Alex

Magyar bejegyzés a Wikimedia 10 milliomodik szócikke

A Wikimedia Alapítvány által fejlesztett lexikon jelentős mérföldkőhöz érkezett a múlt héten, mivel megszületett rajta a 10 milliomodik bejegyzés. Számunkra külön öröm, hogy ez egy magyar nyelvű szócikk.

Az amerikai non-profit szervezet hivatalos közleménye szerint A XVI. századi angol aranyműves és festő Nicholas Hilliard szócikke a lexikon 10 milliomodik bejegyzése. Az eredményről Jimmy Wales alapító is megemlékezett: "Nehéz belegondolni, hogy az angol nyelvű Wikipedia egy 250 nyelven jelenlévő gyüjteménnyé vált. A Wikipedia 2001-es létrehozásakor soha nem gondoltuk volna, hogy ilyen gyorsan elérjük a 10 milliomodik szócikket."


A közlemény felidézve a német Stern magazin tavaly decemberi felmérését felhívja a figyelmet arra is, hogy nem csak nagy a feldolgozott anyag mennyisége, de a bejegyzések korrektek is. A lap 50 cikket vizsgálva hozta meg ítéletét, mely szerint a német Wikipedia pontosabb, teljesebb és frisebb, mint a nagy hagyományokkal rendelkező Brockhaus kiadvány.

Az esemény számunkra ugyan örömteli, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a 250 nyelven szerkesztett lexikon kis nyelvei közé tartozunk. Míg az angol verzióban 1 millió 418 ezer szócikk van, addig a magyar változatban ennek alig több, mint huszada, 84 864.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Emmegki #22
    "Míg az angol verzióban 1 millió 418 ezer szócikk van, addig a magyar változatban ennek alig több, mint huszada, 84 864."

    Egyik adat sem igaz, ráadásul nem volt olyan, amikor akkora volt az angol akkor sem volt 84000-es a magyar.
  • ssdb #21
    az en wiki már 2,2 millionál jár, kicsit lehetne pontosabb a cikk...
  • narumon #20
    A legnagyobb gond, hogy sokan a wikipediat már alapnak "használják" pedighát bazisok hülyeség van ám benne. Pont asszem itt sgn is közöltek napokban egy cikket, hogy a megkérdezettek 90%-a simán elhiszi ami itt szerepel egy egy szócikk alatt pedighát tudjuk, hogy nem tudósok szerkesztik szóval oltári nagy baromságok is lehetnek rajta...
  • qwertrt #19
    Hopsz, különben elírás van, mert 91 ezer szócikke van.
  • Cat #18
    Igen, és a tizenheted "alig több, mint huszada" :)
  • AzUs #17
    Tegyük hozzá, hogy 1.418.000-nek *****ra nem huszada a 84.864. Picit pontosabban, a tizenhetede. Jó lenne néha az ilyeneknek utánaszámolni a cikk leközlése előtt...
  • Gladiator #16
    nem azért, de már elég rég 90.000 feletti szócikk van magyarul. egész pontosan most 91.115.
  • Petys #15
    Ezeket az angol szócikkeket azért elég nem lehet összevetni a nyelvekkel mert az angol nyelvű Wikipedián szó szerint mindenről írnak!
    Például a South Park összes részének van külön cikke... ...de hajnalig lehetne még sorolni, annyi különféle cikk van rajta...
    A magyar Wikipediában az a lényeg hogy a fontosabb cikkek meglegyenek és ez egyre jobban halad!
    Go Wiki go! :D
  • bakagaijin #14
    Azok beszélt nyelvjárások. Az írás közös, mivel az volt a császár nyelve, nem is olyan sokan tudtak írni akkoriban. Ez biztosította a nyelvi korlátok feloldását. Mostanra két írás lett: a hagyományos és az egyszerűsített, a nyelv ugyanaz mögötte csak bizonyos írásjeleket máshogy írnak. A wiki-n írott és nem beszélt szócikkek vannak :).

    De ha nem tetszik a példa, még mindig ott van Svédo. Kb ugyanannyian beszélik mind a magyart mind a svédet. Mégis kb háromszor annyi svéd szócikk van.
  • JL666 #13
    meg azt is hogy a kínai vagy 60 kantoni nyelvjárásból áll.