Berta Sándor

Munkacsoport alakult a kábellopások felderítésére Nagy Britanniában

A szigetországban olyan komoly problémát jelent a rézkábelek ellopása, hogy a British Telecom (BT) és a Scotland Yard közös munkacsoportot hozott létre az ilyen esetek visszaszorítására. Nem csak Magyarország és Németország küzd a problémával.

A Waste and Metal Task Force nevű csoport munkájában a két szervezet mellett részt vesz még számos további rendőri szerv is. A lépésre azért volt szükség, mert a rézkábelek ellopása utáni javítási munkák költsége éves szinten eléri a 840 millió eurót! A The Register szerint ugyanakkor ebben az összegben a közvetett károk, például a szolgáltatások kiesése miatti pénzek, az elmaradt hasznok még nincsenek is benne. A hivatalok szerint az okozott kár mértéke alapján már nem lehet abból kiindulni, hogy egy olyan bűncselekmény-sorozatról van szó, amiket egyes személyek követnek el. Bőven többről van szó, mint hogy néha valaki ellop néhány rézkábelt azért, hogy az eladásából szert tegyen némi bevételre. Ez egy nagyon komoly bűnszervezet, ami beszállítókra és kereskedőkre épül, akik az értékes fémek értékesítéséből tesznek szert vagyonokra.

Az új munkacsoport rendszeresen és szorosan együtt akar működni a színesfém- kereskedőkkel, egyrészt azért, hogy információkat szerezzen és felderítse a lehetséges eladókat, másrészt pedig azért, hogy meggátolja a tisztességes kereskedők bevonását az illegális fémkereskedelembe. Ugyanakkor a Waste and Metal Task Force azt máris közölte, hogy aki nem hajlandó együttműködni, annak nagyon komoly szankciókkal kell majd számolnia.

David Chinchen, a Scotland Yard illetékes részlegének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a csoport elsősorban információkra vadászik, mivel csak így foghatják el a nagy fémtolvaj bűnbandákat és deríthetik fel az egész illegális fémkereskedő hálózatot. A rendőrség számos kisebb eredményt már elkönyvelhetett. Bexley körzetében közel 20 000 euró értékű rézkábelt találtak, ami a British Telecom hálózatából származott. Az elkövetőkre jellemző, hogy amikor megjelentek a kiválasztott területen, akkor a BT mellényét viselték és hamis igazolványuk is volt, s gond nélkül eltávolították a kábeleket. A járulékos költségek nagy része annak köszönhető, hogy az optikai kábelcsatornákat is átvágják, s csak utólag szembesülnek azzal, hogy ezeket a kábeleket nem tudják eladni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #79
    A többségünk nincs abban a helyzetben, hogy példát mutasson. Örülünk, hogy élünk. A vezetőink jót fognak röhögni rajtad, hogy jó birka, rendesen fizet.
    Azt hiszem nem ismered a viccet amelyben két vállalat vezető beszélget.
    - Te fizetsz a dolgozóidnak? -kérdi az egyik.
    - Én nem. - feleli a másik.
    - És? Bejárnak dogozni?
    - Be. És te? Te fizetsz nekik?
    - Nem. Én sem fizetek...
    - Na és?
    - Mit na és?
    - Bejárnak? Mármint dolgozni?
    - Be azok. - Kis szünet után ismét megszólal egyikőjük:
    - Te, nem kéne ezektől még belépőjegyet is szedni?

    Na ennyi együttérzést várhatsz el a hatalomtól, vagy a vezetőktől. :)
    Másrészt, aki gazdag és vezető pozícióban van, azért van ott, mert egész életében ügyesen intézte a dolgait. Mondhatni, ahol tudott ügyeskedett, megkereste a kiskapukat, a lehetőségeket. Miért várnád el tőle, hogy azért, mert egy számára ismeretlen valaki rendesen fizet mindent, majd visszavesz magából és elkezd ő is "tisztességesen", balga módon fizetni, ha nincs rákényszerítve. Ha azt látják, hogy több a bevétel, számukra csak azt jelenti, hogy többet lehet elszórni, elsikkasztani, lenyúlni, semmi több. Ez tényleg álomvilág, ha ilyenekben hiszel.
    A vállalkozók többsége meg tönkre is menne, ha minden terhet becsületesen fizetne, mert lehetetlen kitermelni, főleg a kisvállalkozók esetében. Így is elég kényszervállalkozó tönkremegy azok közül, akik naiv módon azt hiszik, hogy mindent rendesen befizetve talpon tud maradni hosszabb távon.
  • morden #78
    Nem állomvilág, hanem hippotézis :D Szóval szerintem, ha mindenki befizetné becsületesen az adót akkor talán nem lenne akkora adóteher azokon akiken be lehet vasalni az adót. Nyilván szerted/szerintetek sem jó az, hogy a vállakozó be van jelentve minimálbérre 10 éve veszteséges a cége, mégis egész jól megél 3 kocsi, budai villa(lehet éppenséggel politikus, vagy akárki) és azt feltételezem, ha mindenki befizetné az adót betűre pontosan akkor hatalmas fordulat következne be, ehhez természetesen az is kell, hogy a közpénzeket sokkal de sokkal szigorúbban el lehesseb számoltatni. És igaz az a mondás, hogy amilyen vezetőket érdemel a nép olyat fog kapni, kicsibe is a nagytöbbség csal, nagyba miért lenne másként? ha kicsibe sem csalna senki akkor talán nagyban is meggondolnák magukat az emberek, lehet tényleg álomvilág amit írok, de szerintem példát kell mutatnunk tisztességben a vezetőinknek (bár fordítva lenne..)
  • aaaaa #77
    Magyarországnak van épp elég termőföldje. A mezőgazdaságból is meg lehetne élni bőven, még ha egyesek szerint ez már elavult dolog, akkor is. De ott is azon vannak, hogy azt is minél jobban tönkretegyék.
    Te meg kérj számlát a gázszerelőtől, jövőre már +27%-ért fog is adni, de lehet, hogy mond neked simán másfél kétszeres árat. Ha nincs hova elszórni a pénzed... Az emberek többsége örül, ha ki tudja fizetni az ilyen sürgős "tragédiákat", hogy 50-100 ezreket ki kell fizetni egy gázszerelőnek, nem azon gondolkodik , hogy kér még mellé egy papírfecnit is, hogy azzal is tömje az állam zsebét, miközben ugyanez az állam jót röhög rajta miközben kilakoltatják, mert nem tudja fizetni a devizahiteleit.
    Nem tudom milyen álomvilágban élsz, ha azt hiszed, hogy ha több adót fizetnének csökkentené bárki is az adókat. Ez viccnek is rossz. Regisztrációs adó pl miért is van ? Nem fizetik be ? Az Áfa azért a legmagasabb nálunk, mert azt sem fizetik ? Hagyjuk már ! :) A közlekedési szabálysértésekért kirótt európai szinten is irreális összegű bírságok, (adók) azért olyan magasak mert azt sem fizetik, vagy annyi a szabálytalan autós ? Dehogy ! Csak valahogy le kell húzni, azokat akiknek még van egy kis pénze.
  • mrzed001 #76
    hát ha mindenki befizetné becsületesen máris lehetne kb felezni az adókat
    Érdekes, hogy azért nagyrészt befizetik, és mégis az adók csak fentebb és fentebb mennek ...
    Tudod, a prést addig szokás nyomni, amíg veszélyes nem lesz hogy elnyíródik a csavar, azaz az állam annyit lop az emberek zsebéből, amennyit mer a nélkül, hogy egy lázadást, forradalmat robbantana ki önmaga ellen.

    MO-nak semmilye nincs, se ásványkincse, se tőkéje
    Ismét hatalmas tévedésben vagy. Nincs IPARUNK. Miért? Mert az elvtársak fillérekért eladták pölö a franciáknak, osztrákoknak, akik nem termelni, hanem csak piacot akartak venni, így első dolguk volt LEBONTANI.
    Így járt a papír, és a cukorgyártás is. Nagyhatalom voltunk, exportáltunk dögivel, most meg importra szorulunk (tehát a náluk drága munkaerővel előállított drágább termékek behozására, ezzel ők eltartására ... rabszolgasors)

    de ez is a mi hibánk, vajon hány felháborodott lakossági levél ment a képviselőknek ilyen ügyekben, ha mondjuk lenne 1 milliós tüntetés ilyenek miatt akkor kicsit más lenne a képlet
    Tévedsz. Diktatúra van. Aki tüntetni mer, az pedig "csőcselék" (vízágyú, könnygáz, botozás, ... előállítás, előzetes és megalázás vár rá), és számíthat rá hogy a munkahelyén a felmondólevél várja.

    "De nekem az az elméletem, hogy aki 50k-t felvesz zsebbe az ha odakerülne 1 milliárdot is simán csalna"
    Szerintem meg álomvilágban élsz. Ha az a tét, hogy holnap ENNI tudsz adni a gyerekeidnek, vagy kikapcsolják a gázt-fűtést, két kézzel fogsz kapni a fekete 50-es után. Nem kapzsiságból, hanem kényszerből. Márpedig az ország nagy részén ez a helyzet. Látogass le az alföldre, és csodálkozz, hogy mekkorák a fizetések.

    "szóval nem sok különbség van a politikusok és az adócsalók között"
    Az egyik a luxusért és a hatalomért teszi, a másik a megélhetésért és a családja túlélésért küzd. Ez utóbbit mélyen tisztelem, és egy rossz szót nem szólnék ellene. Az elsőt viszont kerékbe töretném, illetve bevezetném a kínai módszert az állami pénzből sikkasztók büntetésére (golyó).

    "csak az egyikbe néhány ezren vannak a másikban néhány millióan"
    Néhány millióan összesen nem dolgoznak az országban barátocskám.
    Van talán 1-1,3 millió nem állami szférában dolgozó ember (aki ÉRTÉKET TERMEL, relatív BEFIZETŐ), meg van 0,7 millió (kiszervezésekkel együtt valósan kb 1,2 millió) közpénzből élő ember, aki relatív KIVEVŐ a költségvetésből.
    Szerintem ideje lenne elkezdeni tisztelni és megbecsülni a relatív befizetőket.
  • morden #75
    "1, túúúl magasak az adók (eu csúcs)
    Válasz:hát ha mindenki befizetné becsületesen máris lehetne kb felezni az adókat, vagy azt csinálni amit a norvégok azolajukkal


    2, túúúl alacsonyak a keresetek (ugye tudod mennyi a minimálbér a franciáknál? Itt a jól megfizetett infósok alig keresnek annyit, mint ott az utolsó WC-s néni)
    Válasz:MO-nak semmilye nincs, se ásványkincse, se tőkéje. Egyedül az olcsó kínai szintű munkaereje, ha emelkedne a minimálbér, még ennyi munka se lenne mint ami most van, ez egy döntés, hogy inkább széles tömegek legyenek relatíve szegények, vagy legyen egy egész nagy tömeg aki jól él és egy mégnagyobb tömeg aki nyomorog.

    3, túúúúúúúúúúúl sokat lopnak el a közösből (1000 milliárdok hupppsz ... Alagutat az Alföldre M6 mozgalom). Egyetértek, de ez is a mi hibánk, vajon hány felháborodott lakossági levél ment a képviselőknek ilyen ügyekben, ha mondjuk lenne 1 milliós tüntetés ilyenek miatt akkor kicsit más lenne a képlet.

    magyarán alig marad pénz az emberek zsebében, míg egyesek lábukat lógatva dőzsölnek, és a magyar ember igen rühelli az igazságtalanságot." Pontosan én is rühellem azokat akik számlával csalnak , a minimálbér feletti összeget zsebbe kapják, természetesen azokat mégjobban akik milliárdokkal csinálják ugyan ezt.
    De nekem az az elméletem, hogy aki 50k-t felvesz zsebbe az ha odakerülne 1 milliárdot is simán csalna szóval nem sok különbség van a politikusok és az adócsalók között, csak az egyikbe néhány ezren vannak a másikban néhány millióan.
  • mrzed001 #74
    Tudod, ez amit összehordasz egy nagy BULLSHIT.
    Adócsalás azért van, mert
    1, túúúl magasak az adók (eu csúcs)
    2, túúúl alacsonyak a keresetek (ugye tudod mennyi a minimálbér a franciáknál? Itt a jól megfizetett infósok alig keresnek annyit, mint ott az utolsó WC-s néni)
    3, túúúúúúúúúúúl sokat lopnak el a közösből (1000 milliárdok hupppsz ... Alagutat az Alföldre M6 mozgalom)
    magyarán alig marad pénz az emberek zsebében, míg egyesek lábukat lógatva dőzsölnek, és a magyar ember igen rühelli az igazságtalanságot.

    Ha azt látom, hogy a 3 műszakban magát halálra dolgozó orvos, ápoló nem tudja a 2 gyerekét ellátni, meg a hitelét fizetni ... mellette a sose dolgozott 10 pulyás terepjáróval jár (az ÉN PÉNZEMBŐL!), vagy sose dolgozott politikus építi a 2. villáját (az ÉN PÉNZEMBŐL!), akkor megvonom támogatásomat ettől a rendszertől.
    Ha az MNB vezérek lehetnek OffShore lovagok, akkor én is elkerülhetem így a pénzem állami elLOPÁSát. Nem azért, hogy nekem több legyen, hanem hogy nekik kevesebb.
    És ... minden hal a fejétől bűzlik.
  • morden #73
    Szintén a Svédeknél van az, hogy az adóbevallást egy nyilvános üvegbúrába teszik, bárki megnézheti az utcából, hogy ki mit dobott és nem nemzeti sport az össznépi adócsalás, mint nálunk, természetesen ezér el is várják azt hogy jol működjön az állam. A magyarok pedig elvárják, hogy jól működjön az állam, de ahol lehet meglopják önmagukat, aztán írogatják, hogy nem működik jól az állam ezért nem fizetek, a legtermészetesebb ez egy bevett önigazolás.
  • mrzed001 #72
    Már megbocsáss, de amíg az én adómból a Strabag Demokraták lesznek milliárdosok, meg a Gycsótány félék upgrade-elnek panelproliból állami pénzen építtetett medencés palotákba, addig én sem szívesen fizetek adót.
    Hol, a svédeknél van, hogy minden költségbe, minden szerződésbe, minden államiból kifizetett pénz számlájába betekintése van MINDEN állampolgárnak (még a miniszterelnök által elfogyasztott hivatalos ebéd számlájába is).
    Ha itt is az lenne, hidd el, boldogan fizetnék az emberek az adókat.
    De ameddig a 120 ezer EVA-s összedob államnak 180 milliárd forintot évente, amiből 120 milliárdot rögtön ki is dob az állam úgynevezett "kisebbségi felzárkóztatásra", addig én sem akarok fizetni nekik, mert én jobban el tudom költeni, mint ők.
    De ez már politika, ami itt nem ildomos (ennek ellenére rendszeresek a politikai tartalmú cikkek pl ...)
  • Zoli007 #71
    Közvilágítás, úthálózat?
  • morden #70
    Szóval nem kell adót fizetni, mert úgy sem kapsz az államtól semmit, meg ellopják csak, az államnak meg nincs pénze, hogy szolgáltasson, így valóban nem kapsz semmit... ördögi kör. Ez is egyfajta megideologizálása a dolgoknak, gondolom a színesfémtolvajok is kissé primitívebben de hasonlóképpen gondoloznak azon, hogy ők nem lopnak, csak védik a környezetet. Az eredménye a két cselekvésnek ugyan az, kárt okozni az államnak tehát minden magyar állampolgárnak.