Budai Péter

Jönnek a 8 megapixeles kompakt fényképezőgépek

A japán Sharp cég a napokban jelentette be legújabb, 0,55" képátlójú, 8,5 millió képpontos CCD képérzékelőjét, melyet méretéből adódóan elsősorban kisméretű kompakt digitális gépekbe szán.

Ezzel szabad az út a 8 megapixeles kompakt fényképezőgépek jövőbeni megjelenése előtt. Az RJ21V3BA0ET kódnevű szenzor mérete mindössze 7,2x5,3 mm. A rajta elhelyezett 8,5 millió képérzékelőpontból 8,3 milliót használ effektív képalkotásra, ezzel maximálisan 3320x2496 pixeles képek készítését teszi lehetővé. Az új érzékelő természetesen mozgókép készítésben is hozza a napjainkban elvárható szintet, hiszen 640x480 képpontos, 30 fps sebességű videófelvételekhez, valamint folyamatos LCD-élőképhez is alkalmas.

A Sharp újdonsága természetesen a digitális fényképezőgépek képfeldolgozásának is feladja a leckét, hiszen méretéhez képest óriási mennyiségű képpontot zsúfoltak rá, melyek így rendkívül kis méretűek, megnövelve például a képzaj veszélyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • linyi #22
  A cikkben van egy szarvashiba: ha valóban 0,55" a CCD érzékelő képátlója (ami valóban az, mert a Sharp 1/1,8"-ról ír a honlapján), akkor a képérzékelő nem 7,2*5,3 mm-es hanem 11,2*8,4 mm-es.
  .
  Persz ez se túl nagy, de azért ekkora mérethez már többen is gyártanak tiszta rajzú optikát. És nem szabad elfelejteni, hogy még egy jó jelfeldolgozó is kell a CCD-hez. Ez állítja elő a képet és az LCD-n megjelenő élőképet, de ennek kell alkalmasnak lennie a pl. 640*480-as mozgóképkészítésére is. "Mellesleg" ez veszi fel a mikrofon jelét, ez adja vissza a hangszórónak a hangot, a TV-nek a jelet, és ez kezeli a memóriát (belső és kártya) is.
  .
  Azért írtam a jelfeldolgozóról ilyen részletesen, mert ennek a minősége szabja meg, hogy mennyire helyesen olvassa le a CCD képpontontjaira érkező fénymennyiséget a fényképezőgép, ezzel lehet beállítani a kép élességét, színtelítettségét, kontrasztjait; ez adja meg az egymás után elkészíthető felvételek sebességét és még rengeteg egyéb dolgot.
  .
  A digitális fényképezőgép elsősorban elektronika - amely persze jó optika nélkül semmit sem ér. Tehát az optika és az elektronika egymásra van utalva. Hamis az a beállítás, hogy "csak a hagyományos fényképezőgép gyártók tudnak jó digitális fényképezőgépet csinálni", hiszen elektronika nélkül, ők sem képesek semmire. Meg mellesleg ők sem gyártottak soha olyan kemény rajzolatú optikát színes fényképezőgépekhez, ami az ilyen kis érzékelőkhöz szükséges. Ez egy új dolog, mindenki tanulja.
  .
  Persze, ha valaki jó legalább az egyikben, könnyebben indul. Ezért olyan jó a startja a digitális fényképezőgépekben a Canonnak, Nikonnak, Pentaxnak, Kodaknak. De vegyétek észre, hogy a Sharp tavaly 15 millió digitális fényképezőgépet gyártott (Nikonnak?, Canonnak? - nem tudom, ezek a részletek titkosak, de az biztos, hogy Sharp néven ennek a tizedét sem adta el!), pedig optikát eddig soha nem gyártott! Igen, ők az elektronikában jók.
  .
  Sziasztok - Linyi
 • dez #21
  A normálisabbakon úgyis van optikai zoom... (Meg a normálatlanok egy részén is, de az most mindegy.)
 • DOT #20
  De, adott esetben lehetnek jobbak, pl. ha a képen csak balra középtájt volna egy önmagában értékes rész, de a rá eső kis felbontás miatt nem használható.
 • dez #19
  Normálisabb márkából 1.3MP-s géppel is teljesen jó fotókat lehet csinálni... Persze nem nagy nyomatokhoz, hanem pl. web-re. (Ellentétben az olcsó 3-4-5 MP-sekkel.)

  (Nemrég próbáltam egy Mercury-t, hát kritikán aluli volt. Még kategórián belül is. Csak szólok.)
 • ThomasTheKoRner #18
  Hogy ezek a gépek 8 megások az még elmegy.
  De hogy a telefonokba raknak több megás ccd-t a gombostűnyi optikához,na az megalol...
 • Yfel #17
  Hatarozd meg, hogy a hozzaszolasodban mirol beszelsz amikor azt mondod, hogy "normalis optika"

  A Canon Digital Rebel 6MP-es SLR es normalis optikaval van felszerelve... de ha esetleg nem tetszik az amivel jon, vehetsz ra masikat :o)

  16-22MP-es gepek altalaban nem az atlagfelhasznalo penztarcajahoz vannak igazitva :o)

  Y
 • fonak #16
  11. helyett: 10.
 • fonak #15
  Azért a 11. és 13. hsz. igen nagy LOL :)))
 • fonak #14
  Kicsit el vagy szállva...
 • quentit #13
  Mobilban 5 megapixel van (Samsung), egy normlál géptől elvárható a 8 MP! Normális optikás gépek meg normális esetben 16 Megapixelesek!