Napi Online

Teljesen leállt a bankkártya-rendszer

Kábellopás miatt hétfőn lényegében leállt a Giro Bankkártya Zrt. (GBC) elszámolásforgalma.

A tolvajok a Magyar Telekom 36 távközlési törzskábelét rongálták meg Kispesten, amelyeken keresztül a bankkártyás tranzakciók elszámolása zajlott. A társaságnak ugyan van tartalék kimenő útvonala, ám a céggel szerződő bankok ugyancsak a Magyar Telekom bérelt vonali hálózatát használták, azt, amely a lopás miatt megrongálódott, így a jel nem tud bejönni - mondta a GBC diszpécsere. Emiatt a GBC-hez tartozó bankok közül a diszpécser szerint csak az a kettő (KDB Bank, Takarékbank) tudott hétfőn tranzakciót kezelni, amelynek műholdas összeköttetése volt a tranzakciós központtal. A kártyaforgalom a belföldi vásárlási, illetve külföldi tranzakciók esetében állt le a céggel szerződésben lévő bankoknál - az atm-ek jó részéből ugyanakkor lehetett készpénzt felvenni.

A rendszer a saját plasztik elfogadását is megbénította - így például K&H plasztikkal sem lehetett a bank által üzemeltetett bankkártya-elfogadó (pos) terminálon fizetni. A hazai legnagyobb pos-elfogadói hálózattal bíró pénzintézetnél a saját kártyás fizetés elvben zökkenőmentes volt, hiszen az OTP saját elszámolási rendszert üzemeltet, ám idegen bankkártyákkal az OTP-terminálokon sem lehetett fizetési tranzakciót végrehajtani. Jó néhány helyen még az OTP-s kereskedők is az első sikertelen kísérletek után a rendszer teljes leállását kommunikálták az ügyfelek felé.

A T-Com GBC-nek tett ígérete szerint a prioritásként kezelt szolgáltatást előreláthatólag hétfő estére rendbe hozza, ám a teljes hálózat helyreállítása akár hetekig is eltarthat. A bankkártyarendszer hibája mellett Kispest nagy részén nincs telefon- és internetszolgáltatás.

Nincs kialakult gyakorlat arra, hogy mi a teendő, ha működésképtelenné válik egy kereskedőnél a bankkártya-leolvasó terminál és a vevő képtelen készpénzzel kiegyenlíteni a számlát. Az élelmiszereknél és a tartós fogyasztási cikkeknél a képlet egyszerű, hiszen amennyiben a vevő saját vagy más hibájából fizetésképtelen, az árucikk ott marad a boltban. Ám a benzinkutaknál más a helyzet, hiszen a kocsiból aligha lehet visszaszivattyúzni az üzemanyagot a kút tartályába.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kereskedőtől függ, képes-e megalkudni a vevővel a fizetés módjáról. Véleménye szerint az ehhez hasonló esetekre, amikor a kártyaelfogadó terminálok mellett az automaták sem működnek, ki kell találni valamilyen megoldást. A T-Com hétfő estére ígérte az adatkapcsolat helyreállítását

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #19
    Azért tranzakció, mert ha nem helyesen zárul le, akkor visszavonódnak a műveletek ( hogy szép magyarosan fogalmazzak.)
  • mrzed001 #18
    Ugye? Miért, terroristának érzede-e magad?
  • Polemius #17
    mrzed001: Még szerencse, hogy nem te döntöd el. :)
  • slickboy #16
    Közröhej. Már gondolkodtam azon, hogy mi van ha tranzakció közepén összedől a telefonvonal, amelyen kommunikálnak a bankkal. Vagy csak amúgy nem működik éppen, hogyan kezelik? Azért megnyugtató, hogy ilyen üzembiztosra tervezik ezeket a hálózatokat. (Bemegy a villanyszerelő az intenzív osztályra a lélegeztetőgépen levőkhöz és elkiáltja magát, hogy nagy levegő! Biztosítékcsere!)
  • Cat #15
    Én tegnap délután ötkor vásároltam a blahán lévő kaiserben, és az egész üzletben nem lehetett kártyával fizetni. Szerencsére volt nálam pénz, de nem mindig van. Ha nincs, akkor otthagyom az egészet, a kimért felvágottal, kiválogatott gyümölcsökkel együtt, aztán pakolják vissza ők, ha az ő hibájuk miatt nem lehet fizetni.
  • Deus Ex #14
    Egyet értek a terrorizmus kategóriájába sorolással, de főképpen az ilyen kialakítás felelőseinek a büntetésével. Ez vicc, ez tragédia, ez sírvaröhögős, könyörgöm, hogy lehet ilyen rendszert építeni?!? Elviszek két marék kábelt, és megáll az országban a kártyaforgalom..?!?
  • Swind #13
    Bakagaijin, igen lehet fokozni:) De en nem komolytalanitam el ezzel a dolgot, szandekosan nem irtam ezt. Sajnos amit leirtam nem paranoia. Amivel fokozhatnank az, mar a igen, egyes specialis eseteket kiveve, de a nagytobbsegnek azert nem kell gyemantokban tartania a penzet.
    Lenyeg: ha az osszes penzed eletronikusan van, nagyon rafaraghatsz meg egy atmeneti uzemzavar eseten is.
  • cateran #12
    Igaz,de ha 1 elágazás eltorlaszódik az útakon,akkor is tudok tovább menni a cél felé,csak más úton,kerülve......Nincs alternatív megoldás-a hozzánemértés és zsugoriság mintapéldája
  • werwers #11
    hehe :)

    amugy ideje lenne kicsit jobban fellépni ezellen, túl sok mostanában a kábellopás
  • bakagaijin #10
    swind, lehet ezt még fokozni. Ha kitör egy háború akkor az otthon tartott papírpénzed automatikusan wc-papírrá minősül. Szerintem tartsd gyáméntokban. Kis helyen is elfér, a gyáméntok pl. szükség esetén lenyelhetőek, fémdetektor sem mutatja ki. Az arany nehéz és nagy, túlságosan feltűnő, WTC-re is milyen érzékenyen reagált. Ráadásul bármikor azt lehet mondani, hogy senkinek nem lehet aranya és beszállítják valami központi helyre. (ld. land of the free...) :D

    Hmm... mennyivel jobb a buddhista szerzeteseknek... :)