MTI

Kínai hatósági fellépés internetoldalakkal szemben

A kínai hatóságok bejelentették, hogy 62 portált sújtottak különböző szankciókkal azért, mert tiltott tartalmú internetes hang- és videoanyagot terjesztettek vagy mert állami engedély nélkül sugároztak tartalmakat - jelentette a hivatalos Új Kína hírügynökség.

A szankciókat egy február 20-val véget ért kéthónapos megfigyelési időszak végén rendelték el. A hivatalos megfogalmazás szerint az érintett webhelyek "obszcén, félelemkeltő vagy erőszakos, illetve az állambiztonságot vagy az állami érdekeket veszélyeztető" tartalmú programokat továbbítottak, illetve úgy biztosítottak szolgáltatást, hogy erre nem rendelkeztek megfelelő engedéllyel. Az ellenőrzés nyomán, közölte az Új Kína, a hatóságok eltiltottak 25 tartalomszolgáltatót, köztük a népszerű www.mopvod.com portált audio- és videoprogramok továbbításától, mivel engedély nélkül működtek és "gyakran sugároztak illegális programokat".

További 32 portált, köztük a széles körben ismert www.tudou.com webhelyet kisebb súlyú szabálysértések miatt figyelmeztették, például azért, mert "időnként" illegális tartalmat terjesztettek a hálón. További öt esetben a szolgáltatók engedély nélkül működtek, az ő esetüket a távközlési hatósághoz tették át. A 2008. január 1-jén életbe léptetett új szabályozás értelmében a szolgáltatók csak megfelelő engedély elnyerése nyomán terjeszthetnek hangi és képi tartalmakat.

A Reuters hírügynökség a kínai hatóságok lépéséről beszámolva rámutatott arra, hogy a YouTube-hoz hasonló Tudou.com portálban külföldi befektetők is részesedéssel bírnak. A Reuters által idézett tájékozott források szerint a most bejelentett intézkedésekhez hasonló lépések elriaszthatják a befektetőket a különben igen vonzó kínai internetes szektortól.

A Tudou.com-ba olyan befektetők vittek tőkét, mint az IDG, rajta kívül a Sequoia és a Steamboat Ventures is vásárolt kínai internetes részesedéseket, miután Kína nemrég, túlszárnyalva az Egyesült Államokat, a világ legnépesebb internetes piacává vált, több mint 210 millió világháló-használóval. Egy tavalyi pekingi szabályozás szerint videotartalom sugárzására vagy internetes terjesztésére csak állami tulajdonú vagy ellenőrzésű cégek kérhetnek engedélyt, de a végrehajtási szabályokat nem közölték és ez nagy bizonytalanságot keltett az iparágban.

A Kína egyik legnépszerűbb videoportáljaként ismert Tudou.com működését a múlt héten ideiglenesen felfüggesztették, ezt követte a csütörtöki hivatalos figyelmeztetés. A cég alelnöke, Dan Brody Tajvanról adott csütörtöki nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy erőteljesen dolgoznak olyan módszerek kialakításán, amelyek alkalmazásával "mindent, amit kell, el lehet csípni". A Tudou.com tulajdonosai között van az IDG China mellett a Granite Global Ventures és a JAFCO. Erre a portálra naponta több mint 40 ezer videofelvételt töltenek fel a www.tudou.com adatai szerint.

A Reuters szerint Kínában a közigazgatási eljárás általában szóbeli figyelmeztetéssel kezdődik, ezt írásbeli figyelmeztetés, majd a működés felfüggesztése követi. A jelenlegi lépéseket megelőzte egy korábbi kampány, amelynek során a webhelyeket arra szólították fel, hogy kérjenek engedélyt a tartalom szabályozására. A mostani intézkedések előjátékai lehetnek egy olyan szabályozásnak, amely a videotartalmakra vonatkozna. A kínai kormány szigorú ellenőrzésre törekszik a médiában és gyakran leállítja vagy cenzúrázza a népszerű portálokat, amelyek hangot adhatnak szociális elégedetlenségnek, bírálatoknak.

Arra lehet azonban számítani, hogy a kormány előáll egy "fehérlistával" is, amely azokat a hivatalosan támogatott portálokat tünteti fel, amelyekbe a külföldi befektetők nagyobb biztonsággal ruházhatnak be - írta a Reuters. A csütörtöki bejelentések azonban mindenképpen aggodalmat keltettek a külföldi befektetők soraiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!