Berta Sándor

Új eszköz a bankautomatás csalások ellen

A segítség időben jön, mert a bűnözők körében egyre népszerűbb a módszer.

A Floridai Egyetem tudósai egy olyan eszközt alkottak meg, amelynek segítségével hatékonyan megakadályozható az úgynevezett skimming, vagyis a hitel- és a bankkártyák adatainak illegális kikémlelése. A megoldás neve Skim Reaper. A készüléket a bankautomaták kártyaolvasó nyílásában lehet elhelyezni és azonnal felismeri a csalási kísérleteket. Az első eszközöket már sikeresen tesztelte a New York-i rendőrség (NYPD).

Patrick Traynor, a Floridai Egyetem professzora kifejtette, hogy a legtöbb hitelkártya-kémlelő berendezés úgy működik, hogy egy további "olvasófejet" helyeznek el a bankautomata külső vagy belső részén és az lehetővé teszi a bűnözők számára, hogy ha valaki a nyílásba helyezi az azonosítóját, akkor lemásolhassák az adott kártya adatait. A szakember hozzátette, hogy a hardvert a bűnözők az elmúlt években folyamatosan továbbfejlesztették, így ma már csak nehezen lehet felfedezni. A Skim Reapert pont azért fejlesztették ki, hogy ezek a megoldások egyszerűen és gyorsan felderíthetők legyenek.

James Lilla, a New York-i rendőrség pénzügyi bűncselekmények elleni egységének nyomozója közölte, hogy már öt éve harcol a skimming ellen és a Skim Reaper határozottan fontos segítséget jelent, különösen azért, mert a városban az elmúlt időszakban rendkívüli mértékben megnőtt az ilyen jellegű csalási kísérletek száma. A skimming-esetek száma januárban érte el a csúcspontját. Februárban a New York-i rendőrség öt Skim Reapert kapott Traynortól tesztelési célokra. Az eszköz kicsit hosszabb egy hagyományos hitelkártyánál és gyakorlatilag minden bankautomatában használható. A készülék egy kábel segítségével van összekötve egy dobozzal, amely körülbelül akkora, mint egy mobiltelefon és egy kijelzőn mutatja azt, hogy folyamatban van-e csalási kísérlet vagy sem.

Christopher Flanagan felügyelő, a New York-i rendőrség pénzügyi bűncselekmények elleni egységének másik tagja hozzátette, hogy a Skim Reaper legnagyobb előnye az egyszerűsége. A megoldással már sikerült felderíteni Brooklynban egy bankautomata elleni skimming-támadást. Ugyan még további tesztekre van szükség, de az első eredmények nagyon lenyűgözték őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #1
    Király. A T2-ben volt ilyen kártyás-kábeles megoldás :)