MTI

Alulreprezentáltak a német nők a reáltudományokban

Elmarad az európai átlagtól a mérnök végzettségű, illetve matematikával vagy informatikával foglalkozó nők aránya Németországban.

A német mérnökök mindössze 22 százaléka nő, és ez az arány az Európai Unió tagjai közül csak Nagy-Britanniában, Ausztriában Hollandiában és Svájcban alacsonyabb. Az uniós átlag 27 százalék. A matematikusok és informatikusok között már több nő található Németországban, ám a 26 százalékos arány ezen a téren is elmarad az EU 29 százalékos átlagától.

A nők alulreprezentáltsága azért is különös, mert az érettségizetteknek még 56 százaléka nő, és közülük 40 százalék - saját bevallása szerint - a műszaki és természettudományok iránt érdeklődik. A gyakorlatban azonban kevesebb, mint negyedük folytatja felsőfokú tanulmányait ezeken a területeken. A gépészeti és informatikai karokon a hallgatóknak 17 százaléka nő, az elektrotechnikai szakokon pedig mindössze 7 százalékuk. Matematika szakon viszont 53 százalék a nők aránya, és több területen emelkedik a női hallgatók száma. A matematikai, mérnöki, természettudományi és műszaki karokon összesen több mint 31 százalékra nőtt a nők részvételi aránya 2000-hez képest, amikor még csak 26 százalék volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!