Gyurkity Péter

Érkezőben a 2 GB-os grafikus kártyák

Az nVidia partnerei nem bírnak magukkal és ezúttal is több memóriát alkalmaznak saját megoldásaikon a referenciakártyáknál látottaknál. A Jetway és az MSI egészen 2 GB-ig merészkedik.

A két gyártó közül a Jetway a héten megrendezett CeBIT kiállításon mutatta be első 2 GB-os változatait. Egészen pontosan a GeForce 9600 GT és 8800 GT kártyákat turbózták fel extrém méretű memóriával, mégpedig a GDDR3 típusból. Az új jövevények egyéb jelentős változtatást nem hoznak magukkal, így a jelek szerint a vállalat kizárólag a memóriával hódítana a fanatikusok körében.

A Jetway GeForce N96GT-EN-2GM-A, illetve N88GT-EN-2GM-A jelzéssel dobja piacra saját változatait. A beszámolókban kiemelték, hogy ezek nem pusztán első prototípusok, hanem a sorozatgyártásra kész, minden szempontból véglegesnek tekinthető példányok, amivel - legalábbis az eddig beérkezett hírek alapján - a többi gyártó még nem rendelkezik. Ami a technikai részleteket illeti, a felturbózott 9600 GT az alap órajeleken érkezik, ami a mag esetében 650 MHz, a shader egységeknél 1625 MHz, a memóriánál pedig 1800 MHz-et jelent. A memóriainterfész a megszokott 256 bites változat, így várhatóan nem lesz panasz a sebességre.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
GeForce 9800 GTX

A Jetway mellett az MSI is jelezte, hogy 2 GB-os példányokkal készül, ám az még nem hangzott el a részükről, hogy pontosan mely grafikus kártyák esetében tervezik a bővítést és hogy a végleges megoldások mikor és hol jelennek majd meg elsőként. Így mindenképpen a Jetway hódította el az elsőnek kijáró helyet - az más kérdés, hogy a legtöbben egyelőre feleslegesnek tartják a most még extrém méretűnek tartott memóriát. Ami a hűtést illeti, itt is megmaradtak a már bevált fejlesztésnél, jelen esetben ez a két illesztőhelyet elfoglaló, kissé méretes változat.

Időközben megjelentek az első képek a szintén készülő GeForce 9800 GTX kártyáról. A 65 nanométeres G92-420 chip által meghajtott referenciakártya a CeBIT alatt mutatkozott be egy eldugott sarokban, szűk közönség előtt, míg a hivatalos megjelenés március 25-én esedékes. Az órajel 675, 1688 és 2200, a memóriainterfész 256 bites, a stream egységes száma 128.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thomas Von #99
    emberek, azért arról se feledkezzünk eg, h az sem miondegy milyen közelről nézzük azt a monitort:)Én pl azzal basztam el a szeme és azzal is hoztam helyre:)És most megint ezzel basztam el:DAmúgy 19" Lg széles képernyős cucc a bűnös még rajtam kívül:)
  • dez #98
    Azért az átlag usernek nem éppen 150k-s CRT-je van...
  • dez #97
    "és 24 bites színmélységet használ és nem 18 biteset kiegészítve overdrivval. Ez a kettő kitétel van! Nyáron lesz kb, szóval ráérek még keresgélni. TN+Film is jó, nem kell drágább PVA, S-PVA, IPS."

    Ilyen nem létezik, mert az összes TN(+film) 18 bites. A maradék biteket FRC-vel "keveri" ki. Az overdrive más (a reagálási időt csökkenti), az ma már minden monitorban megtalálható (jobb-rosszabb megvalósításban).
  • dez #96
    Hihetetlen, mennyiem nem tudják még most sem felfogni, hogy LCD és LCD között nagy különbség van.

    Meg azt sem, hogy egy CRT sosem lehet annyira éles, mint egy LCD natív felbontáson használva, mivel képtelen a megjelenítendő pixeleket pontosan megfeleltetni a fizikaiaknak.
  • brianmaste #95
    Ez attól is függ mennyit ülsz előtte.Habár 14 év akkor is sok.Ja,csak 13 mert 1 éve TFT-d van.Én valamikor fel nem állok a gép elől valamikor meg nem is gépezek max.1-2 órát.De nem baj,veszek 1 TFT-t és leszokok a gépezésről. :D

    "nem csak a crt a hibás"
    ezt hogy érted hogy nem csak a CRT a hibás?
  • samuzsolt #94
    öm, 18 éves vagyok és lassan 14 éve van itthon számítógép. 1 éve van tft monitorom, azelőtt csak a crt... de az én szemem remekül működik, magyarán hajlamosnak kell lenni a szemromlásra (ha létezik ilyen:D)
    annyira működik jól a szemem, hogy néha mikor ismerősök mutatják hogy ilyen meg ilyen szemüvegük van(0,2es 0.3as ilyesmi asszem) akkor pl a 70-80 cmre lévő kólásüvegen nem tudom elolvasni az apró betűt. anélkül tökéletesen.
    ---===nem csak a crt a hibás===---
  • Marinov #93
    A neon csövek rosszabbak mint a CRT, mert bár hasonlóan vibrálnak. De teljesen aszinkronban. Ha mind emellett még erőlteted is a szemed, az eredmény garantált.

    Nem adódik hozzá...
  • Szefmester #92
    OFF: Nem feltétlen.. 6 éves korom óta kockulok tv-k és monitorok előtt most 3as a szemüvegem .. távolra..:) a haver 3 év alatt elérte ezt a szintet.. nekem pedig volt nemrég egy olyan évem amikor monitort alig láttam és az is LCD volt csak neon alatt melóztam napi nagyon sok órát.. eredmény majdnem 1 teljes diop. romlás.. számomra ez a tapasztalat bőven elég bizonyíték arra a sok fröcsögésre ami a szemrongálásról szól..

    ON: Kérdés: A VGA memória hozzáadódhat a ZBrush/3DMax alatt a rendszermemóriához?
  • brianmaste #91
    Ahogy elolvastam azokat a HSZ-eket amiket itt összeírtatok a monitorokról úgy döntöttem hogy azonnal kidobom ezt a szaros CRT monitort.4 éve nyúzom.Most 14 vagyok nem akarok 20 éves koromra megvakulni.Tesóm is már szemüveges lett.(10 éves) :(
    Esküszöm hogy veszek inkább 1 TFT-t.Most LG F700B monim van.De veszek inkább 1 normális TFT-t.Kösz a felvilágosítást. :D
    Na csősztök és bocs az OFF miatt.
  • tomcsa4 #90
    Erre voltam kíváncsi, köszi szépen!