Berta Sándor

A Sharptól szerezhet LCD-paneleket a Samsung

A dél-koreai konszern a saját döntése miatt kényszerül erre a lépésre.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Samsung Display komoly öngólt lőtt akkor, amikor március végén bejelentette, hogy 2020 végétől Kínában és Dél-Koreában nem gyárt több LCD-panelt, hanem csak Quantum-Dot-OLED (QD-OLED) paneleket. Az indoklás alapján a lépésre azért kerül sor, mert világszerte csökken a kereslet az LCD-k iránt. A társaság ugyanakkor jelezte, hogy a mérsékelt kereslet ellenére az esztendő végéig minden beérkező LCD-megrendelést teljesít majd és nem lesznek korlátozások.

A döntés óta egy hét telt el és az óriáscég minden bizonnyal rájött arra, hogy tévesen mérte fel a helyzetet és emiatt nehéz helyzetbe került, ugyanis nem áll majd rendelkezésre elegendő mennyiségű panel az LCD-televízióihoz. Ezt támasztja alá, hogy a DigiTimes tajvani IT-portál helyi beszállítói forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Samsung Electronics a saját döntése miatt kénytelen lesz a szükséges paneleket a Sharptól beszerezni. A Sharp egyébként azóta, hogy a Foxconn (Hon Hai Precision Industry) felvásárolta nem szállított paneleket a Samsung LCD-tévéihez.

A helyzet súlyosságára jellemző, hogy a Sharp egyedül lehet, hogy nem is tudja majd legyártani a szükséges panelmennyiséget, ezért a dél-koreai vállalat minden bizonnyal kénytelen lesz további beszállítókat keresni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #11
    Mar sony psvita is moire problemas volt es a vr sisakok is. Arccal buktak orra a feketemanias oled hivek.
  • Sir Cryalot #10
    " a meghajto elektronika egy ideig /kb. 3 ev/ kepes teljes mertekben kompenzalni"
    Tegyuk hozza hogy ezt pixelenkent kell megtenni hogy ne legyen "moire"

    Es ez ha ketszer annyi tranzisztort jelent joesetben aminek mernie kell sajat magat az kisse problemas. Miert van tobb mobil oled mint desktop /wallmount kerdeskort jol fedi.
  • Sir Cryalot #9
    Ja és azért is akkora ÁSZ dolog mert úgy beerhető a CRT vetitő amit Kevés emitter miatt könnyű kalibralni, nem ugy mint a megakontraszt uhd cuccokat.
  • Sir Cryalot #8
    Sony az LCOS vetítővel kapcsolatban le szokta irni hogy az mekkora ÁSZ dolog nekik hogy ketté van szedve a fényforrás meg a moduláció.
    Na pont emiatt van az az orbitális sz.pás amit ezek produkalnak oleddel se vege se hossza :DDDD
    Es nem hinnem hogy lcdt gyartottak mar rendeset.
  • Sir Cryalot #7
    "csak legalabb a szinek nem masznak el egymastol, mert az egyszinu hatso panel fenyereje egysegesen csokken es a szineket a kvantum szuro keveri."
    ?!?
    Zöld 3-4xes igénybevétel mellett hogy ne maszna el?
    Threshold voltage shift?

  • kvp #6
    A QLED az kb. ugyanazt tudja kek ledes fenybol kvantum pont technologiaval mint a Phillips foszforos megoldasa ultraibolya fenybol (UV LED-del). A QD OLED az egy kevereke a sima 3 szinu OLED paneloknak a monokrom fenyszuros OLED panelokkal, a fenyszuro vesztesege nelkul. A QD (O)LED LCD pedig egy QD (O)LED hattervilagitasos LCD panelt jelent. Igazabol eleg sokfele kombinacioban le lehet gyartani ezeket. A QD (O)LED LCD kijelzo kepe nem sokkal jobb mint egy sima LCD-je (szebb a hattervilagitasa), a QD OLED viszont egy csikozatlan szinkepu OLED kijelzo, hasonlo mint a monokrom OLED hagyomanyos szinszurovel (Kinaban tobben gyartanak ilyet, filleres cucc), csak kb. 3-4x-es fenyerovel es sokkal nagyobb es egyenletesebb szintartomannyal. Ez is beeg es fakul, csak legalabb a szinek nem masznak el egymastol, mert az egyszinu hatso panel fenyereje egysegesen csokken es a szineket a kvantum szuro keveri. A kvantum technologia egyebkent sokkal olcsobb mint a fent emlitett Phillips fele foszforos UV-es megoldas es nincs utanhuzasa, tehat nem veletlen, hogy TV-kben ez utobbit mar nem igazan hasznaljak. (a plazmak ota legalabbis)

    Az igazan jo minoseget es tobb evtiztedes elettartalmot viszont az inorganikus -LED panelek jelentenenek, tehat ahol minden pixel egy valodi inorganikus (pl. GaAs) LED. Sajnos arban egy teljes meretu TV kb. annyiba kerulne mintha kicsempeznenk cpu ostyakkal es nem is nagyon tud senki 15-20 centinel nagyobb panelt gyartani jelenleg. (a nem monolitekbol meg egyelore nem tudnak fel hazfal kisebbet) E helyett lett kitalalva a kvantum szinszuros monokrom OLED. Jo ez, de mivel OLED, ezert sajnos ez is kopik, csak nem olyan feltuno modon. (sotetul, de a szinminoseg megtartasaval, lassu kontraszt romlassal, az also ertek stabil feketen tartasaval, amit a meghajto elektronika egy ideig /kb. 3 ev/ kepes teljes mertekben kompenzalni) Az egyetlen gond ott van, hogy sok ipari felhasznalashoz (pl. tajekoztato kijelzok, fedelzeti rendszerek, stb.) nem hajlandoak a gyartok par eves hasznos elettartamu kijelzoket venni, mert draga lenne a folyamatos cserelgetesuk.
  • gombabácsi #5
    "Mondjuk úgy, hogy a termék javarészt marketinget tartalmaz, technológiát nem igazán."

    :D:D:D
  • gombabácsi #4
    én az XLEDet várom, ami nem tudom mi, de már nagyon várom
  • BeLac-007 #3
    Vagy egy Q70R-hez és az állad le fog esni.
    És a Q80R - Q90R már ne is említsük. ;)
  • fotolit #2
    "Más kérdés, hogy a QLED is csak egy LCD. Mondjuk úgy, hogy a termék javarészt marketinget tartalmaz, technológiát nem igazán.... belépő kategóriás QLED TV, kb. 1,5-szer annyiba kerül, mint egy "hagyományos" LCD, a képe meg pont ugyan olyan sz@r."

    Egy picit szerintem guglizzál még és feltétlenül kérj meg egy áruházi dolgozót, hogy kísérjen oda egy Samsung q60r-hez. :)