Kruza Richárd

A világ legkisebb CMOS szenzora a Samsungtól

A Samsung bejelentette új, 8.4 megapixeles CMOS szenzorának megjelenését.

Az új érzékelő az 1.4 nanopixeles technológiának köszönhetően a világ eddigi legkisebb CMOS szenzora. A kis méret ellenére a gyártó szerint az új érzékelő a mai fényképezőgépekben leggyakrabban használt CCD érzékelőkkel azonos képminőséget produkál. A kis fizikai méret ebben az esetben amiatt lényeges, mert az új szenzor ilyen módon éppen 1/10-ed annyi energiát fogyaszt, mint a hasonló felbontású CCD-k. Emiatt a gyártó arra számít, hogy új terméke nagyon gyorsan kiváltja majd a ma még széles körben használt CCD-ket mindhárom fő területen: a mobiltelefonokban, digitális fényképezőgépekben és videokamerákban.


A sajtóközlemény szerint az új érzékelőnek nagyon jó a jel-zaj viszony aránya, ami alapvetően befolyásolja a képminőséget. A Samsung a magas felbontást a továbbfejlesztett fényérzékelő technológia és az alacsony képzaj miatt tudta elérni. A korszerű fotódiódák alkalmazásának köszönhetően a gyártó szerint az új CMOS érzékelőnek nagyon jó az érzékenysége és a színtelítettsége is.

A szenzorok gyártása a Samsung öt fő tevékenysége közül az egyik. Jelenleg 1.3 és 5 megapixel közötti felbontású CMOS chipeket gyárt, és ez év második felében jelenik meg egy 8 megapixeles érzékelő is. A vállalat szerint a piacon egyre nagyobb igény mutatkozik nagyfelbontású szenzorokra, véleményük szerint 2006 és 2009 között évente 90%-al fog növekedni a 3 megapixelnél nagyobb érzékelők eladása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #18
    "ugyanekkora tokban lehetne gyartani sokkal jobb erzekelot, 3-szor akkora meretu erzekelovel es jobb tokozassal"

    De az nem úgy megy hiszen akkor az optikát is az érzékelőhöz kell készíteni.Egy 1 2/5"-os érzékelőhöz 6mm kezdő fókuszú optikát lehet építeni, egy 3x akkora területű érzékelőnek ez nem rajzolja ki a képmezejét.
  • kvp #17
    Szerintem ha a mereten akarnanak sporolni akkor erdemesebb lenne flipchip-es rogzitest hasznalni, a kereten korbefuto bga tokozassal. (tehat az erzekelo a nyak-ba lenne besullyesztve, gyakorlatilag chip-scale package-ben)

    Amit ez a technologia javit az a kihozatal, mivel a kis feluletu chipet nehezebb elrontani, tehat aranyosan kevesebb hibas lesz es tobb fer egy ostyara. A kepminoseget pedig mar a fotonok szama kezdi limitalni, tehat vagy lassu lesz az aramkor (nagy zaridok), vagy nagyobb lencset kell ra rakni (az viszont ha nincs melysege is akkor torzitani fog) vagy zajos lesz a kep.

    Szerintem ugyanekkora tokban lehetne gyartani sokkal jobb erzekelot, 3-szor akkora meretu erzekelovel es jobb tokozassal. Persze 9-ed akkora kihozatallal es legalabb 8-szor annyi selejttel, ami a gyaro penztarcajanak nem tenne jot.

    Szvsz fotozashoz erdemes olyan meretu ccd-t vagy cmos szenzort venni, mint amilyen a regi filmes gepekben a kepkocka merete volt. Igy ugyanannyi foton esik be ugyanakkora feluletre es mar tenyleg csak az erzekelok erzekenysegen mulik a kep minosege. (tehat nem lehet rosszabb mint a filmes gep)
  • Lateralus #16
    Annyira azért nem, hogy használhatatlan gépet csináljanak.
  • babajaga #15
    Most már olyanok fejlesztenek fényképezőgépet akik hülyék a legelemibb optikai tudáshoz.
  • Lateralus #14
    Mennyibe fogadunk, hogy nem fogják? :)

    Fizikailag lehetetlen, sok okból. Mondok egyet: optika.
  • huuu #13
    Az lenne a gyönyörű, ha ezt beleraknák egy dslr-be.
    Figyeljétek meg, megcsinálják ezek a nemnormálisak.
    áhhh...
  • huuu #12
    Épp nem nyerő, ha kicsinyítik a képérzékelő méretet.
    Nos ezután sem a samsung a befutó.
    Visszafelé fejlesztenek.:)
  • vrob98 #11
    Ja, messze vannak, már átestek a túloldalra és egyre távolodnak

    Milyen optikát akarnak rakni elé, hogy maradjon szegény 8MP szuperkicsi érzékelőnek legalább 1-2 MP-nyi valódi információ? :)
  • G_ArchAngel #10
    dslr-ben egyértelmű, de a kompaktok piacán nem annyira...
    és ugye a Samsung a fotózásra alkalmas mobilokba és gyárt érzékelőt, míg a Nikon a Sonytól veszi...
  • Möci #9
    Lehet, hogy megelőzi a Nikon-t, de megnézném, hogy általában ki vesz Samsungot és ki Nikont.