SG.hu

Csúcstechnikával a színesfémlopások ellen

A DataDotDNA, és a DataTraceDNA jelölési technológia a jelenleg egyik legfejlettebb lopás ellenes technológia, melynek során mikropontok, valamint nanotechnológia alkalmazásával gyakorlatilag bármilyen értékes ingóságot (gépjárműveket, ékszereket, szobrokat, festéket stb.) egyedi, meghamisíthatatlan azonosítóval tudnak ellátni.

Az eljárás során spray formában, illetve szabad szemmel alig látható un. mikropontok formájában viszik fel az adathordozót a jelölni kívánt területre, amit később kézi mikroszkóppal vagy speciális szkennerrel tudnak leolvasni. A jelölés nem tüntethető el az eltulajdonított tárgy feldarabolásával, de még égetésével sem, a technológia így alkalmas a nagy veszteségeket okozó színesfém-lopások visszaszorítására is.


A Magyarországon elsőként megjelenő újítás megismertetésére, elterjesztésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság és a forgalmazó Artep Kft. június 30-án együttműködési megállapodást kötött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #8
    EZ ALKALMAZHATÓ LAPTOP esetében?
  • AbyssLord #7
    És az, hogy mikrószkópikus matricák ezrei vannnak a fémre szpréjelve, miért fogja megállítani a színes fém lopókat?
    És aki megveszi ezen személyektől a fémet, szerintetek nem tudja, hogy az lopott? Mert ugyanúgy meg fogja venni akkor is. Ezzel max azt érnék el, hogy az első felvásárlót tudják visszanyomozni.

    Másik oldala meg: oké, ez a cucc még a fém beolvasztásakor sem fog eltávolodni róla. De akkor ez után az a fém már nem használható soha semmi másra? Pl x távközlési cég lecseréli a réz kábeleit üvegszálasra, mert olcsóbb, jobb, nem fogják lopni mert minek, stb. Akkor a maradék fémet dobhatja ki az ablakon, mert nem tudja eladni a matricák miatt? Vagy mégis le lehet szedni őket?
  • Vorpal #6
    lol.)
  • pasi29uk #5
    Ugyanmár! Szerintetek ki foglalkozik azzal, hogy honnan van ha nagyon olcsón viszed? Még le se teszed, de már pakolák a darálóba vagy a présbe.
    Akit meg elkapnak, hogy lop annak le kéne vágni a kezét, vagy legalábbis a lopott érték többszörösének megfelelö közmunkát javaslok
  • stinkydiver73 #4
    Erre is biztos van valami megoldás. Esetleg homokszóró, vagy valami vegyszer. Túl nagy pénz van benne, majd kitalálják. De remélem, azért egy darabig hasznát veszik.
  • egyember1 #3
    nem a szinesfemet kene megjelolni...
  • freemanone #2
    Vajon ez megállítja "kissé nap barnította", "kissebbséget" abban hogy elvigye és eladja a fémet?
  • kernerster #1
    Én nem tudom miért éppen Szabolcsban van ez a szerződés