16
  • uniu
    #16
    de inkabb miliszekundumrol szoktunk beszelni...
    Ugyanis a valtozas atmenete mas teljesen feher es fekete kozt, mint szurke es fekete kozt. Ez utobbinal gyorsabb.
  • dez
    #15
    Látom, sokat értettél abból, amit írtam.
  • HiddenTruth
    #14
    Köszönöm a mélyreható elemzést, de akkor mégis csak vibrál az LCD képe.
    Emlékszem, az első ilyen monitorok 75Hz-es frissítése ugyanúgy bántotta a szemem mint a CRT-nél, szóval van miért fejleszteni, az más kérdés, hogy soha nem fogok ilyen TV-t venni.
  • dez
    #13
    (Vagy éppen több kHz-en.)
  • dez
    #12
    Tehát mégegyszer: itt a Hz nem a villogásra utal, hanem az új képek megjenítési sebességére, illetve az itt is szükséges belső frissítésre.

    Nem feledkezünk meg a háttérvilágításról sem, csakhogy az 100% fényerőnél 100%-os kitöltési tényezőjű, azaz nem villog, alacsonyabb beállításnál már nem 100%-os, de akkor is többszáz Hz-en villog.
  • dez
    #11
    Nem egészen így van. Az LCD-nél logikailag úgyanúgy megy a képfrissítés, mint CRT-nél, csak itt ez nem a kép újbóli megjelenítését szolgálja - mivel ugye az előző tartalom nem tűnik el -, hanem az új tartalom "kiírását". Azaz nagyon is beszélhetünk frissítési ciklusokról, azaz Hz-ekről itt is.

    Továbbá, még az aktív mátrixos LCD-knek is szükségük van a mp-enként sokszori frissítésre, mivel ha ez leállna, a kép 1-2mp alatt eltűnne. Ugyanis a szubpixelek világossági állapotát 1-1 kondi őrzi, melyek tranzisztorok bázisára vannak kötve, így ha lassan is, de idővel kisülnének, ha nem lennének újratöltve a kívánt szintre.

    Apropó, "LCD/TFT": felesleges ez az írásmód, ugyanis az egyik (LCD) a megjelenítési alaptechnológia, a másik (TFT) meg a pixelvezérlés eletronikája, aktív mátrix esetén. De mivel ma már minden LCD monitor és tévé aktív mátrixos, ezzel együtt TFT-s, felesleges a megkülönböztetés. A "TFT monitor" főleg hibás, mert nem utal a megjelenítési alaptechnológiára. Annál is inkább, mert az OLED is TFT-s lesz.
  • HiddenTruth
    #10
    Kijavítanám: Minden OLED TV 0 hertzes, mert annak saját fénye van!
    Egy dologról feledkeztetek meg a nagy eszmefuttatás közepette, a TFT/LCD háttérvilágításáról ... egy nemesgázzal töltött fénypanel amit megfelelő frekvenciájú árammal kell táplálni.
  • uberalles
    #9
    Minden LCD Tévé 0 hertzes !!!! mert nincsen benne pásztázó elektron-katódsugár-nyaláb ami végigpásztázná a képcső foszforrétegét másodpercenként x-szer (50-szer, 60-szor, 100-szor, 240-szer, vagy x-szer!)
    Videokártya esetében lehet még hertzről beszélni, a videomemória másodpercenkénti képfrissítésére vonatkoztatva, de LCD TV-ve és hasonló technológiákra (TFT monitorok) nem küldi el a képet újra , csak abban az esetben ha az egy pixelt is változik, illetve az nem fogadja, ezért nem is vibrál.
    Ez az egyik oka, hogy a szemet sokkal jobban kíméli mint a hagyományos CRT monitorok.

    Válasz Zro-nak: CRT (képcsöves) monitorok esetében valóban javul a képminőség a nagyobb hertz értékkel, valamint szoros összefüggés van
    a hertz és a kontrasztarány között.. minél gyorsabban vibrál a monitor, a szemnek (és különösen a kisagynak***) annál pihentetőbb, mert szinte
    állóképnek érzékeli, valamint az állóképeket is van értelme minél gyorsabban frissíteni, mert a foszforréteg bizonyos időegység után
    elkezd halványulni, veszít a fényerejéből, miután az elektonnyaláb elhagyta, ezért minék gyorsabban vibrál annál szebb és élesebb a fehér fénye,
    sőt maguk a pixelek is annál élesebben kivehetőek és nem mosódnak össze a szomszédos pixelek színértékeivel, egyszóval nagyobb hertz esetén feltétlenül élesebb , szebb a kép.
    De hangsúlyozom, ez kizárólag a hagyományos, képcsöves technológiára igaz. Az LCD/TFT monitoroknák teljesen más dolgok számítanak.

    *** biztosan veletek is előfordult már hogy sok monitor nézése után megfájdult a fejetek. Nos ezt a kisagy idegi
    feldolgozóközpontja által túlságosan sok információ feldolgozása okozza, amelyet a CRT monitorok vibrációja okoz közvetlenül.
    (Míg csak másodlagos, közvetett kiváltó ok a szemre gyakorolt hatása)
    Sőt , ugyanez a dolog okoz közvetve egyes pánikbetegségeket, mozgalmas tömegben és ugyanez a közvetett kiváltóoka egyes migrénfajtáknak is,
    valamint ugyanez a dolog felelős azért hogy szinte minden ember feje kissé megfájdul egy 2 és fél órás vagy hosszabb mozifilm megtekintése esetén (moziban
    mindössze 24 képkocka/másodperc a diafilm sebessége)

    a cikk finoman és diggesen szólva : Buried.
  • dez
    #8
    Na jó, a ph!-s cikket elolvasva tényleg nem volt egy zseni az itteni cikk írója sem, mert a frissítés gyorsítása csak az egyik újdonsága az új panelnek (és nem pedig "készüléknek", ahogy a cikk írja).

    Mellesleg a kőr és az ellepszis sem éppen gömbölyded. :D
  • dez
    #7
    Hát te sem vagy éppen egy műszaki zseni, ugyanis az LCD-nél is van frissítés, amikor is az elektronika szépen sorban végigmegy a sorokon, és átváltja a pixeleket az új tartalomnak megfelelően (aztán ezt idővel követi a folyadékkristály is), és nem mindegy, ez mennyi időbe tellik.
  • dez
    #6
    1. Mozgókép megjelenítése.
    2. FRC-s színárnyalatszám növelésnél kevésbé v. egyátalán nem látható bizsergés, villódzás.
  • uniu
    #5
    Ha valakit erdekel meg a tema itt korrekt modon le van irva a cikk:
    http://prohardver.hu/hir/ujfajta_lcd_panelt_mutat_be_a_samsung.html
  • cloud.strife
    #4
    Ki más lehetett volna, aki má megint ilyen parasztvakító szarsággal akarja magára felhívni a figyelmet......
    1. "a világ legnagyobb LCD gyártója" = hazugság, most nem az elsok.
    2. 240Hz = az én tv-mbe is van Motionflow (képkockatriplázó), de meg is halnék, ha egy 24p-s BD filmnél be lenne kapcsolva...
  • cickany2
    #3
    aki a cikket írta nagy szakmai zseni lehet:

    LCD tv-knél és TFT monitoroknál mióta van egyáltalán herc?

    az a nyomorult pixel addig marad ugyanolyan színű amíg át nem alakul, nem frissül szerencsétlen nyomorult másodpercenként sehányszor sem, hacsak nem éppen valami videót játszik le, de akkor pedig úgy kb. maximum 25ször.
  • peetking
    #2
    aki ezt a cikket írta az is nagy szakmai zseni lehet, egy über durva 60 hzes HD filmnél ( nem is tudom egyáltalán van-e ilyen de mint ha lenne) jelent 60 képet másodpercenként. azaz nem mindegy hogy egy sec alatt az 2x vagy 4x jelenítni meg ?
  • Zro
    #1
    "240 hertzes, magyarul a mainál kétszer jobb képminőséget ígér" - azt most miért is ? :) Miért lenne ettől kétszer jobb a képminőség?
    Úgy látom az OLED-et és társait nem nagyon akarják még piacra dobni, előbb kisajtolják ebből amit lehet