MTI

Tovább épül a "Kínai Nagy Tűzfal"

A tibeti zavargások miatt a YouTube videomegosztó is bekerült a nemkívánatos nyugati weboldalak közé, amelyektől az úgynevezett Aranypajzs "védi" a világ legnagyobb online populációját.

Az Aranypajzs a kínai közbiztonsági minisztérium internet-ellenőrző és -cenzúrázó projektje. A külföldön - az informatikából származó tűzfal kifejezés és a Kína északi határán épült történelmi erődrendszer elnevezéséből összegyúrt - Kínai Nagy Tűzfal néven ismert programra már az előkészítési szakaszban, 2002 előtt 800 millió dollárt (130 milliárd forint) költött a kormányzat. Az Aranypajzs fő feladata, hogy a nemkívánatos külföldi tartalmaktól védje a népköztársaságot. Az Amnesty International (AI) és a Human Rights Watch emberi jogi szervezetek weboldala, vagy a Falun Gong mozgalom honlapja például egyáltalán nem elérhető Kínából, és a nyugati hírportálok zöméhez sem férhetnek hozzá a kínai internetezők.

A pekingi BDA informatikai elemző cég legutóbbi jelentése szerint a kínai internetfelhasználók száma meghaladta a 216 milliót, megelőzve a korábbi világelső Egyesült Államokat. A hatalmas piac ígérete arra csábítja az internetszolgáltatókat és számos óriáscéget, hogy együttműködjenek a hatóságokkal. A Google például beleegyezett, hogy ne lehessen keresni a tiltólistára vett szavakra, cserébe a google.cn cím alatt elindíthatta a keresőmotor kínai változatát.

A múlt hét végétől a YouTube videomegosztó sem elérhető, miután a tibeti zavargásokról és a Tibet-párti külföldi tüntetésekről jelentek meg rajta felvételek. A hatóságok nem adtak magyarázatot a letiltásra és azt sem tették közzé, hogy meddig tart. Elemzők szerint ez a bizonytalanság az Aranypajzs projekt egyik fő jellemzője. Az arstechnica.com infotechnológiai szakportálon megjelent beszámoló szerint az állami tűzfal nem mindig szűri ki a veszélyesnek vélt tartalmakat és nem minden esetben blokkolja az ország egész területén az érintett oldalakat. Előfordul például, hogy egy honlap Sanghajból elérhető, Pekingből viszont nem. A webet kulcsszavak szerint is megszűrik, és egy tavaly az Új-Mexikó állambeli egyetemen végzett vizsgálat kimutatta, hogy a tiltott szavakat sem mindig blokkolja a rendszer, az esetek 28 százalékában átjutottak rajta.

A bizonytalanság eleme Jeremy Bentham panoptikon - felvigyázótorony - koncepciójához kapcsolja a Kínai Nagy Tűzfalat. A 18. századi angol filozófus olyan börtönt tervezett, amelynek lakói nem tudják, hogy mikor kit figyel a börtönőr, vagy hogy figyel-e egyáltalán. A hatalom így automatikusan és gazdaságosan működik, a foglyok maguktól, belülről vezérelve válnak fegyelmezetté. Akit nem sikerül így öncenzúrára nevelni, az számolhat azzal, hogy valódi börtönbe kerül: Az Amnesty International elemzése szerint Kínában tartják fogva a legtöbb bloggert. Az AI jelentése szerint többségüket felforgatással vagy az állambiztonság veszélyeztetésével vádolják.

A bebörtönzött online szabadgondolkodók, kiber-disszidensek nagy száma miatt a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet a múlt héten Kínát az "internet ellenségének" bélyegzett 15 ország közé sorolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wOlFbYTe #7
    Ajánlom figyelmetekbe a Battle Royale című könyvet, egy kicsit véres és brutális dolgok vannak benne. Pont erről szól, hogy a népet hogyan tartsuk teljesen elszigetelve a külvilágtól - elnyomás alatt -, illetve mit meg nem engednek maguknak a kormányzás gyakorlására.
  • ziipp #6
    Aranypajzs, Kína Nagy Tűzfal - hangzatos. A tibeti sátánokat távol kell tartani. :D
  • xizor #5
    de szerintem nem sokan tudnak ott erről a dologról :)
  • arrakistor #4
    milyen kár hogy egy anonim böngészővel még Kínában is bárki bármit megnézhet, akármekkora fejűek a tűzfal építgetői.
  • Simaji #3
    Már megint csak a régi, szokásos és elavult módszer. Tartsuk sötétbe a népet, hogy minél több hülyeséget bebeszélhessünk nekik és ezáltal mi nekünk legyen jobb. Már megint ide haladunk... Ha nem tesz valaki nagyon sürgősen valamit akkor hamarosan az egész internet cenzúrázva lesz és csak azt az oldalt érheted majd el amit a nagy faszok engednek! Most fog jönni lehet az internet sötét középkora...
  • Palinko #2
    vagy mindkét helyen azt szeretnék, hogy ne lehessen :)
  • emile zola #1
    Németországban nem lehet erőszakos (jóó:)) játékkal játszani, Kínában nem lehet híreket olvasni:)