Berta Sándor

Francia állami segítséget kaphat a Quaero

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a francia kormány 99 millió euróval támogassa a Quaero nevű internetes kereső létrehozását.

"A Quaerónak köszönhetően remélhetőleg számos digitalizálási technológiát lehet továbbfejleszteni. Úgy véltük, hogy a program használata nagyobb mértékben segítheti az európai kutatásokat, mint amekkora hátrányokat a támogatás hatása jelenthet a piaci versenyre nézve" - szögezte le Neelie Kroes, az Európai Unió versenyügyi biztosa.

Az öt esztendőn át tartó keresőprogram összköltségvetése 199 millió euró. A cél olyan technológiák létrehozása, amelyek segíthetnek a beszéd-, az írás-, a zene-, a kép- és a videóalapú tartalmak elektronikus feldolgozásában és ezen információk online keresésében. A jövőben a Quaero segítségével bárki könnyen és pontosan kereshet majd rá egy adott hangfájlra, dokumentumra vagy videóra. Sőt, akár azt is meghatározhatja, hogy az anyagokat milyen nyelven és milyen formátumban szeretné elérni.

A munkát a francia Thomson konszern koordinálja, a projektben összesen 22 további cég és intézmény vesz részt. A Thomson elképzelései szerint az újfajta keresőnek köszönhetően hamarosan audivizuális online platformok (IPTV, Video on Demand stb.) és digitális multimédiás tartalmakat rendszerező hálózatok jöhetnek létre, amelyek adatbázisához IP-hálózatok, tartalomszolgáltatók és akár filmgyártó stúdiók is hozzáférhetnek majd.

Az Európai Bizottság 2006. július 19-én csak azzal a feltétellel engedélyezte a Quaero számára az Agence de l'innovation industrielle nevű francia szervezet pénzügyi segítségnyújtását, hogy az nem léphet át egy bizonyos mértéket és összeghatárt. Franciaország hivatalosan tavaly augusztus 10-én jelentette be, hogy 99 millió euróval szeretné támogatni a programot. Az Európai Bizottság ezt a tervet vizsgálta meg az elmúlt hónapokban és úgy döntött, engedélyezi a tranzakciót.

A Quaero kifejlesztését Jacques Chirac francia elnök is támogatta, azonban az 1,7 milliárd eurós alaptőkével indult egységes európai kereső fejlesztése közel sem úgy alakult, ahogy azt korábban az alapító német és francia vállalatok eltervezték. Németország tavaly januárban be is jelentette, hogy kiszáll a projektből és önállóan fejleszti ki az internetes keresőjét, a Theseust. Ennek ellenére a Quaeróban továbbra is számos német cég és intézet vesz részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!