Napi Online

240 Hz-es LCD-tévé, kerek LCD panel

A hét végén mutatja be gömbölyded LCD-paneljeit az LG Display és új technológiával készült LCD-tévéjét a Samsung.

A hónap végén tartandó Los Angeles-i SID szakkiállításon mutatja be a dél-koreai Samsung, a világ legnagyobb LCD-tévé-gyártója új készülékét, amely 240 hertzes, magyarul a mainál kétszer jobb képminőséget ígér. A Blue Phase-nak nevezett technológiával készülő tévéket csak két év múlva fogják nagy mennyiségben gyártani. A Samsung szerint a Plue Phase-készülékekkel végleg kiküszöbölhetők a lapos tévék olyan betegségei, mint például a holt foltok megjelenése. A gyártással az a gond, hogy eltér a jelenlegi gyártástechnológiától, azaz nehézkes az átállás, ám ha ez megtörtént, akkor már olcsóbban termelhetők az új lapos tévék, mint a mostaniak.

Az LG Display pedig kifejlesztett egy kör, illetve egy ellipszis alakú LCD-panelt, amelyek kisebb forradalmat hozhatnak például az órák dizájnjában. A kör alakú kijelző mérete 35,5 milliméter, azaz kiválóan felhasználható karkötőkhöz vagy karórákhoz, míg az ellipszis kijelző 78,8 x 131,4 milliméteres. Mindkét LCD 262 ezer szín visszaadására képes és maximum 160 fokos szögből látható. A két új terméket egy hét végi Los Angeles-i konferencián mutatja be a gyártó. Arról egyelőre nem nyilatkoztak, mikor kerülhetnek kiskereskedelmi forgalomba a gömbölyded LCD-panelek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #16
    de inkabb miliszekundumrol szoktunk beszelni...
    Ugyanis a valtozas atmenete mas teljesen feher es fekete kozt, mint szurke es fekete kozt. Ez utobbinal gyorsabb.
  • dez #15
    Látom, sokat értettél abból, amit írtam.
  • HiddenTruth #14
    Köszönöm a mélyreható elemzést, de akkor mégis csak vibrál az LCD képe.
    Emlékszem, az első ilyen monitorok 75Hz-es frissítése ugyanúgy bántotta a szemem mint a CRT-nél, szóval van miért fejleszteni, az más kérdés, hogy soha nem fogok ilyen TV-t venni.
  • dez #13
    (Vagy éppen több kHz-en.)
  • dez #12
    Tehát mégegyszer: itt a Hz nem a villogásra utal, hanem az új képek megjenítési sebességére, illetve az itt is szükséges belső frissítésre.

    Nem feledkezünk meg a háttérvilágításról sem, csakhogy az 100% fényerőnél 100%-os kitöltési tényezőjű, azaz nem villog, alacsonyabb beállításnál már nem 100%-os, de akkor is többszáz Hz-en villog.
  • dez #11
    Nem egészen így van. Az LCD-nél logikailag úgyanúgy megy a képfrissítés, mint CRT-nél, csak itt ez nem a kép újbóli megjelenítését szolgálja - mivel ugye az előző tartalom nem tűnik el -, hanem az új tartalom "kiírását". Azaz nagyon is beszélhetünk frissítési ciklusokról, azaz Hz-ekről itt is.

    Továbbá, még az aktív mátrixos LCD-knek is szükségük van a mp-enként sokszori frissítésre, mivel ha ez leállna, a kép 1-2mp alatt eltűnne. Ugyanis a szubpixelek világossági állapotát 1-1 kondi őrzi, melyek tranzisztorok bázisára vannak kötve, így ha lassan is, de idővel kisülnének, ha nem lennének újratöltve a kívánt szintre.

    Apropó, "LCD/TFT": felesleges ez az írásmód, ugyanis az egyik (LCD) a megjelenítési alaptechnológia, a másik (TFT) meg a pixelvezérlés eletronikája, aktív mátrix esetén. De mivel ma már minden LCD monitor és tévé aktív mátrixos, ezzel együtt TFT-s, felesleges a megkülönböztetés. A "TFT monitor" főleg hibás, mert nem utal a megjelenítési alaptechnológiára. Annál is inkább, mert az OLED is TFT-s lesz.
  • HiddenTruth #10
    Kijavítanám: Minden OLED TV 0 hertzes, mert annak saját fénye van!
    Egy dologról feledkeztetek meg a nagy eszmefuttatás közepette, a TFT/LCD háttérvilágításáról ... egy nemesgázzal töltött fénypanel amit megfelelő frekvenciájú árammal kell táplálni.
  • uberalles #9
    Minden LCD Tévé 0 hertzes !!!! mert nincsen benne pásztázó elektron-katódsugár-nyaláb ami végigpásztázná a képcső foszforrétegét másodpercenként x-szer (50-szer, 60-szor, 100-szor, 240-szer, vagy x-szer!)
    Videokártya esetében lehet még hertzről beszélni, a videomemória másodpercenkénti képfrissítésére vonatkoztatva, de LCD TV-ve és hasonló technológiákra (TFT monitorok) nem küldi el a képet újra , csak abban az esetben ha az egy pixelt is változik, illetve az nem fogadja, ezért nem is vibrál.
    Ez az egyik oka, hogy a szemet sokkal jobban kíméli mint a hagyományos CRT monitorok.

    Válasz Zro-nak: CRT (képcsöves) monitorok esetében valóban javul a képminőség a nagyobb hertz értékkel, valamint szoros összefüggés van
    a hertz és a kontrasztarány között.. minél gyorsabban vibrál a monitor, a szemnek (és különösen a kisagynak***) annál pihentetőbb, mert szinte
    állóképnek érzékeli, valamint az állóképeket is van értelme minél gyorsabban frissíteni, mert a foszforréteg bizonyos időegység után
    elkezd halványulni, veszít a fényerejéből, miután az elektonnyaláb elhagyta, ezért minék gyorsabban vibrál annál szebb és élesebb a fehér fénye,
    sőt maguk a pixelek is annál élesebben kivehetőek és nem mosódnak össze a szomszédos pixelek színértékeivel, egyszóval nagyobb hertz esetén feltétlenül élesebb , szebb a kép.
    De hangsúlyozom, ez kizárólag a hagyományos, képcsöves technológiára igaz. Az LCD/TFT monitoroknák teljesen más dolgok számítanak.

    *** biztosan veletek is előfordult már hogy sok monitor nézése után megfájdult a fejetek. Nos ezt a kisagy idegi
    feldolgozóközpontja által túlságosan sok információ feldolgozása okozza, amelyet a CRT monitorok vibrációja okoz közvetlenül.
    (Míg csak másodlagos, közvetett kiváltó ok a szemre gyakorolt hatása)
    Sőt , ugyanez a dolog okoz közvetve egyes pánikbetegségeket, mozgalmas tömegben és ugyanez a közvetett kiváltóoka egyes migrénfajtáknak is,
    valamint ugyanez a dolog felelős azért hogy szinte minden ember feje kissé megfájdul egy 2 és fél órás vagy hosszabb mozifilm megtekintése esetén (moziban
    mindössze 24 képkocka/másodperc a diafilm sebessége)

    a cikk finoman és diggesen szólva : Buried.
  • dez #8
    Na jó, a ph!-s cikket elolvasva tényleg nem volt egy zseni az itteni cikk írója sem, mert a frissítés gyorsítása csak az egyik újdonsága az új panelnek (és nem pedig "készüléknek", ahogy a cikk írja).

    Mellesleg a kőr és az ellepszis sem éppen gömbölyded. :D
  • dez #7
    Hát te sem vagy éppen egy műszaki zseni, ugyanis az LCD-nél is van frissítés, amikor is az elektronika szépen sorban végigmegy a sorokon, és átváltja a pixeleket az új tartalomnak megfelelően (aztán ezt idővel követi a folyadékkristály is), és nem mindegy, ez mennyi időbe tellik.