Berta Sándor

Élő opera­közvetítések mozikban

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a mozikban sugárzott élő operaközvetítések. Placido Domingo és Anna Netrebko rendszeresen a filmvásznakon.

Az Egyesült Államok után Európa meghódítására készülnek művészeti szakemberek, akik teljesen új megvilágításba helyezik a színházi közvetítéseket. A titok egyszerű és úgy tűnik, a siker is garantált. Csupán egy jó operára, a digitális technikára és néhány mozira van szükség. Az első tesztadásokban a New York-i Metropolitan Opera és néhány filmszínház vett részt, de a kísérlet annyira sikeres volt, hogy az ötletet már az európai szakemberek is felkarolták.

Először idén tavasszal Németországban voltak hasonló közvetítések, most pedig Ausztriában is dörzsölhetik tenyerüket az operarajongók. Eldőlt ugyanis, hogy szombaton a Gounod által írt és Anna Netrebko főszereplésével fémjelzett Rómeó és Júlia opera látható lesz az osztrák Cineplexx-hálózat néhány mozijában. Ezzel párhuzamosan az előadást Németországban is közvetítik.


"Az elsőrangú társulatokkal előadott operák kiváló minőségű hanggal és képpel láthatók majd. Úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyszerű lehetőség annak megmutatására mire képesek a mai korszerű filmszínházak. Tény, hogy az egy közvetítésre szóló jegyek ára 30 euró, ami még Ausztriában és Németországban sem számít olcsónak, azonban ezért az árért cserébe felejthetetlen élményben részesülhetnek a nézők, és még az utolsó sorokból is kitűnően láthatók az előadások. Ráadásul így olyan embereket is megszólíthatunk, akik eddig nem rajongtak az operákért és bebizonyíthatjuk, hogy nem csak Schwarzenegger-filmek vannak a tarsolyunkban" - jelentette ki Christian Langhammer, a Constantin Film Csoport vezetője, aki szerint a jövőben ugyanígy lehetne majd közvetíteni például a sporteseményeket is.

A közvetítések során az operákban zajló műsort tíz digitális kamera rögzíti a helyszínen, az élő képet és a hangot műholdas kapcsolat segítségével továbbítják a mozikba. Az előadások Németországban és Ausztriában is mindig 19 órakor kezdődnek. Németországban több városban, így Berlinben, Brémában, Drezdában, Düsseldorfban, Frankfurtban, Hamburgban, Karlsruhében, Münchenben, Münsterben, Mönchengladbachban, Nürnbergben, Stuttgartban, Ulmban, Weimarban és Würzburgban lesznek közvetítések.

A tervek szerint a most szombati program mellett jövő áprilisig már egészen biztosan megtartanak öt további előadást, melyek között szerepel Verdi Macbeth-feldolgozása és Puccini La Boheme című műve. Aki szeretne, válthat akár öt előadásra szóló jegyeket is - 100 euróért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!