105
-
ziby #105 tokeltesen igazad van, de en imadom a lovat adni a Windows zsenik ala:D -
bakagaijin #104 A másik dolog, hogy az oprendszer vita alapvetően tök értelmetlen. Mindenki más szempontok alapján dönt, mint jó munkásembernek az a feladat, hogy konkrét gépeken, oprendszertől függetlenül meg tudjon csinálni valamit. (Emiatt van az, hogy általában véve mind a unixos mind a wines hekkek megtalálhatóak a másikban; gyanítom hogy a macesek is, bár arra nem látok rá annyira. Az éppen aktuális mobil platformra is először azt kezdik el fejleszteni ami hiányzik a már megszokotthoz képest.)
Tehát a különbség a hogyanban és nem a mit-ben van, adott feladat elvégzéséhez szükséges munka mennyisége (ld. sz.pás mértéke) ami eltér. Ebben valóban szerepet játszik a tanulási görbe is, plusz a rendelkezésre álló eszközök, stb. -
bakagaijin #103 Az alap powertoys készletnek része ez is, bár sosem használtam semmilyen oprendszer alatt. Több display-nek több értelme van imho.
Egyébként én rájöttem, hogy igazából tökmindegy milyen oprendszeren milyen GUI van az ember keze alatt, a legtöbb ember észre sem veszi amíg megy. A lényeg az, hogy nagy rendelkezésre-állása legyen, stabilis és elviselhető sebessége, a többi humbug. Remote-access-hez tökmindegy mi van helyben :P ssh legyen, valamiképp X és böngésző; a lényeges dolgok pedig pendrive-ról vagy neten futtathatóak...
Az hogy mi van clusteresítve a másik oldalon, na az már nem mindegy :). -
ziby #102 szerintem a windowsok grafikus felulete maga a szenvedes. Kit a faszt erdekel hogy hogyan nez ki valami??? Egy a lenyeg a hasznalhatosag. A windows ablak kezeloje semmit sem tud... Pl.: nincsennek virtualis asztalok, az ablakokat nem lehet egy cimsorban csoportositani. Jobban jarnanak ha egy az egyben le kopitanak a fluxboxot. oszt ra huznak azt a gusztusatalan skinjuket.... -
ziby #101 erre csak azt tudom peldanak elmondani mikor en ssh port atiranyitassal torrenteztem, a szomatarsam kerdezte hogy nekem miert olyan gyors??? Elmondtam neki, o meg mondja hogy neki is kellene. Mondom ok neked is van accod arra a szerverre, csak egy -D portszamal kell kiadnod az ssh parancsot. no de igen o putty val akart sshzni windowson... Most akkor mi az egyszerubb kattingatni vagy be irni egy D betut? Amugy meg a parancsokat lehet roviditeni akar 3 beture meg kiegesziti a rendszer. Szoval 1 bill kombo az uj konzol nyitasa, 3-4 leutes egy atlagos parancs. ez valahogy gyorsabb mint egy menuben keresesgetni..... -
#100 aha... legközelebb majd nem reagálok rád... szerintem aki ilyen barom mint te az megérdemli hogy asziggye van egy Porsche-ja :P
sajnálatos a világnézeted, ide még írtam egy-két dolgot, de inkább kitöröltem (igen téged minősítettelek) -
Su0my #99 végére marutit tuningolni helyett marutival SZENVEDNI-t akartam írni. mindegy.
ami meg a kinézetet illeti: nem szar, ha a munkaeszköz használata közben van, ami elégedettséggel/kellemességgel tölt el. De nekem sem feltétlen ez az elsődleges. Azért beszéltem erről is, mert a linuxos emberkék elsőnek avval jönnek, hogy a takonyszagú linux dizájn ilyen olyan kilyegészítőkkel hűdejajdemennyivel jobb, mint a pistáé.
HÁT NEM.
De tökmindegy, tök impotens vita ez. Egyrészt mert nem tudlak meggyőzni, másrészt mert úgyis NEKEM van igazam. -
Su0my #98 Benedecko: másak az igényeink. De nekem ez az erőforráshajhászás... Elég hülyeségnek tűnik. Notim van, bírja üzemidővel a Vistát, kielégítő sebességgel futnak a játékok, gyorsan betölt. Ez a rákérdezősdi-bütykölgetősdi, meg ami egetrengető baromságot mondott ziby (gyk hogy egyszerűbb egy parancsot begépelni, mint egy gombraa kattintani.. ennél nagyobb faszság kb az lenne, hogy van rövidebb út is az egyenesnél.. . ha már szigorúan energetikai szempontból nézzük. még ha meg is van nyitva a terminál, egy egérkattintás, esetleg tegyük fel, hogy az egeret meg is kell mozgatni hogy a hihetetlen bonyolult pozícionálást megoldjuk: nem hiszem, hogy az esetek nagy részében 3 betűnél rövidebb parancssorokat gépelnétek be.. szóval felejtsük el ezt az egészet:) ).. hát szerintem vannak az emberkék, akik szeretik bütykülgetni az autójukat, stb, mindenkinek van hobbija, de az előbbi példánál maradva a linux olyan, mintha elkezdenétek egy suzuki marutit tuningolni. nincsen vele semmi baj, de ha van 1 ferrarim (MAC OS), vagy PORSCHE-m (VISTA), akkor minek nekem a marutit tuningolni?:) -
Su0my #97 hát én a te esetedben a szokásos a hiba a felhasználóban van üzenetet dobálgatnám a Vista helyében... vagy az tuti, hogy még életedben nem használtad. Főleg nem SP1-et. Sebességben van még mit fejlődnie, de igazából a Linux használata melletti érvek egyre inkább kezdenek eltűnni:) .. MAC OS még mindig jobb a Vistánál, de azért az megint egy más tészta.
SZVSZ. -
#96 OFF: uhh... elég fáradt vagyok, de hogy ennyire... szal elég sok helyen elég értelmetlen, de azért remélem ki lehet következtetni mire gondoltam valójában... bocsesz -
#95 Már megbocsáss, de egy oprendszernél nem az a legfontosabb, hogy hogyan is néz ki! Elsődleges a stabilitás és alapvető feladatok kiszolgálása. Sztem pl már a w98-ban is rengeteg felesleges program ott volt (pl a régi win 3.1-es filekezelő ami csak 8+3 karakteres fileokat kezelt), egy "mai" WinXP paintjében ugyanazok a bugok benne vannak mint annak idején a win3.1-ében. Szerintem ez vicces. Én úgy gondolom, hogy egy alapvető operációs rendszernek nem kéne többet adnia mint egy egyszerű kezelőfelületet (amit akár már telepítés közben skin-elhetnél előre beálítottakkal, de ha akarod aztmondod ne legyen és nincs felesleges erőforrászabálás), egy jólműködő biztonságos filerendszert, normálisan kezelni a legújabb hardvereket is és a régebbieket is és biztosítani egy egységes felületet amire a programozók támaszkodhatnak és írhatnak alá progikat. Ezek felett legyen képes telepítéskor megkérdezni, hogy szeretnél-e piszkálni install alatt, vagy esetleg nem illetve milyen alap programokat szeretnél mellékesen telepíteni. Én pl. a directx-en kívűl semmilyen progit nem telepítenék ami mikrosoft-os, mert mindent kiütöttem más általában ingyenes progival. Az Én xp-men jelenleg le vannak tíltva a témák és ez nem azt jelenti, hogy a win98 téma van fent, hanem azt, hogy nincsenek témák(a szolgáltatás alapból tíltva). Nekem ez nyújt letisztúlt egyszerű képet. Nem szívesen váltok Vista-ra, nem igazán lenne rá szükségem... sajnos lustaságomnak és játékszenvedélyemnek köszönhető, hogy a mai napig windows-t használok. De mikor majd minden kötél szakad és nem mehet tovább az XP (mert Vistára kényszerítik az embert) akkor jöhet a Linux. Mellesleg Engem sosem segített ki a bajból a win help-je. -
remark #94 A vilaggal is pont az az alapveto baj, hogy a tartalommal szemben a "mukodest" helyezi eloterbe. ;-) -
remark #93 Az uj nvidia driver telepitoje mindent megcsinalt nekem automatikusan. Linuxon. -
A1274815 #92 Új nvidia driver. -
A1274815 #91 " windows sugo minosege azert ossze hasonlithatatlan a man oldalak minossegevel."
A tartalma lehet, de működése messzemenően szuperiol. -
#90 Mint írtam, nemkell kernelt fordítani ha nincs valami különleges igényed... -
ziby #89 igen Unix mivel a Linux sok más OS közül innen vette a legtöbb ötlete és hozzáállást
pontosan ezert nevezik oket unix szeru operacios rendszereknek.
a windows sugo minosege azert ossze hasonlithatatlan a man oldalak minossegevel.
Windowsnal azt szeretem mikor azt mondja hogy ertesitse a rendszergazdat... -
A1274815 #88 Te is tudod, hogy nem a "bonyolult" man utasításra gondolok, hanem arra az utasításra illetve utasításokra amivel/amelyekkel a kernel fordítást és konfigurálást el kell végezned. Ha csak az gépeledbe, akkor fejvakarásod lesz.
Másik meg hidd el azért néhány alap Unix (igen Unix mivel a Linux sok más OS közül innen vette a legtöbb ötlete és hozzáállást) tisztába vagyok. Főleg mivel szoktam használni a SUA-t is Vista alatt. -
#87 "Már mint a man-t. Persze csak akkor, ha tudod milyen parancsokat kell kiadnod."
Ja, és a mondatoban ott is van a válasz. IGEN a bonyolult man-t kell begépelni :) -
#86 Kernelt se kell fordítani, ugyanis a csomagkezelő megteszi ezt is ha frissíti... -
#85 Tényleg? csomagkezelő nem csak automatikusan frissítést tölt, hanem újonnan telepít. Ha neked meg kernelt kell fordítani hozzá, meg keresgélni, akkor koknub(magyar (nem szószerinti) fordításban faszláma) vagy, nem tudom hogy csinálod, valószínűleg te egyedül vagy ezzel.
Bár az akkort visszavonom, mert kevés hozzászólásból kiderült, hogy biztosan az vagy, és olvasni sem tudsz :) -
A1274815 #84 "A linuxban ez az erdekesseg hogy minden dokumentalva van."
Na ez így ebben a formában nem biztos hogy igaz, hiszen az az alap elvük, hogy a forráskód a dokumentáció. És hidd el nekem, aki programozó (Open Source programmal is vold dolgom fejlesztőként) egy több MB-os forráskód nagyon nehezen érthető meg és fogható fel. Főleg akkor ha, A így írja a függvényeket ilyen logikával, kiadja, majd nem fejleszti tovább és hátra döl. Jön B neki nem tetszik valami, vagy kibővíti, de teljesen más logikával, kiadja. Ekkor jön C szintén hozzárak dolgokat, a /* Fix me */ illetve a /* Big hack */ szövegekkel megjelölt helyeket átírja, vagy még hozzájuk ad, teljesen más stílusban és logikával, majd kiadja. Ekkor jön B és szintén át haxorja az egészet. Úgy hogy ember legyen a talpán aki egy idő után felfogja, hogy mit is akartak csinálni. Arról meg már nem is beszélek, amikor valamiről azt hiszik, hogy úgy optimálisabb (közben pedig dehogy).
"csak el kell olvasni a sugot."
Már mint a man-t. Persze csak akkor, ha tudod milyen parancsokat kell kiadnod. -
ziby #83 csak el kell olvasni a sugot. A linuxban ez az erdekesseg hogy minden dokumentalva van. Jaj de szar fuj!! -
tomcsa4 #82 Keresni, ogy hova kell kattintani? Biztos egy MS szoftverről beszélsz? Ott a képedbe tolják a nagy gombot, hogy klikkelj rá!
Kernelfordításra meg úgy értette ohgy kínlódás, hogy nem megy magától! Azért csak tudni kell, mit hogy! Persze aki rutinos, annak talán sikerül elsőre, de nem ez a tendencia! -
ziby #81 a linux nem ingyenes, egyesek milliokat tolnak bele hogy fejlesszek, masok ertekes szabadidejuket aldozzak ra, es ezek a fejlesztesek mind vissza jutnak a hetkoznapi felhasznalokig is.
A linuxnak valoban egyetlen elonye van hogy a minoseg es nem a felhasznalok szamanaknoveles a cel. -
ziby #80 a kattintassal van a gond. Teljesen idegesito nem egyszerubb be irni egy parancsot mint keresgetni hogy most akkor hova kell kattingatnom????? a frissites mindossze egy parancs begepelese. A kernel forditas meg nem kin hanem kenyelmi funkcio. Testre szabhatod a oprendszert ebben mi a kinlodas??? -
palm pilot #79 A linuxnak csak 1 előnye van: nem kérnek érte pénzt. Ingyen meg bármi szar elmegy. -
palm pilot #78 "miért vindózon hol van ilyen keress rá ok azt fentvan típusú telepítés?"
Pl. az IBM notebookom a ThinkVantage gomb megnyomására automatikusan letölt magának minden frissítést. De a mezei MS Update se bonyolultabb, ott akár 2 klikk is kellhet. Persze linuxxal a manuális vadászgatás, állandó kernelfordítgatás, meg parancssori szarokkal bűvészkedés és "miért nem megy már megint" hajtépés az biztos sokkal egyszerűbb... Van aki használni szeretné a gépét (Win), és van aki csak tákolgatni (linux). -
remark #77 A csomagkezelo a Linux legnagyszerubb szolgaltatasa. Egymagaban megtestesiti mindazt amit a kulonfele "Open" mozgalmak kepviselnek. -
ziby #76 kazehakase, fluxbox? -
#75 Nem tudom miért foglal 120 megát, én is Gentoo-t használok, de nálam a böngésző is (Firefox) többet zabál mint 120 mega.
-
ziby #74 Most mond el mi bajod a csomag kezelovel. Meg miert lenne baj ha grafikus szervert le lehetne cserelni X-re. Sokkal stabilabb , es mar akkor fejlesztettek mikor meg Billi a dos-t tolta az emberek ala...
Es mert teged nem erdekel a linux azert az emberek jelentos resze szeretne egy olyan rendszert hasznalni (es hasznalja is) ami kepes akar mukodni is. Miert van az hogy a vista bezabal 1gb ram ot. A gentoo-m meg 120mb-ot foglal le mikozben netelek, zenethallgatok etc... -
A1274815 #73 "Énse mert bug nélküli program nincs, de tuti nincs több mint egy winesben, és legalább ezt fejlesztik is."
Egyrészt semmi biztosíték nincs arra, hogy kevesebb lenne. A másik meg a Win-t is fejlesztik.
Harmadrészt én nem írtam a telepítőkkel kapcsoltban semmit. Csak a fényéves dolgokra reagáltam. -
#72 Énse mert bug nélküli program nincs, de tuti nincs több mint egy winesben, és legalább ezt fejlesztik is. -
#71 miért vindózon hol van ilyen keress rá ok azt fentvan típusú telepítés? Én a rágugliz, keres egy használható letöltési linket, letölt kicsomagol, telepít (ami az ms irgalmatlanul fos installerjeivel eltart egy ideig), elindít forgatókönyvet látom. Kivéve sok multiplatform cuccnál, mer azokat nem kell telepíteni :) -
A1274815 #70 Hát én azért nem lennék benne biztos, hogy a 0.0.2-es verziójú oldok annyíra tökjól működnek, bogarak nélküliek és agyon átgondoltak. -
#69 "Különben meg ne gondold, hogy a Linux-ok nincsennek összecsapva, főleg hogy egy csomó komponének a fejlesztése még a mainapig nem fejeződött be."
Én a nagyob disztrokból nemnagyon láttam összecsapottad. Az meg ha a linux komponensek fejlesztése nem fejeződött be miért baj? Nagy részük nem is fog, mert követik a felhasználói igényeket, és haladnak a korral, nem csak kiszarnak egy bugos fost azt jóvan. -
Polllen #68 Próbáltam a cikk témájához jobban kapcsolódni...^^ Vistához képest kicsit csúnyák, bár egy kis skinezéssel az aero basic rondaságát már majdnem elérik:D -
Su0my #67 próbáltam már, elég béna.
Xp meg hát annál paintben is szebbet rajzolok... az akkor jó volt, amikor megjelent, nem egy 7 éves OShez kéne hasonlítani a mai linuxot. -
Polllen #66 Azért az új KDE már egész pofás...Igaz a "start menü" kísértetiesen hasonlít egy másik oprendszerére és kicsit rosszabbul megy de nem rossz. Meg sztem a Gnome is alapból szebb már, mint az xp^^
De ettől eltekintve tényleg unalmas mindig ugyanaz a flame...Már nevetni sincs kedvem rajta...