Alex

Még kisebb szenzorokat ígér a Micron

A memóriáiról ismert Micron Technology egy teljesen különálló részleget alapított Aptina Imaging néven. Ígéretekből nincs hiány.

Az új részleg célja, hogy a Micron több lábon álljon, rugalmasabban tudjon reagálni a piaci kihívásokra, és jobban ki tudja használni az üzleti lehetőségeket. Az Aptina több száz alkalmazottat vesz át az anyacég 19 ezres állományából, és a Micron Idaho állambeli céghelyével szemben a kaliforniai Szilicíum-völgybe települnek. A teljesen saját identitású részleg külön értékesítőkkel és beszállítókkal dolgoztat majd, hogy a lehető legjobban igazodhasson a vásárlók igényeihez.


Természetesen saját termékfejlesztést folytatnak. A Micron jelenlegi CMOS chipjein egy pixel 1,75 mikron méretű, de ezt már nyáron 1,4 mikronra csökkentik, és reményeik szerint 2009-ben megkezdődhet az 1,2 mikronos pixelű chipek gyártása is. A miniatűrizálásból rengeteg előny, de még több hátrány következik, utóbbiakat új fejlesztésekkel kivánják kiküszöbölni. Növelik a hatékonyságot, azaz a lapkák kevesebb fényt is érzékelnek majd, javul a hasznos terület aránya (az elektronika hátrányára nő azon pixelek száma, melyek a fény érzékelését célozzák) és a képzajjal is elbánnak (elektromos zaj, melyet fény hiánya esetén is generál a szenzor). A kisebb pixelek által viszont a chipek azonos területen több megapixelt tartalmazhatnak, vagy pedig csökkenhet a méretük.

Hogy mire képes már az 1,75-os technológia, azt jól mutatja, hogy ezzel készül jelenlegi zászlóshajójuk, egy 9 megapixeles szenzor. Mérete 1/2,3 col, amely ideális a PDA-k és felsőkategóriás telefonok számára. Teljes felbontásban másodpercenként 15 képkocka felvételére képes, képfrissítése 720p üzemmódban pedig 30 FPS. Bob Gove, az Aptina elnökének közlése szerint már meg is kapták az első megrendeléseket egy neves japán gyártótól.

Ezeknél a chipeknél a legnagyobb veszély a képzaj növekedése: például a Nikon D3 tükörreflexes fényképezőgép érzékelőjén egy pixel 8,45 mikron, így alacsony fény esetén, akár ISO 6400-as beállítás esetén is jó minőséget produkál. Shane Thomas marketing igazgató persze optimista: "Nyilvánvaló, hogy ha csak csökkentjük a pixelméretet, és semmilyen más fejlesztést nem hajtunk végre, nem azt kapjuk, amit akartunk. A méretcsökkentésből adódó többi tényezőt is abszolút figyelembe vesszük. A pixelenkénti 1,4 mikronos termékeink képminősége azonos, vagy jobb lesz az 1,75 mikronosaknál, mint ahogy az 1,75-os jobb, mint a korábbi 2,2-es volt."


Balra az Aptina aprócska kameramodulja három nézetben, jobbra pedig egy mai termék

Bizonyára sokan szkeptikusak a marketingvezető szavaival szemben. Őket megnyugtathatja az a tény, hogy ezeket a chipeket elsősorban nem a digitális fényképezőgépekbe, hanem a kamerás telefonokba szánják, melyeknél nagyon fontos szempont a kisebb méretű képérzékelő. Ezt célozza az Aptina másik jelentős fejlesztése, az integráció javítása: nem csak szenzorokat, hanem teljes kameramodulokat gyártanak. A lencsék és egyéb összevetők közvetlenül a szilicíum ostyára vannak csatolva, így a mobiltelefon cégek mindent megvehetnek egyben, nem külön-külön sok cégtől kell megvásárolniuk az alkatrészeket, majd azokat utána összeszerelniük.

Egy ilyen modul 4 × 4 × 2,5 mm-es, jóval kisebb, mint egy mai kamera összetevői. A vállalat reményei szerint megoldásuk alsókategóriás telefonok százmillióiba kerülhet bele, melyekben jelenleg még nincs semmilyen felvevő. A szenzor felbontása 640 × 480 pixel, 1/11-es formátum mellett. A prototípusok már tavasszal szállításra kerülnek, s a sorozatgyártás is beindul nem sokkal ez után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Ilyen meretben lassan nem lehet olyan jo erzekelot kesziteni, mint amilyen az emberi szem, ami azert eleg gyenge. Ha sokkal kisebbre csinaljak mint az emberi retina, akkor nem lesz eleg foton a megbizhato mukodeshez. Vagy a felbontast csokkentik, vagy a kepminoseg csokken magatol. Esetleg meg novelheto az expozicios ido, de akkor meg mozgo targyak rogzitesehez nem lehet majd hasznalni.

    ps: En egy 35mm-es ccd-vel szerelt kompakt gepet hasznalok (olympus). Az elert minoseghez egyszeruen szukseges a nagy ccd es emberi szemhez hasonlo parameteru es meretu optika. (egy viszonylag regi geprol van szo, gyartottak belole filmeset es digitalis hatlaput is, a cdd 36x24 mm-es hexa racsos)
  • Gerygrey #2
    Lassacskán a megapixel is olyan adat lesz, mint a PMPO: egy szám, ami semmit nem jelent.

    Miért nem találnak ki ezek a kretének maguknak valami teljesen saját mértékegységet, amiből aztán lehet mega, giga, és tera úgy, hogy tulajdonképp nem kell fejleszteni semmit?
  • 0Speed0 #1
    Ígéretes és szép teljesítmény amit létrehoznak...
    De nekem személyszerint optikai zoom kell dögivel meg jó szoftver, mint egy közép kat. -os kompakt gépben. És akkor sok esetben teljesen ki is válthatja a digitgépet.
    Nem a mókusvakítás kell sok megapixel.