105
  • homeless
    #105
    És a fizetős programot, hogy teszed fel forrásból? Bár azokhoz meg általában van normális telepítő, vagy egy .deb meg .rpm csomag, amik kompatibilisek a legtöbb disztribúcióval. Amúgy nemnagy cucc olyan telepítőt, csinálni, ami az összes nagyob disztribbel kompatibilis.
  • lami321
    #104
    a linux az linux. Ha felteszi forraskent minden disztribucio elkesziti hozza a csomagot.
  • gabor0315
    #103
    Én meg az új alaplapra várok...a VISTA alatt elégett egyből......
  • birdo #102
    Én meg arra várok, hogy kompatibilis legyenek végre a kedvenc programjaim a vistámmal.
    Pfff
  • Mardel
    #101
    Akkor ennyit a cégről. Érdekes a VGA gyártók megtudták oldani.
  • Aspirin
    #100
    Mert képtelen annyi disztribúciónak megfelő minőségben használhatóvá tenni.
  • Mardel
    #99
    Akkor vonja kérdőre az Adobe céget, hogy miért nem írta meg linux alá is. (A rendes futtatás érdekében)
  • god25
    #98
    Az én vállalatom arra vár, hogy linux alatt is fusson a fotoshop.
  • ziby20
    #97
    Nem fanatikus vagyok...De amiket felsorolt valtozasok pont azok amik elol el menekul az ember. Kit erdekel hogy hany lama hasznal egy oprendszert, az a lenyeg hogy hany nagy ceg hasznalja, fejleszti...
  • Aspirin
    #96
    Ennyi szürkeállománnyal igazán írhatnánk egy új oprendszert. Ellopnánk a jó ötleteket innen is, onnan is. Valami újat, ami ne legyen se linux, se windows, de ha kell mindkettő. Ha finn rokonaink képesek voltak rá, mi miért ne foghatnánk bele. Most a legalkalmasabb az idő!
  • A1274815
    #95
    Reálisan nézve hosszú távon nem lenne jó semmi képpen sem, ha sikerülne neki a piacirszesedését megtartva véghez vinni. Viszont rövid távon semmilyen változást nem okozna, nem akarják csak úgy elveszítnei a piac 95%-át.
  • who am I 7
    #94
    "Te bezarand es meg mergezned a pingvint, pedig o szabadnak szuletett!!
    "

    iLYEN barom fanatikusokat úristen...LÁtom már csak a vindóz nevére is azonnal ugranak a vérlinúkszosok
  • Aspirin
    #93
    Van egy olyan sanda gyanúm, hogy az Amd pénzügyi vagy az nVidia piacpolitikai illetve a Via totális sarokbaszorítása mögött a ms áll, mert előbb-utóbb nekik egy saját hardweres platform kell. Ha egyiket sem sikerül megkaparintani még mindig ott a Mac.
    Belegondoltatok, ha a ms-nek lennének saját chipsettjei, processzorai és videokártyái mit jelentene?
  • A1274815
    #92
    Köszi.
  • A1274815
    #91
    "Ahhoz képest hogy csajszi vagy, elég arrogáns."

    Milyen jó hogy magadból indulsz ki. Ugyan is férfi vagyok. Néztek már Sting-nek is.

    Gondoltam, hogy a szokásos csicsás Beryl vs. Aero Glass videót rakod ide.

    PS.:
    Tudtátok hogy, Beryl kódnéven futott egy francia nukleáris bomba tesztje is?
    Béryl test
  • Aspirin
    #90
    A1274815 mindenesetre nagyon profi. És általában a hozzászólások (akár tetszik-nem tetszik a szöveg valakinek) sokkal menőbbek mint mondjuk 5-6 évvel ezelőtt amikor Dez vitte még a prímet, és a legtöbben még csak nem is láttak linuxot...
  • roliika
    #89
    Ahhoz képest hogy csajszi vagy, elég arrogáns. :D Vagy kbupdate a csajszi? :-o De neki is hasonló a stílusa.

    Tök mind1 (beryl előtt is lekerekített meg animált az ablak) de most ez a helyzet.
  • bvalek2
    #88
    Ki akar bármilyen százalékot meghaladni? Azt hiszed az előny, hogy többen használják XY szoftvert? A cégnek ami árulja biztos, de ha nem profitorientált fejlesztési modellben született, akkor édes mindegy, nekem mint usernek meg főleg. A lényeg, hogy azok, akiknek szüksége van a funkcionalitásra, használni tudják. Nem kell hogy hülyebiztos legyen a Linux. A felhasználók száma eltérhet ugyan, de az össz IQ-juk kb ugyanannyi marad... Jó ez így, remélem a Linux sosem változik szépen becsomagolt selejtté mint a Winfos.

    A Linux változatok elérték azt a penetrációt, ami miatt mindenki odafigyel rá, szépen készülnek a driverek, Adobe egyidőben hozza ki a flash playert Winre, Macra, Linuxra, van még Google Earth, Real Player, VMWare, Firefox, Openoffice, Skype (videó is megy), amint látod a nagyok is igyekeznek. Ha még nő az elterjedség, akkor inkább jobb szoftverminőség miatt legyen, mint a telepítővarázslók száma miatt...

    Egyébként Debiant használok, még a Linuxok között is kerülöm a kommersz változatokat. Több szellemi erőfeszítést igényel, de többre is tudom használni a gépem, a szórakozás, és a munka területén egyaránt. és KDE felülettel használom mert mazochista sem vagyok, a kényelmes segédprogramokat én is szeretem, nem vagyok parancssor mániás. Pont azért használok Debian Linuxot, mert nem a gépen akarok dolgozni, hanem a géppel, érthető a különbség?
  • A1274815
    #87
    Működés közben egy 3D felületes Longhorn (feltehetően 4021-es pre-Alpha Build) 2003-ból.
  • A1274815
    #86
    Ezt még nem hagyom ki!

    "Amugy toredezes mentesito felesleges ha megfeleloen valasztassz filesystemet."

    Olyan fájl rendszer még nem született mely ne töredezne és nem is fog, lehet azt állítani, de marhaság.
  • A1274815
    #85
    Na kérem ezzel a hozzáálással, soha sem fogjátok meghaladni a 10%-os elterjedségett.
  • A1274815
    #84
    "UAC az végülis egy linuxból ismert gyengített user kezelő biztonsági rendszer."

    Már párszopr letárgyaltuk, de íme újra.
    UAC bekér egy rendszergazda fiók jelszavát és felhasználó nevét, ha nem rendszergazda jogú felhasználói fiók alol hívsz olyan funkciót és nem a saját jelszavadat kéri vissza. UAC tartalmaz registry és fájl rendszer virtualizációt SUDO nem. UAC elődje a RunAS volt, amit sajnos így vele lebutítottak bizonyos tekintettben.

    "Grafikus megoldások...namost ezt a vistás átláttszó lekerekített ablakos megoldás amit aeronak neveznek, erősen linux koppintás!"

    PDC 2003-as Longhorn beryl még tervben sem volt.
    Egy másik

    "Vista alatt az XP-s programok 90%-a nem megfelelően vagy sehogysem fut"

    Hol melyek?

    roliika:
    "De ahogy kvp is mondta, a Vista lassú...lassú mert ott a .NET ami nem natívan támogatott"

    kvp:
    "Az aero nem szamit, de a winfs hianya miatt olyan nagyon lassu a vista amilyen."


    "Bennem csak az a kérdés merül fel, hogy miért váltsak a Vistára, ha pont annyi kompromisszummal jár mint a linuxra váltás?!"

    Mert ennek amit írsz a fele légből kapott? Továbbá ki a franc kényszerít, hogy válts?

    "meg miért vistát mondjuk premiumot ami 100 000Ft közel."

    OEM Home Premium 30kFt körül van.

    "most kapásból 40-50 példát tudnék mondani driverektől a játékokig."

    Ha lehet kérném őket, de XP-s driverek vs Vista eseteket ne írjál hozzá, mert az természetes, bár igen nagy százalékban működnek, ráadásul helyesen.

    További jó hittérítést!
  • lami321
    #83
    nos akkor sorban:

    "Igen!"
    NEM:D

    "Ne keljen több órát fordítani a nagyobb programokat, legyen rendesen bineáris is hozzá,"
    A nagyobb programok elerhetoek binaris kent is.

    "nem minden filózófia helyes alapból."
    a csinald magad? Az a legjobb filozofia szerintem. De mint mindennek ara van, es az nem kicsi. De ha az ember mar a 3. gepere is ezt rakja mar az egesz forditas sokkal gyorsabban megy.

    "Amúgy meg igen használjon mindenki egy fajtát, a többi meg halljon ki, ha azt akarjátok hogy terjedjen"
    Mindenki igenyeinek megfelelot kell hogy hasznaljon, ez az egesznek a lenyege. Az senkit sem erdekel hogy most jozsika vagy pistike ezt hasznalja hogy forogjon a kockaja.... Az a lenyeg hogy hozza ertok hasznaljak akik vissza tudnak adni valamit a pingvines tarsadalomnak.

    "úgy kéne a testre szabhatóságnak lennie, hogy ne kelljen közben tisztában lennem a bash-sal és a prancsokkal, ha mondjuk a hálókártyám MAC-jét szeretném átírni."
    A kedvenc pingvines oprendszerunk bizony konzolos.Nincs feleslegesen megbonyolítva feleleges grafikus felulettel. Minek? Hosszabb kod, nehezen at tekintheto, idegesitoen lassu. A grafikus felulet arra jo hogy megnjen rajta bongeszo, etc.... Ha a halokartja mac jet akarod atirni miert olyan nagy dolog be irni hogy: ifconfig ... hw ether xx:xy:AF....??

    inkabb omlesztve:
    Amugy toredezes mentesito felesleges ha megfeleloen valasztassz filesystemet.
    Kit erdekel hogy ki milyen grafikus feluletet szokott meg???? Azert van egy csomo hogy mindenki kivalassza ami neki tetszik. De igaz a fluxboxot nehez uberelni. X meg arany dolog nem ertem mi a fene bajod van vele, agy a kernellel? Ott a minix teljesen modularis kernellel:D

    Osszegezve te bezarand es megolned a pingvint, mikor az szabadnak szuletett. A szabadsag miatt hasznalok Linuxot. Manapsag mar egyre tobb embernek tele van ... azzal a sok ujhullamos emberrel akit az egeszbol csak az erdekel hogy most hogy nez ki az ikonja, meg az eger kulzorja... Elismerem fotnos dolog de minek ilyen szintu kerdesekkel forumokat tele irni???

    Te bezarand es meg mergezned a pingvint, pedig o szabadnak szuletett!!
  • roliika
    #82
    Linux vs vista? Ez a kérdés úgy s feltehető lenne, hogy Linux= Vista?
    Miért?

    Na nézzük a párhozamokat:
    UAC az végülis egy linuxból ismert gyengített user kezelő biztonsági rendszer.

    Grafikus megoldások...namost ezt a vistás átláttszó lekerekített ablakos megoldás amit aeronak neveznek, erősen linux koppintás! Csak a beryl még ennél is többet tud és gyorsabban.

    Hálózati rész...ugye sokan mondják, hogy a win azért jó mert mindenre van kattingatós grafikus megoldás...hát sajnos ez így nem igaz. A komolyabb win rendszergazdáknak még vista alatt is sűrűn kell konzolt használni!!! Naháát...linux alatt is.

    Vista alatt az XP-s programok 90%-a nem megfelelően vagy sehogysem fut..most kapásból 40-50 példát tudnék mondani driverektől a játékokig. Jéééé..linux alatt szintén nem megy az xp móka.

    De ahogy kvp is mondta, a Vista lassú...lassú mert ott a .NET ami nem natívan támogatott(linuxban nincs tehát nincs is mi lassítsa), ott a virtualizált win32 api ami megintcsak lassít az egész vackon, ott a registry abból is kettő egyszerre mert ha user elnyom valai ne boruljon a rendszer ami...igen hát lassít...szerintem az a csoda, hogy megy egyáltalán a Vista.

    Bennem csak az a kérdés merül fel, hogy miért váltsak a Vistára, ha pont annyi kompromisszummal jár mint a linuxra váltás?! Annyi eltéréssel, hogy beryllel a linux szebb meg gyorsabb is....akkor miért vistát válasszak és miért ne linuxot? meg miért vistát mondjuk premiumot ami 100 000Ft közel. A linux meg ingyenes.

    Miért váltsak XPről ha nem kell csicsa? Azért hogy lassabban menjenek a játékaim, vagy driver gondokkal kerüljek szembe? Vagy tán azért hogy a notim a sok fölös proci pörgetés miatt gyorsabban merüljön le? Ezt elb*ták.
  • A1274815
    #81
    "Es minden csomagot testre szabhat tetszese szerint. kell ennel tobb?"

    Igen! Ne keljen több órát fordítani a nagyobb programokat, legyen rendesen bineáris is hozzá, tudom hogy ez szembe megy a gentoo filózófiájával, de nem minden filózófia helyes alapból. Amúgy meg igen használjon mindenki egy fajtát, a többi meg halljon ki, ha azt akarjátok hogy terjedjen és hozzá tenném még, hogy úgy kéne a testre szabhatóságnak lennie, hogy ne kelljen közben tisztában lennem a bash-sal és a prancsokkal, ha mondjuk a hálókártyám MAC-jét szeretném átírni. Ha valamilyen funkcióról olvasni akarak ne kellejen ismernem a parancsot hozzá sem, hogy melyik fejezetben tárolják a hozzátartozó dokumentumot. Rendesen működő és támogatott ACL-t, töredezettségmentesítőt, normális a többség által már megszokott viselkedésű ferlhasználói felületet, a GUI billenytűzetről való írányíthatóságát. X Server helyett új és jobb grafikus alrendszert (az egész grafikus alrendszer újra gondolása, ami természetesen Unix gurúk illetve onnan átképzett Linux gurúk szemléletével ellentétes, mi szerint a UNIX úgy volt tökéletes ahogy volt). Teljesen modurális kernelt, mely a driverek felé elégjól definiált interfacet támaszt. (Ez természetesen új beöltőt is igényel, mely tudja, hogy a kernel mellé egy sor a konfigurációtól függő modult is be kell tölteni mielőtt indítaná azt, továbbá a boot loaderből kiszedni a kernel indítás paraméterezésének a megváltoztatását, vagy fix init folyamatot)
  • lami321
    #80
    most mondjam hogy hasznaljon mindenki gentoot-t? A linux tudast at ultetheted barmelyik diszstribbe. A kernel ugyan ugy mukodik. csak a csomagkezelok masak , esetleg az initrendszer. Ezert jo a gentoo nagyon jo csomagkezelot ad az ember kezebe. Es mindenki azt teszi fel amit akart. Es minden csomagot testre szabhat tetszese szerint. kell ennel tobb?
  • A1274815
    #79
    " hanem egy olyan rendszerrol ami hasznalhato."

    Na igen, csak éppen a használhatósága a kérdéses a sok distrib miatt. Ennek oka a disztribek közötti sokszor csekély átjárhatóság, kompatibilitási problémák disztibek és disztibeken belül verziók között. Csomó triviális beállítás még mindig csak konfig fájl szerkesztéssel érhető el vagy kernel fórdítással. A man súgó rendszer egyáltalán nem tökéletes, mert tfh. szerkeszteni szeretnék egy fájl-t és nem tudom hozzá a parancsot a man viszont elvárja, hogy tudjam a parancsot és legfeljebb annak a használatáról egyébb funkcióiró illetve kapcsolóiról és ismert hibáiról ejt szót.
  • lami321
    #78
    Nem veletlenul van annyi amennyi. Ha ezt nem erted nem a rendszer a hibas. nem windowsos alternativarol van szo, hanem egy olyan rendszerrol ami hasznalhato.Es ez az egy a lenyeg.
  • dyra
    #77
    Már megint ez az agyatlanság, hogy így a linux meg úgy a linux.

    Sajnos nem annyira jó az, mikor bármilyen probléma ami felmerül fél nap google lehet megoldani. Vagy mikor a szokásos béta program annyira belassúl valamilyen ok miatt , hogy resetelni kell, mert az embernek nincs kedve kivárni amig bejön az alrendszer.

    Aktiv linux felhasználó vagyok, jópár dologban nagyon szeretem. De jópár dologban jóval szarabb mint a windows.

    Még azt nem értem ,hogy egyes embereknek ,hogy lehet egy operációs rendszer életforma?

    Én úgy látom feladatok vannak amiket a legjobban kell megoldani, ha ez XP -vel megy akkor XP-vel megy ha linux-al akkor azzal.

    Ha müködik a dolog kurvára mind1 mit használ az ember.
  • A1274815
    #76
    "A miniwin gyakorlatilag egy hypervisor es egy alap winnt6.x-es kernel."

    Bocsi, de ennek érdekelne a forrása is.

    "winfs hianya miatt olyan nagyon lassu a vista amilyen."

    Láttad volna WinFS-sel milyen volt a Longhorn és nélküle, nem mondanál ilyeneket.

    "Az indexelo kidobasaval a sebesseg nagymertekben javulna."

    Csak az első 1 órában legfeljebb, amíg szépen beindxeli a dolgokat, utánna nem csinál semmit vele, de komoly lassúlás igazából indexelés közben sem mérhető, mert:
    - alacsony prioritású folyamat (az igaz, hogy képes 20% fölött CPU-t fogyasztani, de a normális prioritású progik egyszerűen kiszorítják, értsd úgy hogy a 150 FPS-sel megy nélküle a HL2 idexelés alatt 148-al fog menni esetleg, ha még rákapcsol a Windefender is és éppen valami nagy .zip-et ellenőriz, akkor esetleg néha egy nagyon rövid időre beakad)
    - alacsony I/O prioritása van (utalojára kap a lemezhez hozzáférést)
    - ha észleli a felhasználói aktuivitást vissza vesz az indexelés sebességéből automatikusan.

    (A fentiek egyrést dokumentáltak, az MS oldalán, másrészt saját tapasztalatim és kisérleteim eredménye)

    "Az alap windows kernel most is csak 2MB"

    A 32 bites XP-é igen (ntoskrnl.exe), de ott se 2MB, mivel kell hozzá a 192 kB-os hal.dll, bootvid.dll, kdcom.dll, registry SYSTEM kulcsa, továbbá boot media driver, boot fájlrendszer driver, billentyűzet, ACPI driver - ha van ACPI, továbbá kell hozzá a majdnem 500kB-os ntdll.dll és egy smss.exe. Ezek közül bármelyik hiányzik nem történik meg sikeresen a boot vagy a rendszer indítás. Ráadásul ez csak a lemez igény, a memória igénye ettől nagyobb lesz csak. Összesen kb. 5-7MB.

    "Az uac kikapcsolasa pedig nem jo otlet"

    Egyrészt csak ideiglenesről volt szó, más részt egy csomóan kikapcsolják.
  • kvp
    #75
    "A híres miniwin-ről meg csak annyít, ha valaki most azt összerakná egy Vista-ból kevesebb lenne az erőforrás igénye, mint Win7-tel."

    Csak egyedul a vista-bol nem lehet osszerakni. A miniwin gyakorlatilag egy hypervisor es egy alap winnt6.x-es kernel. A hypervisor most meg csak az xbox360-on fut, igaz ott winnt5.0 (win2k) alapu kernellel. Az alap windows kernel most is csak 2MB, a driver-ektol meg a service-oktol lesz nagy, es akkor meg ott van a win32-es alrendszer, ami a grafikus rendszert is tartalmazza. Ez utobbi pl. teljesen opcionalis, mint ahogy az os/2-es, a posix es az ntvdm alrendszer is az. Ezek egy reszet mar ki is szedtek a kernelbol. (az os/2-t a w2k-nel, az ntvdm-et a vistanal)

    "Ha minden igaz az Aero HDR-es lesz benne és talán kapunk valami WinFS utódot, a Kereső sáv átméretezhető lesz, a menűket jobban az igényekhez igazítják, a telepítés után felajánja az UAC az ideiglenes kiakapcsolását, kiszedik véglegesen a 32bites verzióból az NTVDM-et és a WoW32-őt."

    Az aero nem szamit, de a winfs hianya miatt olyan nagyon lassu a vista amilyen. Az indexelo kidobasaval a sebesseg nagymertekben javulna. Az uac kikapcsolasa pedig nem jo otlet, ezt a legtobb linux es a macos-x sem engedi. (ha egy program macosx alatt nem megy fel siman, akkor a mac-eket is illik bevinni a szervizbe, a microsoft miert akar ennel felhasznalobaratabb lenni?)

    Roviden szolva a win7 lesz az elso nem betas winnt6.x kernel, tehat a most hianyzo, el nem keszult, hibas rendszerek ebben leszenek eloszor keszen. Aki meg betatesztelni akar az vesz most egy vista-t. A cegek meg megvarjak mig a microsoft-nal befejezik a fejlesztest.

    ps: Linux es az nvidia kartyak: Az nvidia nem akar forraskodot adni, sot linux tamogatast is csak azert ad mert tul sok embernek van ra szuksege. Cserebe a linux-os kozosseg nem csomagolja alapbol a linuxhoz a drivereket, mert nem volt veluk rendes az nvidia. Innentol a legtobb technikai gondot a ket csapat szembenallasa okozza. A linux-os directx-et pedig cedega-nak hivjak. (ha te forditod forrasbol akkor ingyen van, ha kesz binaris kell akkor fizetos) A legtobb mai dx9-es jatek siman elmegy vele, mivel a wine windows emulacios kornyezet reszekent mukodik.
  • LMNO
    #74
    "Komolyan nem értem mi a fenéért nem lehet az Ubuntu-t működő (értsd a VGA driver hardveresen is gyorsít nem csak szoftveresen) driverrel kiadni. "
    Azért mert az ati és az nvidia driverei nem nyílt forráskódúak, ezért nem látnak bele és nem turkálhatnak benne.
    Amúgy ubuntun az nvidia driver telepítés miért okoz problémát?? Zárt meghajtók telepítése - nvidia driver engedélyez - és kész
  • Sanyix
    #73
    "Ha minden igaz az Aero HDR-es lesz benne" ezen felröhögtem erősen. Ez... erre nincs szó.
  • A1274815
    #72
    "Akkor tervezik lecserélni a gépeiket, amikor kijön a Win7? Ekkora faszságot. Honnan a faszba tudják mi lesz benne? Csak nem egy Vista felújítva lesz a Win7?"

    Kb. eltaláltad. Már csak a verziószámot is figyelembe véve (6.1 és nem 7.0) nem lesz túlnagy változás, annyí lesz, mint a (Win2k + ME fikcionális rendszerhez képest és az XP között), azaz alig valami. Ha minden igaz az Aero HDR-es lesz benne és talán kapunk valami WinFS utódot, a Kereső sáv átméretezhető lesz, a menűket jobban az igényekhez igazítják, a telepítés után felajánja az UAC az ideiglenes kiakapcsolását, kiszedik véglegesen a 32bites verzióból az NTVDM-et és a WoW32-őt. Hát kb. ennyí lesz az újítás.

    A híres miniwin-ről meg csak annyít, ha valaki most azt összerakná egy Vista-ból kevesebb lenne az erőforrás igénye, mint Win7-tel.
  • tomcsa4
    #71
    Akkor tervezik lecserélni a gépeiket, amikor kijön a Win7? Ekkora faszságot. Honnan a faszba tudják mi lesz benne? Csak nem egy Vista felújítva lesz a Win7? Mert akkor körberöhögöm azokat a buzi Vista utáló nyomoroncokat. Ezek a cégek szánalmasak. Meg egyáltalán a feltevés és a mindenhol rúgjunk bele a Vistába. Érdekes módon az gyűlölködők negyede ha kipróbálta. Steve Ballmer is csak azért mondogat ilyeneket, mert ezt akarjá hallani az emberek, evvel akar szimpatikus lenni, miközben átveszi a stafétabotot! Gyurkity igénytelen cikkeiből meg elég.

    Megnézem én azt, hogy milyen lesz a Win7. Vista elég stabil és megfelelő teljesítményt ad, persze szükséges hozzá egy valamennyi agykapacitás is. Vista-t már csak divatból szidják és fikázzák. Szánalmasan primitívek ezek az emberek.
  • Aspirin
    #70
    Kösz.
  • Evil Merodak
    #69
    - Miért fordítottam kernelt? Talán azért mert a linuxos barátom ragaszkodott hozzá, mert hogy biztonság így meg úgy.
    - A NVidia elmehet a sunyiba a telepítőjével együtt. Renszergazdaként is szar nem ismeri fel a kártyát.

    Amúgy az X szervert is le lehet állítani konzolból. ps -ax utána kikeresed a processz id-t és kill -kill xxxx.

    Ennyit én is tudtam eddig is bunkó kocka.
  • homeless
    #68
    1. Az ilyen emberek hívjanak szakembert. Az xp-hez se ért a legtöbb ember, csak fel tudja telepíteni és használja vírusírtó, meg tűzfal nélkül. Többek között az ő hülyeségük miatt létezhetnek botnetek. Úgyanígy van a wireless routerekkel is. Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyi ember hagyja alapértelmezett beállításokon, ssid broadcast természetesen bekapcsolva, router jelszó is az alapértelmezett, stb... Ha hívnának egy szakembert, akkor nemtudná az egész világ elolvasni a személyes dokumentumait, és nem küldenék spamek millióit a gépéről. Ugyanígy van a linux-szal, ha hívnának egy szakembert, akkor beállítaná, elmondaná, hogy kell csomagot telepíteni és évekig nem kéne hozzányúlni a rendszerhez.
    2. Driver a nyomtatódhoz
  • Aspirin
    #67
    Na ebben téved nagyot a címzetes linux társaság: tudniillik vannak olyan emberek is, ha nem vették volna észre, akik nem informatikusok, de lehetõleg vírusmentes környezetben, jogilag tiszta szoftverekkel és lehetõleg olcsón (úgy hardveres mint softveres környezetben) szeretnék HASZNÁLNI a gépüket. Rajtuk nem segít senki. Az Ubuntu/Uhu/Debian projekt is csak részlegesen.
    Úgyhogy én most Xp-rõl virtualboxban futtatok egy puppy 3.01-et vígan repeszt 256 mega neki adott memóriával, errõl netezek, közben minden más win program megy... Ami a meghajtókat illeti a hp psc1215-s megvásárlásakor még semmilyen driver nem volt, most sincs 5 évvel késõbb. A Leadtek 2000xpert tunert sem ismeri fel se a suse, se az ubuntu. A puppy legalább live megy, nem romlik, 5 perc alatt kibogozta magát.
    Egyelõre a virtualizáció és a kettõs oprendszer a megoldás, de legalább AMD x2-m van hozzá, mert az intel kispórolta még a drágább 4xxx/7xxx sorozatból is a virtualizáció támogatását...
  • bvalek2
    #66
    - Mégis minek fordítottál te kernelt? Ha fölösleges dolgokat csinálsz, és azért szívsz, az nem a Linux hibája.

    - NVidia egy egész normális telepítőt készített a meghajtójához. Rendszergazdaként kell belépni egy konzolon, le kell állítani hozzá az X-szervert, és beírni a nevét a parancssorban, entert ütni, ennyi... utána next next finish módszerrel települ. Jaaaa, hogy ehhez tudni kell mi az a rendszergazda, konzol, X-szerver? Te szegény...

    Licensz okokból nem lehet úgy kiadni. Meg kellett egy IQ-szűrő a rendszerbe