Berta Sándor

Sony Ericsson C905 - digitális kamera mobil funkciókkal?

A Cybershot-család legújabb tagját minden olyan multimédiás funkcióval ellátják, amelyekre a felhasználónak szüksége lehet.

A telefonról a nemhivatalos Sony Ericsson blog közölte az első adatokat, képeket illetve két videót. A mobil mérete 104 x 49 x 18 mm, a súlya 136 gramm.
A 2,4 colos kijelző maximális felbontása 240 x 320 képpont és egyszerre legfeljebb 262 144 szín megjelenítésére képes.

A beépített kamera 8,1 megapixeles és többek között van Smart Contrast, autofókusz, vörösszem-csökkentő, képstabilizátor és arcfelismerő funkciója. A videók VGA minőségben rögzíthetők. Az operációs rendszer teljesen új fejlesztésű, a telepített internetes böngésző pedig az Access NetFront. Az integrált memória 160 megabájt, ez további növelhető. Jó pont, hogy a Sony Ericsson a csomagban el is helyezett egy 2 gigabájtos MemoryStick Micro memóriakártyát.



A C905-ban van egy GPS-vevő, így használható akár a geotagging funkció is. Ezenkívül a készülék támogatja az EDGE, az UMTS, valamint a HSDPA technológiákat és ez a cég első olyan modellje, amelyet elláttak a DLNA-t támogató WLAN-modullal. Utóbbi lehetővé teszi, hogy a felhasználók minden fotójukat és videójukat megoszthassák másokkal. Emellett van Bluetooth 2.0- és USB-port, a tárolt adatok bármikor szinkronizálhatók egy számítógéppel az ActiveSnycnek köszönhetően.

Az új modell egyaránt használható a 850, 900, 1800 és 1900 MHz-es GSM-hálózatokban. A Sony Ericsson C905 maximális készenléti ideje 15 nap 20 óra, míg a beszélgetési idő legfeljebb 9 óra lehet. 3G-módban ugyanezek az adatok 15 napra, illetve 4 órára csökkennek.

Az új modell várhatóan idén ősszel érkezik és az ára körülbelül 500 euró lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maestro85 #22
    Szerintem még 4-el oszta sem sok értelme van... Nézegetem mostanában a MPX-es fényképező teszteket. Egyszerűen nincs sok értelmük. Akkor inkább egy ici-pici casio Exilim még a zsebben, és akkor már valamiféle értékelhető képet lehet készíteni.
  • Beatmaster #21
    Igen, valóban, a gyártási technológiákkal van a gond. Még a digitális gépeknél is. Hiába van 1234452MPx-es chip benne, ha olyan kicsik azok a pixelek, hogy pl egy 10MPxes fényképezonél 4pixelre esik 1 pixel színe. Tehát a hiperszuper kicsi és mégis nagyfelbontású gépek minoségérol ennyit, mindig oszd el 2vel vagy 4el az MPxek számát...
  • mhorvatR #20
    Ezzel 100 százalékig egyetértek. Nekem sincs szükségem profi képminőségre mobilban (a K750i-t használtam többezer fotó elsütésére, mert akkor még nem volt külön fényképezőm), mert ahogy mondod, amire általában használjuk az ilyet, arra elég, minden másra ott a kompakt/DSLR, kinek mi. A gyártók viszont (szerencsénkre) nem így gondolkodnak, véres versengés megy a multik között, hogy ki produkálja a jobbat, nagyobbat, szebbet, ebből pedig mi, vásárlók jövünk ki jól (én, és szerintem még sokan mások azért nem bánjuk, ha egy alsó kategóriás kompakt szintjét elérhetjük egy jobb mobillal is, persze a funkciók gazdagsága, jó kezelhetőség hiányzik).
  • M0RN1NGST4R #19
    Az igazság az, hogy az egész hozzáállás kérdése. Miért is várnánk el olyan képminőséget egy telefontól, amit egy profi tükörreflexes géppel lehet elérni? Azért ezek a készülékek egyenlőre elsődlegesen még telefonnak készülnek, nem pedig fényképezőnek. Igy is kell hozzáállni a dolgokhoz. Pl én tökéletesen elégedett vagyok azzal ami van, mert elég arra, amire kell. Amihez meg kevés, arra ott a fényképező.
  • mhorvatR #18
    Számomra is tiszta sor, akkor mostmár értjük egymást. :)

    Beatmaster: érdekes amit írsz és nem kérdőjelezem meg, amit írsz, mert egész biztos vagyok benne, hogy jobban értesz az érzékelőkhöz, mint én. Az én meglátásom szerint viszont itt az alapvető probléma nem az érzékelő típusában (CCD vs. CMOS) keresendő, hanem annak méretében. Dél-Koreában, Japánban nem egy készülék jön ki CCD érzékelővel, Európában hírtelen a Sharp jut eszembe, amely a CCD-t használta (biztos van még), azonban ezektől sem kaptunk fotós szemmel is értékelhető képminőséget (attól eltekintve, hogy a CCD előnyei tompított mértékben jelentkeztek). A probléma itt a jelenlegi technológiával van, nem a megapixel számmal, nem az érzékelő típusával, nem a zajszűrési algoritmusokkal és egyebekkel. Egész egyszerűen a telefonok érzékelőinek pixelei annyira kicsik, hogy erős természetes vagy mesterséges fény hiányában zajosodik a kép (mivel ilyenkor példának okáért magasabb ISO érzékenységet használnak). Erre jó példa a K750i, mely a mai napig az egyik legjobb képminőséget produkáló fotósmobil, és amely ugyanúgy zajosított a sötét részeken vagy felhős időben. Parasztvakítás ide, marketing szagú mondatok oda, ennek a technológiának a határait ők sem képesek túllépni. Szerintem.
  • M0RN1NGST4R #17
    Amit irtál, az tiszta sor kis felbontás esetén. Amiért azt irtam a 8-as számú hozzászólásra, hogy van-e értelme a digitális zoom meglétének vagy hiányának ott arra gondoltam, hogy a meglévő 2MP-t mi értelme még nagyitani, mikor az nem jár plusz információval csak a kép esik szét. Egyébként nekem is K550-es telóm van, amiből "smaczylaci" hiányolta a digitális zoomot, és valójában 2,2x-es digitális nagyitásra képes, ha visszaveszem a képméretet VGA-ra. Ezért nem igazán értettem a problémáját.
  • Beatmaster #16
    amig cmos chipek lesznek a mobilokban, addig ne is várjunk nagyon tiszta képeket...Ha egy mobilos képbol kivonnánk a zajt, a képbol nemmaradna kb semmi... Csillagászattal foglalkozom, CCD kamerával szoktunk fényképezni, és még azt is nagyon kell tisztítani, még a CCD chip 14,5 celsius fokon is televan zajjal! hát még a CMOS szobahomérsékleten...
    ittvan egykét kép, amit CCD kamerával készitettunk, maxdslr és photoshoppolás után:
    http://www.fileupyours.com/view/177257/001.tif ->Ez az M57 gyuruskod
    http://www.fileupyours.com/view/177257/Deep%20Sky15a.tif -> ez pedig az M13 gombhalmaz (herkules csillagképben)
  • mhorvatR #15
    Eddig ez a három van: http://blog.se-nse.net/2008/06/11/sony-ericsson-c905-full-size-camera-samples/

    Persze, attól, hogy nem 3, 5 vagy 7, hanem 8 megapixeles, csodát nem kell várni, sőt. A szenzoron van mit csiszolni (nagyobbítani). :)
  • Gerygrey #14
    "A beépített kamera 8,1 megapixeles és többek között van Smart Contrast, autofókusz, vörösszem-csökkentő, képstabilizátor és arcfelismerő funkciója"

    Ennek a mondatnak a jelentése: a készülékben beépített kamera is található.

    Valami konkrétumot nem lehetne róla megtudni, pl tesztfotó formájában? :)
  • mhorvatR #13
    Nem sokat, de maximálisnál kisebb felbontásban való fotózáskor jól jöhet (ahogy Ő is írta), ha az ember nem akar utólag cropolni. Ugyanis, ha kisebb felbontásban fotózol, akkor a digitális zoom egy bizonyos nagyításig nem interpolál, mivel a maximális képméretből vág ki neked akkorát, amekkorát Te szeretnél. Ha pedig elérted a határt, vagyis a maximális képméret 1:1-es arányát (közepéből egy pl. VGA méretet kivágva), akkor jön a minőségromlás, ami a hírhedt digitális csúnyítás. Sorry attól, akinek ez természetes és tudta már, csak mintha valaki úgy gondolta volna, teljességgel értelmetlen.

    C905-tel kapcsolatban: jó dolog, hogy a SE megszellőztette ezeket az infókat, üzenve a felhasználóknak, hogy "Hello, tudok még, ha akarok". Végre kapunk WLAN-t, nagy kijelzőt (bár pontosan ezen paraméterekkel megáldott modult már a W910i-ben is produkálta a gyártó, jóval korábban), szuper kamerát (?) és GPS-t (már, ha ez tényleg mind igaz lesz). Szurkolok. :)

    Teljesen új operációs rendszer: nem feltétlen kell annak okos rendszernek lennie, szerintem inkább egy újfajta, zárt rendszerű, saját szoftverre SW-re gondoltak, de ez persze részemről is csak erős tipp. Mindegy, hogy érintő/nem érintőképernyő, Windows-t 2,4"-ra rakni hatalmas baki lenne, UIQ már annál inkább esélyes, akárcsak a G700-ba.

    Ui.: az érintőképernyő kezelhetetlenségével vitatkoznék, megszokás kérdése. Első használatkor a P990i-m is fura volt, 1 hét múlva már a normál gombos telefonoknak nyomogattam a képernyőjét és néztem, miért nem lép be a menübe. :)