóság piaci szerkezet változatlanságát eredményező, passzív, sőt, az új piacra lépőket hátrányba hozó eddigi magatartása. Külön figyelmet érdemel a verseny fent már említett, közismerten jótékony hatása, amely azon túl, hogy a fogyasztók, így a távközlési infrastruktúrát tekintve sok helyen az európai átlagnál rosszabbul ellátott régiókban lakók számára - nem utolsósorban a várható tarifacsökkenés miatt kedvező, egyben a modern piacgazdaságnak is az alapja.

A társaság felhívja a figyelmet a magyar állam által a jelenlegi piaci szereplők számára nyújtott korábbi, különböző formájú támogatásaira, a szabályozás területén például a hálózatokhoz való hozzáférésben, a nemzeti roaming, vagy az aszimmetrikus végződtetési díj esetében. Végezetül a Telekom 4 tájékoztatni kívánja a közvéleményt azzal kapcsolatban, hogy akár önállóan, akár konzorciumi szereplőként, de indulni kíván a fent említett frekvenciákért és kéri a kompetens hatóságtól a pályázatok mihamarabbi kiírását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!