Berta Sándor

Egyre több tanár használja a videoportálokat

New Yorkban és más amerikai városokban folyamatosan terjed egy új divat: az iskolákban az oktatók előszeretettel használják az online videókat.

Az internetes videók nélkül ma már gyakorlatilag elképzelhetetlen lenne a világháló. Legyen szó családi vagy világpolitikai eseményeket megörökítő felvételekről, ezek a filmek egyre több embert érdekelnek. Az Egyesült Államokban egy új területen, az oktatásban fedezték fel maguknak a tanárok és a diákok az online videók használatát. Ma már több olyan portál is van, ahol különböző oktatási felvételek láthatók és ezek a világ bármely iskolája és azok oktatói, illetve hallgatói számára hozzáférhetők.

Ilyen oldal többek között a SchoolTube és a TeacherTube. Utóbbit Jason Smith, egy melissai (Texas) iskola munkatársa alapította tavaly, mert könnyebbé akarta tenni az osztálytermekben készülő videók terjesztését. A példaképe természetesen a YouTube volt. A honlap ingyenes az intézmények oktatói, illetve diákjai számára és számos magán cég támogatja. Eddig közel 20 000 videót töltöttek fel a TeacherTube-ra, ebből 15 000 bárki számára megtekinthető, míg 5000 esetében korlátozták a hozzáféréseket.

Amint azt Richard Colosi, az egyik New York-i iskola tanára elmondta: ezek a honlapok nagy lehetőséget jelentenek, hogy megismerhessék a világ más részein dolgozó kollégáik tanítási módszereit és ráadásul ez a megoldás a diákok számára is érdekes. "A TeacherTube elsősorban az angoltanárok és a természettudományos tantárgyakat oktató munkatársaink előtt ismert. Gyakran használják az ott fellelhető anyagokat a kollégáink. Mi azonban csupán kiegészítő lehetőségként tekintünk ezekre az oldalakra és a tartalmukra.

Azzal azonban mindenkinek tisztában kel lennie, hogy a videók között van sok rossz minőségű vagy egész egyszerűen használhatatlan felvétel is" - közölte Josef Kraus, a Német Tanárok Szövetségének elnöke. Éppen ez utóbbi miatt sürgeti egyébként sok szakértő, hogy a TeacherTube, a SchoolTube és a többi honlap vizsgálja meg a felkerülő anyagok minőségét és csak a valóban színvonalas videók kerülhessenek fel az internetre.

Néhány tanár és szülő ugyanis attól tart, hogy a gyermekek számára "nem megfelelő" tartalmú (erőszakos, pornográf stb.) felvételek is bekerülhetnek az oktatási filmek közé. A TeacherTube éppen ezért már bevezette a regisztrációs kötelezettséget a videókat beküldők számára. A SchoolTube-nál szintén felmerült a beérkező felvételek átvizsgálása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #3
    Nos, akkor már tudom, hogy a fiam angol tanárnője miért küldött a gyerekeknek emailben egy video-linket...
    Hozzáfűzte, hogy a szeretné, ha a tanulói is így tudnának angolul, mint a videón szereplő kislány.
    Az elég gyatra minőségű videón egy 3 éves ANGOL kislány produkálja magát valószínűleg a szüleinek.
    Ezen mégcsak túltettem volna magam, bár eléggé felháborított már az is, hogy mennyire megalázó összehasonlítani egy született angol gyerek nyelvtudását a tanítványai tudásával! Ha többet akar a gyerekektől, miért nem tanítja őket jobban?!... Eszébe sem jut, hogy a tanítványok tudása elsősorban a tanítótól függene?!...
    De ennél sokkal jobban elképesztett és felháborított, hogy a videó webodalán 8 db reklámlink szerepelt, ebből 6 db kemény szex-oldalakra irányította az odakattintókat!!! (Az oldalon nem is szerepel más, csak a videó és a 8 db link.) Mindezt a Kedves Tanárnő elküldte a középiskola 14-16 éves tanulóinak!
    Ekkora korlátoltság láttán égnek áll a hajam!

    Igen, jó lenne, ha az oktatást színesítenék a tanárok, de ehhez normális tanárok is kellenének... Vagy csak nálunk sikerül félre minden jó kezdeményezés?
  • kanesoban #2
    Ez nem is rossz. Például milyen jó lenne, ha az ELTE-n az előadásokat így felvennék, és lenne valamilyen videó portál, ahol vissza lehetne nézni, lehetőleg úgy, hogy látni lehessen, mit ír a tanár a táblára. :) Talán egyszer majd lesz ilyen is.
  • Tibmanus #1
    Ha külföldön is olyan iszonyat gagyi oktató videókat adnak el több ezerért az iskoláknak mint itthon akkor nemcsoda. Már mi is youtubeon nézzük a kísérleteket...