Berta Sándor

Öt amerikai áruházláncot érint a karácsonyi adatlopás

A Target és a Neiman Marcus mellett három másik bolthálózat ügyfeleinek adatait is megszerezhették a bűnözők. Az érintettek száma elérheti a 110 milliót.

Az ügyről beszámoló Reuters nem árulta el, hogy melyik lehet a másik három cég. Az elkövetők mind az öt esetben ugyanazt a módszert alkalmazták, így jutottak a vásárlók hitelkártya-információihoz. Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy ellopták a Target áruházlánc 70 millió ügyfelének az adatait, de mostanra ismertté vált, hogy 110 millió érintett is lehet. Minden olyan személy hitelkártya-információi veszélyben vannak, akik november 27. és december 15. között vásároltak.

A luxuscikkeket forgalmazó Neiman Marcus is bejelentette, hogy decemberben feltörték az ügyféladatbázisát, uzt ugyanakkor még nem lehet tudni, hogy onnan mennyi adat tűnt el. A tájékoztatás alapján csak azok a fogyasztók érintettek, akik az üzletekben vásároltak, vagyis az online megrendeléseket leadóknak elvileg nem kell aggódniuk.

A Target-ügy kapcsán egy biztonsági szakértő arról számolt be, hogy a feketepiacon az átlagosnál 10-szer, 20-szor több hitelkártya-adatot kínáltak eladásra. Akár egymillió hitelkártya-számot tartalmazó gyűjtemények is beszerezhetők voltak. Az egyes hitelkártya-számok ára Brian Krebs szakértő szerint 20 és 100 dollár között lehet. A bűnözők eljárását Gregg Steinhafel, a Target elnök-vezérigazgatója ismertette a CNBC-nek adott interjújában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!