MTI

Bemutatták Kaposváron a Jövő Iskolája-programot

A Jövő Iskolája-program célja, hogy a diákokat megtanítsa tanulni, eligazodni az egyre bővülő ismeretek, az informatika világában, és segítse a problémamegoldó gondolkodást - mondta Magyar Bálint (SZDSZ) a programot bemutató országos körút kaposvári állomásán.

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón rámutatott: az oktatás ma már nem arról szól, hogy a diákok "bemagolják" az amúgy is folyton változó, megújuló ismeretanyagot. A világ megértésére, az élethosszig tartó tanulásra kell felkészíteni őket, az iskolának pedig az a feladata, hogy kedvet, motivációt adjon ehhez a tanuláshoz - tette hozzá. Magyar Bálint szerint ahhoz, hogy a diákok el tudjanak igazodni az informatika világában, s hogy ne legyenek digitális analfabéták, meg kell teremteni a digitális írásbeliség lehetőségét.

Álláspontja szerint "ma már teljesen világos, hogy e nélkül a digitális írásbeliség nélkül az életünk elképzelhetetlen, ez minden tudás alapja". Ehhez a szemléletváltáshoz kínál infrastrukturális hátteret az intelligens iskola - hangsúlyozta a szabad demokraták oktatáspolitikusa. Közölte: a program infrastrukturális része 2009 végéig befejeződik. Ennek keretében a tantermek mintegy 40 százalékát szerelik fel internetes hozzáférést is biztosító interaktív prezentációs eszközökkel, táblákkal, projektorokkal, számítógéppel. Jelentős források állnak rendelkezésre a tanárok továbbképzésére is, továbbá arra, hogy kedvezményes laptophoz jussanak - mondta az államtitkár, hozzátéve: az elkövetkező 3-4 évben a hozzávetőleg 160 ezer pedagógus közül mintegy 70-75 ezernek lesz erre lehetősége.

Magyar Bálint arra a felvetésre, hogy lesz-e lehetőségük az informatikai eszközökkel ellátott iskoláknak rendszergazdákat alkalmazni, azt mondta: az informatikai normatíva emelését célzó javaslatait rendre leszavazták, "a politikai elit számára ez nem egy meghatározó dolog". Ezzel kapcsolatosan megjegyezte: az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2013-ig rendelkezésre álló 400 milliárd forintos közoktatási fejlesztési programból mintegy 40 milliárd forint jut iskolai informatikai fejlesztésre, miközben a Magyarországhoz hasonló nagyságú és fejlettségű Portugáliában ennek az összegnek a kétszeresét költik erre a célra.

A Jövő Iskolája-programot az idei tanév végére minden megyei jogú városban bemutatják. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló oktatási programról a pedagógusokat, diákokat és szülőket is tájékoztatja. A rendezvényhez kapcsolódó kiállításon olyan digitális taneszközöket, tananyagokat mutatnak be, amelyek hamarosan hozzátartoznak majd a pedagógusok mindennapjaihoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcsa4 #29
    Én baloldali érzelmű vagyok, de szívesen meghallgatom a másik oldalt is (és szoktam is, pl Répásit tegnap). MSZP-vel még az a baj, hogy tutyimutyik. Zéró összefogás van a párton belül. Ráadásként az SZDSZ minden volt, csak koalíciós partner nem.
  • toto66 #28
    Mindegy, szívesen szerveznék gyűjtést az éhező miniszterek, államtitkárok részére... C:
  • Pluskast #27
    Na azért egy fogalmat nem árt tisztázni (nem mintha ezt a mocsok bandát akarnám védeni). A miniszter sem nem közalkalmazott sem nem köztisztviselő, rá nem vonatkozik a köztisztvisleőkre és a közalkalmazottakra vonatkozó törvény.
  • bvalek2 #26
    Húha, itt a világ vége, az egész fórum egyetért, jó látni ezt az összetartást :)

    Jobbos létemre igazat kell hogy adjak. Még Kövér László is elismerte, hogy Horn Gyula idejében az MSZP még kormányzott. Lehet vitatkozni a politikájukon, múltjukon, vagy a világnézetükön, de az tény, hogy tisztában voltak vele, hogy az országot hozzáértően igazgatni kell. Mert hosszútávon gondolkodtak, és ennek érdekében hoztak döntéseket. Már akkor is a legnagyobb szemét az SZDSZ felől jött. Olyanok ezek az MSZP-nek, mint a torgyánék a Fidesznek. Miattuk szégyelli magát az egész szavazótábor az adott oldalon. És miattuk is buknak meg rendszerint a nagyobb pártok. Csak sajnos amíg a jobboldalról kitagadták az ezeket elmebetegeteket, a baloldalt teljesen megszállták.
  • tomcsa4 #25
    A Sulinet Expressz volt nagyon jó ötlet, de rossz megvalósítással. De az ötlet jó volt. SZDSZ az utóbbi 3 évben csak hátráltatta az MSZP-t, most meg vesik fel a végkielégítést. Nem ismerem a törvényeket, de közalkalmazott akkro kap, ha neki mondanak fel és nem ő mond fel. De itt (Ágika kivételével) mindeni felmondott, de azért zsebelik be szegények (van aki nem töltötte be még az 1 évet politikai pályáján és csa 1 hónap múlva mond fel, mert akkor lesz 1 éves, szánalmas). Tűnjenek el a politikai pódiumról és ne lássuk többet őket.
  • Pluskast #24
    Magyar Bálint egy nagy fasz. Tönkretette a magyar oktatási rendszert.
  • torcipepe #23
    na jah, infó tanítás, persze.
    Érettségi: Microsoft Windows XP + Office 2003 beseggelése, az ECDL ugyan ez. közben az egész EU-ban ki akarják baszni az összes Microsoft alkalmazást az oktatásból és a közigazgatásból. és az a legszebb, hogy 1-2 éven belül sikerülni is fog nekik, akkor kérdezem, mi lesz az ECDL-ben nemzetközi és mi marad belőle használható?? megmondom: Neumann elvek, a számítógépek első 4 generációja és ezek tulajdonságai, viszont kurvára nem fog érdekelni senkit, hogy ezt te tudod. mikor munkára jelentkezel, csak egy hülye főnök fogja megkérdezni van-e ECDL vizsgád, egy normális azt fogja kérdezni: "Office van a gépeken, tudja hogy kell használni??"
    most fogok infó szakon végezni szakközépben és PC-t még nem láttam belülről órai keretek között. még szerencse, hogy már 8 éves koromtól kezdve én rakom össze a gépem és telepítek rá mindent. az XP optimalizálását vagy a helyi hálózat beállítását mi magyaráztuk a tanárnak. programozás tudásom ezzel szemben a Hello World.
  • toto66 #22
    Kiváncsi lennék Magyar úr hogy tanult?
  • toto66 #21
    Bocs nyelv és nem nyel!
  • toto66 #20
    Ez igaz! Én levelezőn végeztem 150 jelentkezőből a végére maradtunk 13-an, sikeres államvizsga elsőre 8, a nyelvizsga miatt csak 3-an kaptunk diplomát...