Berta Sándor

Másolásvé­de­lem nélküli MP3-as fájlok a Napstertől

A népszerű portálon immár több mint 6 millió MP3 formátumú zeneszám vásárolható meg. A Napster beváltotta korábbi ígéretét: a fájlok ugyanis már nem másolásvédettek.


Chris Gorog
A katalógusban egyaránt megtalálhatók a nagy kiadók előadóinak művei éppúgy, mint a független cégek művészeinek alkotásai és zenei albumai. Utóbbiakból a legtöbb egyébként éppen a közkedvelt oldalon érhető el. "Az, hogy idáig jutottunk, nagy siker a számunkra. Ezzel a lépéssel egy olyan klub tagjai lettünk, amely nem csak nekünk, de a teljes digitális zeneipar számára is nagyon fontos" - hangsúlyozta Chris Gorog, a Napster vezérigazgatója. A vállalat azt állítja, máris az övék a piacon a legnagyobb MP3 katalógus. Az online áruházban ugyanis kétszer annyi MP3 formátumú dal található, mint más webboltokban.

A megvásárolható zeneszámok ára átlagosan 0,99 dollár, míg a komplett albumok 9,99 dolláros áron vásárolhatók meg. Mindegyik MP3 formátumú mű 256 kbps-os. A cég korábban csak digitális másolásvédelemmel ellátott Windows Media Audio (WMA) formátumú dalt árult.

Ezek a művek ezután is elérhetők lesznek a To Go szolgáltatásra előfizetők számára, akiknek a száma az idén márciusi adatok alapján elérte a 760 000-et. A szolgáltatás keretében bárki korlátlan számú zeneszámot és albumot tölthet le, azokat azonban csak addig hallgathatja meg, amíg fizeti a 12,95 és 14,95 dollár közötti havidíjat.

A Napster vezetője még idén januárban jelezte, hogy visszatérnek a másolásvédelmet nélkülöző MP3 formátumhoz, amelynek a vállalat egy évtizeddel ezelőtti felemelkedését köszönhette. Mivel a cég most már kizárólag legálisan értékesít zenét, így a zeneipar sem szólhat semmit. A másolásvédelem nélküli MP3 formátumhoz való visszatérés ugyanakkor komoly csapást jelent a DRM-technológiát erőltető vállalatok és kiadók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #8
    Meg a nem mainstream cuccokat sem töltöd le...
  • Mardel #7
    Mp3at akkor sem töltenék le, ha fizetnének érte.
  • Mardel #6
    DCra csak akkor megyek fel, ha magyar műre vagyok kíváncsi, egyébként nagy ívben elkerülöm, mert már kár vele foglalkozni.
    Ha zene kell ott az edonkey (emule klienssel), ha friss film, akkor torrent.
  • Csaba42 #5
    Hát, én pont így v'ok a DC-vel; azt nem töltök le, amit nem akarok, mivel nem is DC-zek. :)
  • uberalles #4
    [b]zeneletöltésre és megosztásra még mindig a DC++ a legjobb megoldás és rendszer... bemész egy pár zenei hubra és azt nem töltesz le amit nem akarsz...
  • Csaba42 #3
    Hogyne, a RIAA úgyis bele fog kötni - vagy max. az 5 éves Pistikét perelik be 5 milliárd dollárra a bizonyíthatóan kalóz Britni albumok miatt.
  • kukacS3K #2
    a microsoft zune marketplace(vagy valami ilyesmi) is másolásvédelem nélküli mp3akat kínál és havidíjas szolgáltatásuk is van elvileg
  • roliika #1
    Korrekt.